190

Akalla, Kista

Mariehamnsgatan 16, 4 tr

Fakta

MånadsavgiftSEK 3,095 inkl. Värme, VA & Kabel-TV
TypLägenhet
UpplåtelseformBostadsrätt
Antal rum2 rok
Boarea49 kvm
Våning4 (hiss finns)
Byggår1977

Utgångspris: SEK 1,690,000

Högst upp i huset med låg avgift i centrala Akalla! Fräsch och ljus 2:a med helkaklat badrum samt vitt kök. Stort vardagsrum med spotlights samt ett rymligt sovrum med garderober. Inbyggda högtalare i badrum, kök och sovrum!

Populär förening med låga avgifter och stabil ekonomi samt populära restaurang Vanak i grannhuset! 2 minuter promenad till Akalla centrum med bussterminal samt tunnelbana som tar dig till City på 20 minuter.

Om området

Bebyggelsen för Akalla, Kista och Husby kom till efter en nordisk idétävling som anordnades 1966, detaljplanen färdigställdes 1969 och utbyggnaden genomfördes 1972-1977. Planen bygger på en likartad stadsstruktur i långa band med centrumanläggning och höghus i anslutning till tunnelbanestationerna. Bland arkitekterna fanns VBB, FFNS med arkitekt Lars Bryde och fastighetskontorets egen arkitektavdelning. Inom stadsdelen finns fyra skolor, ett bibliotek samt Akalla kyrka.
Akalla domineras av de arton höghus som står på rad rakt igenom området. På södra sidan av de höga husen ligger centrum längs Sibeliusgången och på norra sidan höghusen finns lägre hus som bildar storgårdar med små skogsdungar och lekparker. Sydväst om Sibeliusgången finns det en del radhus och parhus. Genom dessa hus går den långa backen Slingerbulten, som slingrar sig igenom husen. Söder om Akalla intill Järvafältet ligger Akalla by som består av äldre bevarad bebyggelse. Här finns bland annat bebyggelse från 1600-talet. Gården hålls levande med hjälp av 4H. På båda sidor om Akalla by finns det radhusområden. I samband med utbyggnaden av Akalla på 1970-talet uppfördes Akalla värmeverk för att försörja stadsdelen med fjärrvärme. Akalla värmeverk drivs idag av Fortum Värme.
På Järvafältet finns ett koloniområde, samt Hästa gård som är Stockholms kommuns sista fungerade jordbruk. På Hästa gård hölls Stockholms Stads fårhjord, som populärt kallades "Kungens får" fram till att Staden avvecklade sin fårhållning. Mangårdsbyggnaden restes på 1700-talet.
Stockholms stadsmuseum har bedömt att Akalla är en av de mest intressanta stadsdelarna från miljonprogrammets epok ur en kulturhistorisk synvinkel. Bidragande till detta är den tidstypiska och goda planeringen, samt en ofta högkvalitativ, mycket medveten, arkitektonisk utformning.

Kommunikation

Från Akalla tar du dig enkelt till Stockholms centralare delar med tunnelbanans blå linje. Akalla till T-centralen tar 21 minuter. Blå linjen kommer att förlängas från Akalla till de nya stationerna Barkarbystaden och Barkarby ca år 2024. Från Akalla finns goda bussförbindelser till Järfälla, Sollentuna, Spånga och Västerort.

Närservice

Akalla centrum erbjuder 2 stora matvarubutiker i form av Ica och Lidl. Här finns även mindre livsmedelsbutiker med orientaliska inslag. I centrumet finns även restauranger, pub, tobaksbutik, frisör, trafikskola, etc.

Viktiga dokument & länkar

Energideklaration
Stadgar Pargas nr 195 2016
Årsredovisning Pargas nr 195 2018
Kommande

Bilder

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Fakta

Rumsbeskrivning
Antal rum
2 rum
Boarea
49 kvm
Areakälla
föreningens information
Balkong
Ja
Lägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Våning
4 av 4, hiss finns
Pris
SEK 1,690,000 Utgångspris
Avgift
SEK 3,095 inkl. Värme, VA & Kabel-TV
Andel i föreningen
0.28052 %
Andel av årsavgiften
0.28052 %
Reparationsfond
SEK 2,699
Byggnad
Byggnadstyp
Flerfamiljshus
Byggnadsår
1977
Uppvärmning
Fjärrvärme
Ventilation
Mekanisk (endast frånluft)
Energideklaration
Utförd 8/27/2019
Energiklass
F
Energiprestanda primärenergital
180 kWh/m² och år
Byggnadssätt
Fönster
2+1 glas
Förening
Namn
Brf Pargas nr 195
Om föreningen
Föreningen bildades 1979 och äger sin mark. Brf Pargas 195 består av totalt 233 lägenheter. Föreningen innefattar även 13 lokaler som upplåts med hyresrätt som ger goda intäkter till föreningens ekonomi. Föreningen har även 109 st garageplatser samt 26 p-platser samt ytterligare gästparkeringar.

Tillgång finns till låsta varmgarage där det finns 109 st platser. Till varje bostad hör ett förråd som finns på entréplan. Internet och kabel-tv levereras genom Comhem. Medlemmarna har även tillgång till snickarbod, motionslokal, bastu samt träfflokal. Vidare har medlemmarna även tillgång till tvättstugor, grovtvättstuga samt miljöstation. Föreningen har även flera mindre gästlägenheter som de boende kan hyra för en billig peng.

Läs mer på föreningens hemsida: http://www.pargas.se/
Organisationsform
Bostadsförening
Antal lägenheter
233
Varav hyreslägenheter
13
Tv och bredband
Kabel-tv levereras av Comhem där basutbudet ingår i månadsavgiften. Bredband finns att tillgå genom Comhem eller fiber genom Stockholms stadsnät.
Parkering
Varmgarage finns i varje huskropp i föreningen. Kösystem och uthyrning sker via HSB Akalla. Det finns även möjlighet att hyra p-platser utomhus eller i kallgarage i grannförening.
Renoveringar
Pågående renovering av föreningens garage sker ca 2016-2020. Garagen renoveras invändigt samt bjälklag mot gårdar byts. Gårdarna grävs upp och renoveras i samband med detta samt att alla uteplatser renoveras och blir enhetliga, i samma storlek som balkonger.
Övrigt
Brf Pargas har tvättstugor i varje huskropp med adress:
Mariehamnsgatan 8 Mariehamnsgatan 14 Mariehamnsgatan 20 Mariehamnsgatan 26

Karta

Akalla Kista

Mariehamnsgatan 16, 4 tr

Boendekalkyl

Bli kontaktad av mäklare

* Obligatoriska uppgifter

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 90 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg