190
MED3069C089EFB44125B0F71854A40D9E61

Soligt och vackert i kulturhistoriska Höjdhagen

Kommande®

Gustavsberg Höjdhagen, Gustavsberg

Fakta

Antal rum4 rok
Boarea73 kvm
Tomtarea651 kvm

Ansvarig mäklare

Välkomna till arkitekten Olof Thunström (Thun-olle) välkända vinkelvilla som präglad av funktionalitet, och ett fint naturanpassat läge! Denna vinkelvilla är smakfullt renoverad och har en vacker trädgård med fruktträd och bärbuskar. Husen ritades och byggdes under 40-talets första hälft för arbetare och tjänstemän på Gustavsbergs porslinsfabrik och utgör idag bebyggelse som är klassad som synnerligen kulturhistoriskt intressant. Utbyggnation tillåts endast om det stämmer överens med arkitektens originalutformning, dvs bl a bevarandet av vinkeln. Största tillåtna byggnadsarea är 150 kvm. Längsta avstånd till grannes tomtplats är 4,5 m. Max en våning

Läget i Höjdhagen är idealisk med närhet till skola, förskola, buss, service i centrum, badbrygga, elljusspår, golfbana och vacker skärgårdspräglad natur. Endast 25 min med buss till Slussen.

När kulturinventering gjordes av de sk "vinkelbodarna" i Höjdhagen skrevs det särskilt om den här fastigheten: "Karaktäristisk och välbevarad byggnad från byggnadstiden, tidstypisk i sin enkla utformning genom material och färgsättning. Tillhörande tomt med träd och eventuella stenhällar bidrar till karaktären och det kulturhistoriska värdet och berättar bland annat om byggnadens medvetna placering i förhållande till befintligt landskap. Avsaknaden av omgärdade staket och häckar ger en öppen karaktär på området som del av den befintliga kuperade skärgårdsnaturen."

Om området

Höjdhagen är belägen mycket centralt i Gustavsberg och är ett område bestående av kulturhistoriska bostadshus integrerat med idylliska skogsområden!
Området Höjdhagen ingår i den del av Gustavsberg som staten har pekat ut som en s k riksintressant kulturmiljö och är enligt många ett av den moderna arkitekturens landmärken i Sverige.

Byggnaderna i Höjdhagen ägdes traditionellt av Porslinsfabriken och är till stor del ritade av KF-arkitekten Olof Thunström. Fastigheterna präglas även av de uppväxta men öppna trädgårdarna. Husen har även fogats in i naturen på ett varsamt sätt och med skärgårdsklipporna som en naturlig del.

Höjdhagens östra del präglas även av äldre bebyggelse bl a innan Thunströms tid. De vackra bruksgatorna Grindstugatan, Skeviksgatan och Höjdgatan är exempel på det. Längst med den gamla landsvägen in till Stockholm finns även det gamla apoteket och det praktfulla torpet Ebbalund.

I området finns den anrika och vackra Ekedalskolan (förskoleklass till årskurs 5) också präglad av byggnader från olika årtionden och en storslagen utsikt över Farstaviken. Sport och naturmässigt bjuder Höjdhagen på motionsspår, golfbana och närhet till badklippor och härlig skog.
Gustavsbergs centrum med all tänkbar service ligger i direkt anslutning till Höjdhagen och genom en kort promenad nås det anrika porslinsfabriksområdet med restauranger, café och ateljer.
Bussar går från hållplatserna Höjdhagen, Östra Ekedal, Farstaviken och Gustavsbergs centrum och färden till Slussen tar ca 20 minuter.

Att vandra runt i Höjdhagen är en alldeles speciell upplevelse i och med all den äldre vackra bebyggelsen i kombination av vacker kuperad natur. Välkommen att trivas i Gustavsbergs praktfulla område Höjdhagen!

Värmdö är en snabbt växande skärgårdskommun mycket på grund av kommunens idealiska läge med närhet till både stad och hav! Gå gärna in på www.varmdo.se

Viktiga dokument & länkar

Kommande

Bilder

Vacker ljus trädgård med mycket bärbuskar och äppleträd

Fastighetskarta

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Bli kontaktad av mäklare

* Obligatoriska uppgifter

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 90 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg