Kvarnberget, Karlstad

Muraregatan 13

Fakta

Typ1-familjs friliggande villa
UpplåtelseformFriköpt
Antal rum8 rok
Boarea195 kvm
Biarea43 kvm
Tomtarea503 kvm
Byggår1700 / 1995
Driftskostnad2,392 kr/månad

Utgångspris: SEK 5,450,000

Ansvarig mäklare

Visningar

28
September | Monday
Kl 17:00 - 17:45
Välkommen att anmäla dig till visning.

PRISSÄNKT. Alla hus har något speciellt med sig, men denna villa är unik på sin helt egna nivå. Därför är det med stor glädje vi nu har möjligheten att erbjuda Kvarnbergets mest unika villa där historia möter arkitektur i en fantastisk kombination. Det här är ett idealiskt läge för dig som länge letat efter ditt drömhem!

Här bor du centralt, i skyddat lugnt läge med mycket grönska, i en av Karlstads mest spännande villor. Huset, en ursprungsbyggnad från 1700-talet med en tillbyggd rund ”oktogon” med tornrum i toppen, har bergvärme och mycket låga driftskostnader.

Detta är huset för dig som vill bo med karaktär ett stenkast från Karlstad Centrum med en utsikt som slår det mesta. Sedan huset byggdes klart har två familjer bott i det och de har båda behandlat det med omtanke och gjort allt för att bevara husets historia och kvalitet.

Varmt välkommen att anmäla ditt intresse till mäklaren.

Om området

Kvarnberget är en centrumnära stadsdel som delvis ligger på en höjd söder om Klarälvens västra älvgren. Det är ett varierande bostadsområde med mycket grönska mellan husen. Längre västerut ligger sjukhusområdet. I området finns livsmedelsbutiker, förskola och två mycket populära skolor, Kvarnbergsskolan (åk 0–6) och Mariebergsskolan (åk 7–9).

Det var först under 1800-talet som Kvarnberget fick sitt namn. Innan dess benämndes det för Galgberget eftersom stadens avrättningsplats låg på bergets västra del. Då var berget skogsbeklätt med några av stadsbornas kålgårdar och betesmarker runtomkring. Gränsen mellan staden och Galgberget utgjordes av ett litet vattendrag mellan Klarälven och Viken, vilket man kunde komma över via en bro. Senare har en tydlig gränsdragning mot centrum utgjorts av järnvägen

Det sägs att det fanns en kvarn här redan för flera hundra år sedan som i så fall skulle legat vid dagens Ölmegatan 13. Den andra kvarnen, som troligtvis var den som gav namnet till Kvarnberget, byggdes år 1788 och kunde mala 180 tunnor säd om året, vilket var betydlig mindre än de 288 tunnor som Hybelejens kvarn inne i staden kunde mala. Mycket av den säd som maldes köptes av spannmåls-skutorna från Västergötland och användes dels till bröd och mat, dels till brännvin. Efter att kvarnen slutade användas togs vingarna ned år 1877 och elva år senare forslades stenar och andra användbara kvarndelar ut till Alsters kvarn för att återanvändas. Men kvarnen fanns kvar som bostadshus till slutet av 1960-talet.

Text delvis från Karlstads kommuns hemsida, www.karlstad.se

Viktiga dokument & länkar

Bilder

Akvarell av Jessica Stuart-Beck. Med benäget tillstånd.

Muraregatan 13

Vardagsrum

Vacker öppen spis vid köket

Planeringsverktyg

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Fakta

Rumsbeskrivning
Beskrivning
I mitten av 1980-talet förvärvades fastigheten Möllan 1 av familjen Järliden, tanken med förvärvet var att ge sig själva möjligheten att skapa något riktigt unikt. Vid tidpunkten för förvärvet fanns endast den ursprungliga, idag gröna, byggnaden på tomten. Denna del av huset har sitt ursprung i 1700-talet och användes då för att torka spannmål till den intilliggande kvarnen.

Idag består den ursprungliga huskroppen av en mindre hall som leder dig till kök och matsal eller via en trappa till den inredda vinden.

