KarriärOm oss

Bostadsmarknaden 2023

Det är dags att summera bostadsmarknaden 2022 och blicka fram emot nästa år.

(2022-12-28)

Vi kan ganska snabbt konstatera att medias bild är nattsvart och färgar till stor del både köpares och säljares uppfattning. 

Är det då så nattsvart egentligen? Nej, definitivt inte. Vi på HusmanHagberg säljer fler bostäder än någonsin, undantaget rekordåret 2021, och det gäller för hela branschen. Visst har marknaden haft lite pyspunka senaste halvåret, men behovet av att flytta är trots allt ganska konstant. Trots alla svarta rubriker ska vi komma ihåg att prisnivån för både bostadsrätter och villor fortfarande ligger på plus jämfört med tiden innan pandemin. 

Summering av bostadsåret 2022 

Vi har verkligen haft ett år med många ansikten, med både upp-och nedgångar. De två senaste pandemiåren med onaturlig uppgång i både pris och volym kan vi lägga bakom oss och fokusera på ett mer normalt marknadsläge.  

Som vanligt påverkas bostadsmarknaden av yttre faktorer och i år har det blivit väldigt påtagligt; krig i Ukraina som satt djupa spår på energipriser, vilket lett till hög inflation som i sin tur fört med sig räntehöjningar. Även om just kriget är en exceptionell händelse, så är det ändå precis som vanligt – marknaden anpassar sig efter omvärldsfaktorer oavsett om det sker ute i världsekonomin eller baseras på inhemsk politik.  

Hur blir bostadsmarknaden 2023? 

Om vi spekulerar lite inför kommande år så ser jag några tydliga saker: 

  • Fallhöjden är inte längre lika stor vad gäller priserna, så förhoppningsvis får vi en lugnare mediabild och tryggare marknadssituation för både köpare och säljare. 
  • Efter räntebeskedet i februari vet vi mer om hur räntenivån ser ut framöver och vad ekonomerna tror om inflationen. Det bäddar för en förutsägbarhet som är så viktig för en fungerande bostadsmarknad. Redan nu spekulerar experterna om en begränsad höjning i februari och en nedgång om ett år, förutsatt att inflationen backar. 
  • I den marknad som varit i slutet av 2022, så har många köpare och säljare skjutit på sina beslut. Så snart vi har en stabilare situation, så tror jag att vi kommer att se en islossning. Det finns trots allt alltid ett grundläggande behov hos ett antal människor att flytta. 
  • Nyproduktionsprojekten har i många fall lagts på is, vilket gör att tillskottet av nya bostäder blir begränsat. Detta bidrar till att hålla uppe prisnivån på den vanliga bostadsmarknaden. 

Jag har en stor tilltro till att bostadsmarknaden kommer att vara välfungerande i ett normalläge, som vi var vana vid innan pandemin kom och förändrade efterfrågan.   

Under julledigheten vet vi att många drömmer sig bort och surfar efter ny bostad. Här hittar du en länk till alla våra Kommande® bostäder. Kanske hittar du något som kittlar flyttlusten inför 2023? 

Med tillönskan om ett gott nytt bostadsår, 

Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg

Funderar du på att sälja din bostad?

Låt oss kontakta dig!

* Obligatoriska uppgifter

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 100 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg