Tänker du flytta först om ett par år? Vad händer då om drömbostaden plötsligt dyker upp? Och vad är egentligen bäst - ska man sälja eller köpa först? Vill man flytta smart är bästa sättet att förbereda sig. Våra mäklare hjälper dig gärna med värdefulla råd utifrån just din situation.
Vi välkomnar kunder med höga krav och ett sätt att matcha det är att ge dig en värdering av din bostad inom en arbetsdag. Tillräckligt lång tid för att kunna ge ett seriöst uppskattat värde. Snabbt nog för att du ska kunna komma vidare med tankarna om framtiden.
Vägarna till att hitta din drömbostad är många. På HusmanHagbergs hemsida kan du hitta alla bostäder som just nu finns till salu hos våra kontor. Du kan också besöka bobutiken i det område du är intresserad av och få hjälp och stöd av våra mäklare. De kan sin marknad och bor ofta själva i området. Hemnet, dags- och lokaltidningar är också bra hjälpmedel i ditt sökande. Vill du ha hjälp med att hitta en bostad kan du anlita en Köparmäklare. Köparmäklaren bevakar hela bostadsmarknaden åt dig, söker aktivt utifrån dina önskemål och håller dig informerad om vad som är aktuellt.
Visningen är din chans att uppleva bostaden och avgöra om den rätta känslan infinner sig eller inte. Skulle jag trivas här? Hur mycket behöver jag renovera? Är köket tillräckligt stort? Hur löser jag förvaringen? Mäklarens uppgift är att på visningen ge dig objektiv och utförlig information om bostaden samt finnas till hands för att svara på dina frågor. Ju mer information desto bättre grund får du för ditt beslut. Våra mäklare kontaktar samtliga intressenter efter visningen för att hjälpa dig vidare i processen.
Inför deltagande i en eventuell budgivning ser mäklaren till att alla intressenter har ett lånelöfte klart. Efter varje visning kontaktas samtliga intressenter av mäklaren som då erbjuder dig hjälp med bland annat bolån. Vi samarbetar med olika lokala banker som snabbt kan ge dig besked och hjälper till med ett tillfälligt lån till den nya bostaden medan du säljer din nuvarande.
HusmanHagberg tillämpar öppen budgivning. Budgivningen sker muntligt, vanligtvis per telefon och är helt öppen för alla som deltar i budgivningen vad gäller senaste bud och antal budgivare. Är det fler än två parter som deltar i budgivningen skickar vi e-postmeddelande och/eller sms med information om senaste bud. På så sätt informeras alla samtidigt och kan kontakta fastighetsmäklaren för att höja sitt bud om man så önskar. I många fall presenteras också det aktuella högsta budet, alternativt hela budhistoriken, på vår hemsida. Ett undantag från detta kan vara då säljaren uttryckligen bett mäklaren att inte publicera budet. I det fallet kommuniceras budet bara till de parter som deltar i budgivningen.
Den slutlige köparen får, i samband med att köpeavtal tecknas, en skriftlig budhistorik över alla angivna bud med budgivarens namn, telefonnummer, tidpunkt för budet och belopp. Du som deltar i budgivningen accepterar därmed att ditt namn och telefonnummer presenteras i budhistoriken.
Glöm inte att du som köpare har undersökningsplikt. Det betyder att du i efterhand inte kan ställa krav på säljaren för fel du kunnat upptäcka själv. Vi hjälper dig med lämplig fackman som kan genomföra besiktningen.
När du bestämt dig för att köpa bostaden skrivs köpekontraktet på ditt HusmanHagbergkontor. Om det är möjligt skickar vi kontraktsförslaget till säljare och köpare i förväg för påseende och eventuella frågor. Har försäljningen föregåtts av en budgivning överlämnas alltid en budförteckning där samtliga budgivare och bud redovisas. Tillsammans går du och din mäklare igenom köpeavtalet och övriga dokument, hur handpenningen skall erläggas och redovisas och vad eventuella villkor innebär. Din mäklare beskriver också HusmanHagbergs erbjudande och tjänster som vi har för att underlätta bostadsaffären för både säljare och köpare.
Innan du får tillträde till din nya bostad träffar du din mäklare och säljaren för slutuppgörelsen, vanligen på din bank. Då upprättas en avräkning där alla kostnader fördelas mellan parterna, samtidigt som du erlägger köplikviden. I förekommande fall tar vi fram köpebrev för att du ska få lagfart. Vid tillträdet informerar vi också både köpare och säljare om vår kundutvärdering som är ett viktigt verktyg för vår kvalitetsutveckling.
När köpet är klart kvarstår betalning av skatter och avgifter. Lagfartskostnad och ev pantbrevskostnader om du köper fastighet eller tomträtt. Överlåtelseavgift och ev pantnotering om du köper bostadsrätt. Utöver det tillkommer bankkostnader t ex uppläggningskostnader och bankens arvode.
En tid efter tillträdet kontaktar vi dig för en utvärdering. Framförallt vill vi höra att allt fungerar som tänkt, men vi är också måna om att ha hög kundnöjdhet och vill gärna veta hur du uppfattat oss genom hela affären. Du får dels en möjlighet att återkoppla direkt till mäklaren, dels använder vi oss av ett oberoende undersökningsföretag för att du helt anonymt ska kunna lämna dina synpunkter.
När sista pusselbiten är lagd hoppas vi naturligtvis att vi uppfyllt alla förväntningar på din bostadsaffär. Om frågor eller funderingar kring din bostad, bostadsmarknaden, lån, skatteregler eller något annat dyker upp, är du alltid välkommen att höra av dig.
Nej, fastighetsmäklaren kontrollerar normalt inte annat än vem som äger objektet samt vilka rättigheter som belastar objektet. Uppgiften om bostadens storlek kommer normalt från säljaren. Mäklaren har rätt att lita på att säljarens uppgift är riktig om inte omständigheterna ger anledning att misstänka att den är felaktig. På Fastighetsmäklarinspektionens hemsida finns ett faktablad ”Bra för konsumenter att veta om bostadens storlek
Källa: Fastighetsmäklarinspektionen
Utgångspunkten är att köparen måste undersöka fastigheten, vilket brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjlighet måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock.
Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvudtaget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt. Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida.
Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha "förväntat sig" med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t.o.m. kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.