Allt virke och alla snickerier som använts vid byggnationen kommer från genuina värmländska leverantörer och håller mycket hög kvalitet. Invändigt hittar du bland annat de vackra massiva trägolven som har lutats och såpats under årens gång. På bottenvåningen finns oglaserade lerplattor som bränts en gång och sedan bivaxbonats och i taken har ohyvlad glespanel använts. Träpanelen på husets fasad är från långsamväxande träd, som ni märker så finns det otroligt mycket kvalitet och själ nedlagt i denna villa som nu väntar på sin nästa ägare.

Tillbaka till köket som är platsbyggt med samma höga kvalitet som övriga byggnationen, här är alla luckor och hyllplan av massivt trä. I köksdelen ryms en underbar öppen spis som förgyller den tid du tillbringar i köket. Intill köket finns en matsal med en vacker kakelugn.

I den mindre hallen finns så en trappa som leder dig upp till den inredda vinden som består av två sovrum och en gästtoalett.

På mitten av 1990-talet var äntligen alla förutsättningar klara för att starta byggnationen av det som skulle komma att bli en av Karlstads mest spännande och unika villor. Byggnationen fortskred som planerat och 1995 stod villan klar i den utformning som den har idag. Ursprungsbyggnaden kompletterades med en åttkantig tillbyggnad samt ett garage med inredd övervåning. Byggnationen har genomförts med stor omsorg och har hela tiden präglats av tanken på ett sunt och ekologiskt hus vilket lett till att även den nybyggda delen i Karlstads kommuns kulturmiljöprogram anses ha ett värde för sin arkitektoniska och miljöskapande betydelse. I samma program är den äldre husdelen klassad som "särskilt värdefull byggnad".

Den nybyggda delen är byggd i formen av en oktogon i två våningar med en lanternin i toppen, dvs. en tornliknande överbyggnad, och anknyter därmed till den gamla sextonhörniga runda gasklockan som låg på Kvarnberget fram tills den revs 1968. Tittar vi längre tillbaka i historien fanns även kvarnbyggnaden från 1700-talet, som låg nära vår fastighets äldre husdel och som gett stadsdelen dess namn, även denna byggnad var åttkantig.

På så sätt återskapar huset en saknad silhuett från en svunnen tid och miljö i Karlstad.

I den åttkantiga delen finns ett enastående vardagsrum där du också har utgång till en uteplats i västerläge. Rummet har vackra synliga furubalkar i taket, allt i enlighet med den ekologiska tanken.

I vardagsrummet finns en vacker trappa som leder dig till nästa våningsplan. Här hittar du allrum med utgång till balkong med eftermiddags- och kvällssol, sovrum, badrum samt ytterligare ett, mycket rymligt, sovrum. Detta rum passar också utmärkt som allrum eller kanske som kontor för dig som har behovet att arbeta hemifrån.

I allrummet tar en trappa dig vidare upp till det åttkantiga tornet, lanterninen, som är kronan på denna fantastiska byggnad. Från tornrummet har man utsikt över en stor del av Karlstad, en vik av Vänern kan ses under vinterhalvåret och man kan även skymta Klarälven. Mot höghusen som ligger bakom huset är fönstren mindre i storlek och dessutom strategiskt utplacerade. Fönstren som öppnar sig mot parken och den fria utsikten är i gengäld mycket större.

I övrigt har huset generösa förvaringsmöjligheter genom källardel, sidovind, loft, gott om garderober, två st klädkammare och garage med gott om vägghyllor (klädkammaren i anslutning till tvättstugan syns ej på planritningen).

Här kommer en hälsning från husets nuvarande ägare:

"Det bästa med huset har varit dess centrala läge, i en lugn och skyddad miljö med mycket grönska. Det har varit ett drömhus, i bokstavlig mening, ett sånt där man glömmer bort världen utanför, förundras över alla oväntade dörrar, vinklar och vrår, och där det känns som att man på en och samma gång är på upptäcktsfärd och äntligen har hittat hem. Huset har allt – spännande planlösning, originella detaljer, genomgående vackra och hållbara material och ytskikt, bastu, kakelugn och öppen spis."
Antal rum
8 rum varav 3-6 sovrum
Boarea
195 kvm
Areakälla
Säljarens uppgifter
Biarea
43 kvm
Byggnad
Byggnadstyp
3-plan
Byggnadsår
1700 / 1995
Byggnadsår kommentar
Ursprungsbyggnad från 1700-talet
Uppvärmning
Bergvärme
Ventilation
Självdrag
Energideklaration
Utförd 8/26/2014
Energiklass
D
Energiprestanda
94 kWh/m² (Atemp) och år
Byggnadssätt
Grundläggning
Platta, torpargrund, krypgrund/källare
Stomme
Trä
fasad
Trä
Fönster
3-glasfönster & 2-glas
Tak
Falsad plåt
Fastighetsbeteckning
Möllan 1
Övrigt
Villan på Muraregatan 13 är ett mycket miljömedvetet hus. Det har bergvärme och är byggt med naturriktiga material som bl.a. trä, sten, lindrev, cellulosaisolering, lösningsmedelsfria färger (linoljefärg, Falu rödfärg, äggoljetempera), rostfria vattenledningar och syrediffusionstäta golvvärmerör med lång livslängd.

Bergvärmepumpen, NIBE F1155-12, installerades under 2017.

Till sovrummet ovanför garaget finns vatten och avlopp framdraget om man önskar annan användning av rummet.

Huset har centraldammsugare med möjlighet till dammsugning i alla husets delar, inklusive tornrum och garage, och även för att t.ex. dammsuga en bil på garageuppfarten.

Kakelugnen i matsalen används ej idag och behöver provtryckas för att veta dess skick.

Villan är inskriven som 183 + 30 kvm enligt lantmäteriet. De extra 12 kvm är en uppskattning av boytan på den inredda vinden i den äldre fastigheten. De extra kvm på biytan är den inredda vinden på ursprungsbyggnaden.

Energideklarationen genomfördes innan bergvärmen installerades.
Övriga byggnader
Garage med plats för en bil.
Intill garaget finns en carport med plats för ytterligare en bil. I carporten finns ett förråd för t.ex. trädgårdsredskap och cyklar.

Från entréhallen finns tillgång till ett stort källarutrymme (krypgrund), under den åttkantiga delen. Här finns idag bergvärmepumpen och centraldammsugaren. Här finns stora möjligheter till förvaring eller kanske för att nyttja som en vinkällare.
Allmänt om fastigheten
Driftskostnad
SEK 28,699 / år
Driftskostnad, varav
VA
SEK 6,495
Uppvärmning
SEK 12,581
Renhållning
SEK 2,090
Sotning
SEK 572
Försäkring
SEK 6,961
Beräknat antal personer
4
Kommentar
Uppvärmning och hushållsel är sammanslagna.
Tillkommande kostnad
Kommunal fastighetsavgift
SEK 8,349 / år
Övrigt
Taxeringsvärde
SEK 4,301,000
Byggnadsvärde
SEK 2,896,000
Taxeringskod
220
Summa pantbrev
SEK 3,059,650
Tomt
Areal
503 kvm
Tomttyp
Friköpt
Tomtbeskrivning
Denna villa är centralt belägen på en tomt med en vidsträckt utsikt över Karlstad och dess omgivningar. Tomten är lättskött och har bl.a. äppel- och plommonträd och björnbärs- och svartvinbärsbuskar.
Intill huset finns Kvarnbergsparken med stora grönytor och plats för lek. Det omgivande grönområdet gör tillsammans med det välisolerade huset och de tjocka väggarna att här är påfallande tyst och skyddat.
De vackra stenläggningarna runt husets entré och vid garageuppfarten är i natursten.
Parkering
Även när garaget och carporten är upptagna kan ytterligare 2–3 besökande bilar få plats på garageuppfarten.
Planbestämmelser
Detaljplan
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Karta

Kvarnberget Karlstad

Muraregatan 13

Boendekalkyl

Bli kontaktad av mäklare

* Obligatoriska uppgifter

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 90 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg