Höjdhagsvägen 13

Bilder

  • Såld!

Höjdhagsvägen 13 , Gustavsberg Höjdhagen , Värmdö

På solig kulle i kulturhistoriskt populära Höjdhagen ligger den här utbyggda vinkelvillan ritad av arkitekten Olof Thunström. Ett hus, unikt i sitt slag, präglat av genomgående trägolv, kakelugnar, inglasad vinterträdgård och konstnärliga detaljer signerade Karin Björqvist o Wilhelm Kåge. Njut även av ljuvligt uppväxt trädgård. Nära till skola, buss, service och motionsspår.

100 kvm, 4 rok

Typ:
1 familjs friliggande
Boarea:
100 kvm
Biarea:
20 kvm
Tomtarea:
750 kvm
Byggår:
1940/1995
Driftskostnad:
3 106 kr/månad

Mer information

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

4 rum varav 2 - 3 sovrum

Boarea

100 kvm

Biarea

20 kvm

Rumsbeskrivning

Lycka för den som har möjlighet att förvärva Höjdhagsvägen 13. Unik i sitt slag med en inspirerande och genomtänkt interiör, fantastiskt ljus från alla gavlar samt kärleksfull charm genom kontnärliga uttryck och värmande kakelugnar. Huset sprider en härlig känsla vilket gör det svårt för besökare att lämna.

Interiörmässigt är den här kulturvillan smakfullt inrett med genomgående trägolv, kakelugnar, ljusa ytskikt och vackra kostnärliga detaljer. Stort härligt vardagsrum med fönster i tre väderstreck och äldre kakelugn.

Köket, placerat mitt i huset, har också en kakelugn med inbyggd kakelbänk där kakelplattorna målats av den kände Gustavsbergskeramikern Karin Björquist. I anslutning till det ljusa och luftiga köket ligger ett mysigt allrum med matplats och dubbla utgångar till inglasad vinterträdgård. Kök med ugn, spishäll, fläkt, hel kyl och frys, köksö, diskmaskin. Nymålade vita luckor, vitt kakel samt bänkskivor av nyoljad trä.

Två helkaklade badrum. Det största badrummet med två små fönster, golvvärme, toalett, tvättmaskin, dusch, tvättho samt bastu (elaggregatet är trasigt). Säregen fondvägg som även den troligtvis designats av Karin Björqvist (enligt tidigare ägare). Det mindre badrummet har toalett, badkar, handuksvärmare och också den vacker målning i kaklet signerat Wilhelm Kåge. Badrummen är troligen från ca 1994.

Idag finns det i huset två sovrum som lätt går att göra om till tre. Ljusa och fint inredda sovrum. Det större sovrummet har egen klädkammare. I anslutning till hallen går trappa ner till källarvåning med tvättmöjligheter, förvaring och plats för hobbyarbete.

Trägolven slipades och rummen målades om år 2011.

Byggnad

Byggnadstyp

Enplansvilla i vinkel

Byggnadsår

1940/1995 ombyggt 1995

Uppvärmning

Direkt El, Luftvärmepump, kakelugnar

Ventilation

Självdrag

Energideklaration

Utförd. Utfärdat den 4 maj 2011
Energiprestanda: 124 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Kryprumsgrund/ källare/ platta på mark
Grundmur: Betong/ Lecasten
Stomme: Trä
Fasad: Träpanel
Fönster: Isolerglas (ca år 1991)
Bjälklag: Trä
Tak: Papp (2006)
Utv. plåtarbete: Hängrännor och stuprör (1993)

Övrigt

I vinkeln finns idag uteplats i form av träterrass med både takdel och pergoladel. Inramad med hjälp av vindruvsranka på spaljé. Träterrassen går över i stenläggning och sedan grusad gång ner till parkering.

På husets nordvästra del finns även där en terrass som bygger ihop huset på ett naturligt sätt med förrådsbyggnaden. Planteringsbord, utomhusbänk, regnvattenuppsamling, vattenutkastare.

Dränering och fuktisolering gjord ca1993. Fasad och tilläggsisolering från 1991-1993. Ommålad 2016.

El från 90-talet.

Radonmätning är gjord år 2011 och uppmätte låga halter. 60 Bq/m3

Telia fiber är installerat i fastigheten.

Fastighetsbeteckning

Östra Ekedal 1:76

Övriga byggnader

Inglasat uterum med morgonsol. Idealiskt för odling, frukost eller liknande. Utgång från allrummet samt ut mot trädgården.

Stor källare (ca 20 kvm) med plats för förvaring, skafferi, extra badrum, tvättstuga etc.

Förrådsdel med kallförråd, vedbod och ett öppet förråd under tak.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

37 275 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 26 250 kr
VA: 7 630 kr
Renhållning: 2 000 kr
Väg, samf: 900 kr
Sotning: 495 kr
Beräknat antal personer: 2

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

2 890 000 kr, varav byggnadsvärde 1 021 000 kr

Summa pantbrev

1 500 000 kr

Tomt

Areal: 750 kvm
Tomttyp: trädgårdstomt

Tomtbeskrivning

Den här äldre uppväxta trädgården, anlagd och uppodlad av den intresserade. Njut av överaskande blomsorter som poppar upp i de olika hörnen. I huvudsak är det lättskötta perenner vilket ger utrymme att klara skötseln utan att vara trädgårdsfantast. Växter som samsas i trädgården är rosor, vinranka, avenbok, allium, scilla, mormors glasögon, buskpion, vinbär, buskhortensia, syrén, mispel, fläder m fl. Vidare bjuder även tomten på aningar av Höjdhagens skärgårdsnatur präglad av klipphällar, ek och grästuvor.

Inhängnad plats för kompostering i bakre delen av trädgården.

Terrasser, stenläggningar och grusade gångar i fint samspel med gräsmatta och natur.

Det finns även flera idealiska platser för utegrupper i trädgården som lämpar sig efter solens flytt under dagen. Thunström var fenomenal i att placera husen vädersträcksmässigt bra och med tanke på att maximera solljuset. Terrassen i anslutning till entrén ligger i sydväst för att fånga så mycket sol som möjligt.

Parkeringsplats med plats för två bilar vid vägen. Carport får ej byggas.

Vatten/avlopp

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Samfällighet, servitut etc.

Andel i samfällighet/GA: Gustavsberg GA:2
Gustavsberg GA:2 är Gustavsbergs vägförening som har hand om vägar och trottoarer med tillhörande diken, slänter och vändplaner samt vägbelysning med stolpar och ledningar. Årlig avgift på 900 SEK.

Last, Ledningsrätt: Vatten och avlopp
Last, Avtalsservitut: Vattenledning mm

Tillträde

Enligt överenskommelse

Övrigt

Lagfartsavgift (stämpelskatt)
Lagfartsavgiften är 1,5% och beräknas på högsta beloppet av köpesumman eller taxeringsvärdet och betalas av köparen. Expeditionsavgift på 825 kr tillkommer.

Pantbrevskostnad
Om fastigheten skall belånas och befintliga pantbrev inte räcker till får man ta ut nya pantbrev. Kostnaden för detta är 2% av pantbrevsbeloppet. Expeditionsavgift tillkommer.

Under dokument och länkar finns viktiga informationsblad som du som köpare bör ta del av.

Om området

Gustavsberg Höjdhagen

Höjdhagen är belägen mycket centralt i Gustavsberg och är ett område bestående av kulturhistoriska bostadshus integrerat med idylliska skogsområden! Området Höjdhagen ingår i den del av Gustavsberg som staten har pekat ut som en s k riksintressant kulturmiljö och är enligt många ett av den moderna arkitekturens landmärken i Sverige. Byggnaderna i Höjdhagen ägdes traditionellt av Porslinsfabriken och är till stor del ritade av KF-arkitekten Olof Thunström. Fastigheterna präglas även av de uppväxta men öppna trädgårdarna. Husen har även fogats in i naturen på ett varsamt sätt och med skärgårdsklipporna som en naturlig del. Det här, ett av de första funkisområdena i Sverige, är något alldeles säreget och påminner nästan om ett förstoringsglasat koloniområde. Det är fantastiskt att Thunströms tanke än idag har fått bevarats med omsorg. Läs gärna mer i bifogat dokument. Det finns även flertalet böcker att läsa om området. De går att köpa hos kommunen.

Höjdhagens östra del, även sk de norra bruksgatorna, präglas av äldre bebyggelse bl a innan Thunströms tid. De vackra bruksgatorna Grindstugatan, Skeviksgatan och Höjdgatan är exempel på det. Längst med den gamla landsvägen in till Stockholm finns även det gamla apoteket och det praktfulla torpet Ebbalund. I området finns den anrika och vackra Ekedalskolan (förskoleklass till årskurs 5) också präglad av byggnader från olika årtionden och en storslagen utsikt över Farstaviken. Sport och naturmässigt bjuder Höjdhagen på motionsspår, golfbana med längdskidspår på vintern och närhet till badklippor och härlig skog. Gustavsbergs centrum med all tänkbar service ligger i direkt anslutning till Höjdhagen och genom en kort promenad nås det anrika porslinsfabriksområdet med restauranger, café och ateljer. Bussar går från hållplatserna Höjdhagen, Östra Ekedal, Farstaviken och Gustavsbergs centrum och färden till Slussen tar ca 20 minuter.

Det finns idag en mycket aktiv tomtägarförening. Gå gärna in på deras hemsida: http://www.hojdhagen.se
Att vandra runt i Höjdhagen är en alldeles speciell upplevelse i och med all den äldre vackra bebyggelsen i kombination av vacker kuperad natur. Välkommen att trivas i Gustavsbergs praktfulla område Höjdhagen!

Värmdö är en snabbt växande skärgårdkommun mycket på grund av kommunens idealiska läge med närhet till både stad och hav! Gå gärna in på www.varmdo.se

Karta

Hör av dig till Jenny Svensk för mer information!

Jenny Svensk

Jenny Svensk

Värmdö

Reg. Fastighetsmäklare Franchisetagare

Ansvarig mäklare

070-766 09 66

jenny.svensk@husmanhagberg.se

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad