MEDA13F733A697E4D6C84EEDA9CEF312FDE

Sekelskiftsdröm från 1900-talet!

Boka visning

Klara, Karlstad

Bryggaregatan 4a

Fakta

MånadsavgiftSEK 4,621 Inkl. värme och vatten. Kabel-tv och bredband från Comhem tillkommer på månadsavgiften om 155 kr.
TypLägenhet
UpplåtelseformBostadsrätt
Antal rum3 rok
Boarea95 kvm
Våning3
Lägenhetsnummer6304
Byggår1903
Driftskostnad722 kr/månad

Utgångspris: SEK 3,800,000

Ansvarig mäklare

Extra kontaktperson

Visningar

21
September | Monday
Kl 17:00 - 17:30
Välkommen att anmäla dig till visning
26
September | Saturday
Kl 11:00 - 11:30
Välkommen att anmäla dig till visning

Missa inte att anmäla dig till visning av denna fantastiska lägenhet!

I ett av Karlstads mest eftertraktade områden ligger denna unika sekelskiftslägenhet om 95 kvm. I denna 1900-talsdröm finns tre kakelugnar och en balkong med utsikt mot den lugna innergården som nås från det påkostade och nyrenoverade köket. Här bor du med ett enastående ljusinsläpp tack vare stora fönsterpartier med ovanförliggande vädringsfönster i två olika väderstreck. Lägenheten har 3 rum och kök med en imponerande takhöjd som idag är inrett som sovrum, matsal och vardagsrum.

När du kommer in på innergården ser man direkt hur välbevarad och vacker fastigheten är. På Bryggaregatan 4a finns det endast fyra lägenheter som innebär att varje lägenhet har ett eget våningsplan vilket redan här sätter standarden för hur exklusiv och unik lägenheten är. I lägenheten finns många välbevarade ursprungsdetaljer som trägolv i furu och gran, tre kakelugnar, entrédörr med originalglas vilket har kombinerats med ett renoverat kök och badrum i modern stil. Här finns inte en enda detalj som har lämnats åt slumpen!

Det här är en lägenhet utöver det vanliga och bör därför upplevas på plats. Varmt välkommen att anmäla dig till visning till en av Karlstads finaste sekelskiftslägenheter!

Om området

Klara är ett centralt och vackert område som inramas av älven. Med endast en kort promenad längs älven är du inne i city. Området har en blandad bebyggelse med både sekelskiftesvillor och nyare flerfamiljsfastigheter. In mot centrum avslutas området av Karlstads vackra teater.

Klara tar form
Starten för stadsdelen Klara startade efter branden. 1884 fastsällt stadsplanen för området. 1892 rivs det som finns kvar av Hybelejens kvarn. Samma år påbörjas uppförandet av teatern och staden börjar förse Klara med gator, vatten-, avlopps- samt gasledningar.

Klara i årtal
1700-talets början - Lilla Våxnäs blir egen egendom
1700-talets slut - Hybelejens kvarn byggs
1884 - första stadsplanen fastställs
1893 - Karlstads teater står färdig
1899 - Sockerslottet, Hybelejens gata 2 står färdigt
1902 - beslut om att hela nuvarande Klara ska tillhöra Karlstads stad.
1919 - Tingvalla idrottsplats invigs
1960-talets mitt - Motorvägen, Klaramotet och Karl IXs gata byggs genom Klara
1976 - Karolinen invigs

Kommunikation

Närhet till buss- och tågstation samt ett par stadsbusslinjer som trafikerar området.

Närservice

Mini-livs samt restaurang finns i området Klara. Med några minuters gång kommer du till centrum som har allt att erbjuda som restaurang, mataffär, apotek, butik och uteliv.

Parkering

I Klara finns parkering längs gatorna mot avgift. En större parkering finns intill Tingvalla idrottsplats.

Bilder

Vardagsrum med lägenhetens tredje kakelugn

Sovrum med en fungerande kakelugn

Köket totalrenoverades 2020

Balkong i lugnt läge mot innergården

Varmt välkommen till Bryggaregatan 4a!

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Fakta

Rumsbeskrivning
Beskrivning
När du når upp till lägenhetens våningsplan möts du av en vacker entrédörr med ett glasparti som ger en hint om lägenhetens anrika och välbevarade skick.

Väl inne i lägenheten möts du av en entréhall som skvallrar om hela lägenhetens fina skick, med högt i tak, ett välbevarat trägolv och väggar med ljusa fina ytskick är detta ett fantastiskt första intryck av lägenheten. Väggarna har vita väggar tillsammans med en vit och grå-randig fondtapet och på golvet finns som sagt det vackra och välbevarade trägolvet som precis nyligen slipats och lackats till nyskick. Golvet liksom de fina ytskicken återfinner du i hela lägenheten. Här finns en vacker platsbyggd garderob och bänk från 2018 som gör att hallen får en hemtrevlig känsla.

Vidare till höger in i lägenheten når du det stora sovrummet som har fönster mot den lugna innergården, här är väggarna målat i en ljusgrå ton och på golvet återfinns det vackra trägolvet. Rummet förgylls av en otroligt vacker kakelugn som är i fungerande skick. I sovrummet finns ett litet utrymme för förvaring där det även finns en ytterdörr som går att använda om så önskas.

Det toppmoderna badrummet renoverades under 2017 med väggar i vitt och marmor kakel tillsammans med marmorklinkers och golvvärme på golvet. Här finns en duschhörna med glasväggar, toalett, handfat med underskåp, handdukstork med timer, väggspegel med belysning samt spotlights. Badrummet är förberett för tvättmaskin.

Ytterligare ett steg in i lägenheten kommer vi till nästa sovrum som idag används som vardagsrum. Här är väggarna målade i en mörkare grå nyans och på golvet finns det fina trägolvet. Dörrarna till rummet finns i lägenhetens vindsförråd för den som önskar använda detta rum som sovrum. Kakelugnen som förgyller rummet är ej i skick att elda i.

Nästa rum du möter används idag som matsal och är tapetserat med en vit tapet och självklart finns även här det vackra trägolvet. Rummet har fina fönsterpartier varifrån du kan ana älven och dess vackra omgivning. Kakelugnen som förgyller detta rum är otrolig vacker med unika detaljer.

Mellan vardagsrummet och köket hittar du en del av hallen, här finns ytterligare stora garderobspartier som sträcker sig hela vägen upp till taket för god förvaring. Här finns också en klädkammare där du får underbara förvaringsmöjligheter genom dess höga takhöjd. I klädkammaren har el dragits in till spotlights och uttag vilket ger rummet ytterligare funktion. Mellan hallen och köket finns ett vackert fönster som inte får öppnas eller tas bort, allt för att bevara den vackra originalstilen av lägenheten.

Köket renoverades så sent som under 2020 med vita snickerier i en modern stil som övriga lägenheten väl. Snickerierna i köket når ända upp till taket vilket ger dig mycket goda förvaringsmöjligheter samtidigt som det är mycket vackert och tidsenligt. Snickerierna matchas med ett vitt kakel och en mycket fin och påkostad stenskiva i grått. Maskinellt har man valt maskiner av märket Bosch, här finns induktionshäll, spisfläkt, ugn, mikro, kyl, frys och diskmaskin.
I köket finns utgång till lägenhetens balkong som byggdes 2017. Balkongen ger dig härlig morgonsol och har ett lugnt läge mot innergården.
Antal rum
3 rum
Boarea
95 kvm
Areakälla
Föreningens information
Balkong
Ja
Lägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Våning
3 av 4
Pris
SEK 3,800,000
Avgift
SEK 4,621 Inkl. värme och vatten. Kabel-tv och bredband från Comhem tillkommer på månadsavgiften om 155 kr.
Driftskostnad
SEK 8,660 / år
Driftskostnad, varav
El
SEK 4,800
Försäkring
SEK 2,000
Övrigt
SEK 1,860
Beräknat antal personer
3
Kommentar
Driftskostnad enligt schablon.
Övrigt avser avgiften för Kabel-tv och Internet.
Andel i föreningen
1.44474 %
Tillträde
November -20
Byggnad
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1903
Uppvärmning
Fjärrvärme
Ventilation
Självdrag
Energideklaration
Utförd 3/14/2020
Energiklass
F
Energiprestanda primärenergital
158 kWh/m² och år
Byggnadssätt
Fönster
3-glas
Övrigt
I lägenheten finns en ny elcentral som är möjlig att styra genom en app, Played. I dagsläget är endast enstaka delar kopplade till den.

Ena glaset i lägenhetens entrédörren är original medans det andra reproducerat i samma stil.

Byggnaden är q-märkt och vissa detaljer i bostaden ska bevaras. Byggnaden utgör en värdefull byggnad och i Karlstad kommuns kulturmiljöprogram har byggnaden en blå märkning.

På sin websida skriver Karlstad kommun detta om byggnaden;
Relativt välbevarat flerbostadshus i den blandstil som var populär under 1890-talet och några år in på 1900-talet.
Karaktäristiskt är bottenvåningens grova rusticerade (stenimiterande) puts och de ovanliggande våningarnas grova spritputs i kombination med slätputsade lister och omfattningar. Av särskilt arkitektoniskt värde är fasaden samt fönstren med relativt ursprungliga utseenden, till största delen med tre lufter och T-formad post. Mot gården utgör den enkla slätputsade fasaden en viktig kontrast till gatufasadens mer påkostade utförande.
Byggnaden utgör en viktig komponent i ett enhetligt kvarter med byggnader från sekelskiftet 1900 byggda för en välbeställd borgarklass. Den har även högt miljöskapande värde som fond till Malmtorget.
Övriga byggnader
Till lägenheten finns ett källarförråd samt ett vindsförråd.
Förening
Namn
Brf Hybelejen 4
Om föreningen
Brf Hybelejens vackra och anrika fastigheter Ugglan 6, Ugglan 7 och Ugglan 8 byggdes under 1900-talets början och är en värdefull del av Karlstads kulturhistoria. Föreningen har funnits sedan 1988. Någon verksamhet har dock inte bedrivits förrän från och med år 2011 då föreningen förvärvade fastigheterna.

De boende i kvarteret Ugglan kan njuta av utsikten över Klarälven i söder och Malmtorgsparken i norr. I fastigheterna finns dessutom vackra utsmyckningar från förra sekelskiftet i form av listverk, stuckaturer, takmålningar och gamla fina kakelugnar.

Ugglan 6 ligger vid Bryggaregatan 2, 2A och Hybelejens Gata 4
Ugglan 7 ligger vid Bryggaregatan 4, 4A-B och Våxnäsgatan 3
Ugglan 8 ligger vid Malmtorgsgatan 5, 5A och Våxnäsgatan 1, 1A-B

Läs gärna mer om föreningen på www.hybelejen.se.
Antal lägenheter
65
Varav hyreslägenheter
2
Tv och bredband
Kabel-tv genom ComHem.
Bredband, 250 Mbit, genom ComHem.
Varje månad debiteras varje lägenhet 155 kr för internetuppkoppling, fast telefoni och kabel-tv.
Parkering
I föreningen finns:
Parkeringsplats, kostnad ca. 456 kr/mån.
Carport, kostnad ca. 558 kr/mån.
Garageplats, kostnad ca. 650 kr/mån.

Separat kö till alla föreningens parkeringsmöjligheter.
Renoveringar
Takmålning 2015
Fönsterbyte på Ugglan 7 2015
Dräneringsarbeten av Ugglan 8 2015
Fönster på Ugglan 6 och 8 2016/2017
Underhåll och renovering av balkonger Ugglan 7 2016/2017

Planerat Underhåll och Projekt:
Ugglan 6: Balkongrenoveringar, spolning av stammar och fasadreparationer.
Ugglan 7: Spolning av stammar och byte av stam i källare. Tidigare restauranglokal har påbörjats att konverteras till kontorslokaler och bostadsrätt.
Ugglan 8: Spolning av stammar, renovering av en lägenhet (hyresrätt) och konverterat en hyreslokal till bostadsrätt. Projektering av fönsterbyte har påbörjats.
Ekonomi
HSB har hand om föreningens ekonomi och tar ut en administrativ avgift om ca 1.100kr vid överlåtelse, avgiften betalas av säljaren.
Överlåtelseavgift
SEK 1,183 betalas av köpare
Pantsättningsavgift
SEK 473
Övrigt
Tvättstugor finns i alla tre fastigheterna.
Soprum finns på bakgården vid Bryggaregatan 4. Här kan du sortera och kasta dina hushållssopor.

Karta

Klara Karlstad

Bryggaregatan 4a

Boendekalkyl

Bli kontaktad av mäklare

* Obligatoriska uppgifter

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 90 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg