Såhär tänker våra ledare i toppklass!

Tips från HusmanHagbergs mest framgångsrika ledare 2020.

Är du nyfiken på hur några av mäklaryrkets främsta ledare tänker och agerar? Vi har kontaktat de nominerade för ”Årets Ledare 2020” på HusmanHagberg och bett dem dela med sig av sin framgångssaga.

Här hittar du deras bästa tips och hur de tagit sig dit de är idag.

Anne-May Kara – Kalix

Anne-May flyttade från Haparanda till Kalix för 25 år sedan och är sedan 2016 en viktig del av HusmanHagbergs Kalix-kontor, där hon är både mäklare och franchisetagare.

Trots att hon inte jobbat särskilt länge som mäklare, utan började i branschen efter fyllda 40 år, säger hon att hon hamnat helt rätt.

– Det känns som att allt jag gjort tidigare har varit förberedelser inför att bli mäklare.

Anne-May har tidigare jobbat med vuxenutbildningar och klev sedan in i mäklarbranschen på LF.

– Tanken var att jag skulle ta över kontoret på LF som jag jobbade på, men blev mitt i allt headhuntad av Ulrika som då var franchisetagare på HusmanHagbergs Kalix-kontor. Då sa jag att jag har siktet inställt på att bli franchisetagare och inte bara mäklare, och hon svarade att det ena inte utesluter det andra.

Sagt och gjort, klev Anne-May in som franchisetagare för Kalix-kontoret ett halvår in i sin karriär på HusmanHagberg. Bra går det också, eftersom hon nu är nominerad till årets ledare på ett kontor som även är nominerat till årets kontor.

Vad tror du gjorde att du blev nominerad till årets ledare?

Anne-May hänvisar till sin Norrländska bakgrund.

– Vi norrlänningar är väldigt jordnära, enkla och raka. Det behöver inte vara så krångligt, utan vi bara gör jobbet som ska göras.

När vi sedan frågar vilka egenskaper hon tycker är viktiga att ha för att bli årets ledare, svarar hon:

– Man ska vara förtroendeingivande och leva som man lär. Det är lätt att säga att man ska vara si och så, men man ska ju följa det själv också – handling och inte bara prat.

Vad är ditt bästa tips för framgång?

– Jag tror det är viktigt att känna att man är på rätt plats, och att man inte har en massa ”tänk om”-tankar. Sen är det såklart viktigt att jobba på och ha kul på jobbet!

Tack Anne-May för de tipsen – nu åker vi från norr till söder och träffar nästa nominerade.

Magnus Persson – Stockholm Södermalm

Magnus kommer från Dalarna och började sin karriär på HusmanHagberg redan under studietiden i Gävle, då han blev ambassadör. Efter sin examen år 2012 klev han in på Södermalms-kontoret som mäklare, och 2016 blev han franchisetagare.

Magnus är nu nominerad till årets ledare för andra året i rad, vilket han tycker känns väldigt hedrande. Och inte bara det – hans kontor är även nominerat till årets kontor.

– Det blir ett kvitto på att man gör något rätt och som upplevs bra av gänget på kontoret, och det är det viktigaste för mig.

Vad tror du gjorde att du blev nominerad?

– Jag har aldrig sett mig som en chef som sitter högt på piedestalen och dikterar, utan mer som en ledare, precis som nomineringen säger.

Han fortsätter berätta om hur prioriteringarna har svängt med åren, från att ha börjat som mäklare med fokus på att omsätta så bra som möjligt, till att sedan bli franchisetagare med fokus på att leda ett team.

– Nuförtiden känner jag mer av ett ansvar över att vårt gäng ska trivas bra på arbetsplatsen och bli sitt bästa jag – både som mäklare och som person, och det tror jag uppskattas.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha för att bli årets ledare?

– Omtänksamhet, att ens team ser att man bryr sig och att man tar sig tid att hjälpa till.

Vad är ditt bästa tips för framgång?

– Mitt tips till andra franchisetagare är att hitta en balans mellan att fortsätta vara på fältet för att förstå hur det funkar där ute, samtidigt som man finns där för sitt kontor och sina kollegor. Balansen är nyckeln.

Sedan vill Magnus också dela med sig av ett tips till alla nya i branschen.

– Tålamod är en av de viktigaste faktorerna. Det går inte över en natt, oavsett hur vass du är, utan det tar tid att komma igång. Omge dig med folk du känner dig trygg med och var transparent i din kommunikation.

Tack för dina kloka ord, Magnus! Vi fortsätter söderut, mot Enskede, och träffar nästa nominerade.

Emil Cronholm Baumer – Enskede

Emil Cronholm Baumer från Gotland började sin resa med HusmanHagberg år 2008, som ambassadör. Direkt efter examen, 2010, började han jobba på Enskede-kontoret där han nu är mäklare och franchisetagare. Idag är han nybliven pappa och nominerad till årets ledare.

Vad tror du gjorde att du blev nominerad?

– Jag tror mina kollegor uppskattar att jag är väldigt ärlig, bryr mig om hur de mår och att de får den hjälp de behöver.

Emil fortsätter berätta att han samtidigt försöker pusha sina kollegor lite extra, särskilt ifall de är nya och inte riktigt vågat tro på sig själva än.

– I det läget tar jag med dem på uppdrag där jag sätter dem i hyfsat obekväma sitsar.

Om de exempelvis aldrig upprättat ett kontrakt på ett hus, ger Emil dem ansvaret att göra det, samtidigt som de vet om att han hjälper till ifall det skulle behövas. Efter en eller två gånger, brukar de märka att det inte var särskilt svårt eller jobbigt.

– Jag brukar se var deras gräns går och försöker sen tänja på den hela tiden så att de får en snabb utveckling, tillägger han.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha för att bli årets ledare?

– Att man ser individen, så att man inte kör samma ledarskap på alla, för alla är verkligen olika. Sen är det också viktigt att jobba långsiktigt, att man är ärlig och ligger i framkant som ledare själv. När det kommer till att bygga team är det också viktigt att folk lär känna varandra, så vi brukar spela padel, dricka öl och resa tillsammans.

Vad är ditt bästa tips för framgång?

– Var förberedd i allt du gör och tänk alltid ett steg längre. Om du är ny och ska gå på ett intag eller en visning, var då påläst och inge förtroende. Då har du mer än halva foten inne.

Emil fortsätter dela med sig av sina tips och nämner något som han tycker är extra viktigt.

– Nyckeln är att förstå personerna i din omgivning.

Han tipsar om att gå en kurs tillsammans med sitt team för att lära sig mer om DISC-modellen, där olika färger förklarar hur man fungerar som person. – Du kan inte säga ”sälj mer!” till en blå person, utan den personen kanske behöver fakta och statistik. Samtidigt kan du inte bemöta en röd person med statistik för då har den personen redan dragit iväg för att dricka kaffe. Alla är olika och det är mycket enklare att leda ett team från dag ett om man vet hur alla fungerar.

Ola Sjölund – Enskede

Ola, 34, bor med sambo i Nacka och tycker om att motionera, umgås med familj och vänner, och resa – när det går. Han kom i kontakt med HusmanHagberg redan under sin studietid i Gävle.

– Jag träffade en ambassadör under mitt första studieår som ville att jag skulle haka på, men då var allt så nytt och jag visste inte var jag ville jobba eller någonting.

Efter en tid hakade Ola på som ambassadör, vilket sedan ledde till ett extrajobb på huvudkontoret samtidigt som han gjorde praktik på Enskede-kontoret.

– Det kändes som ett schysst och familjärt företag och som att vi var samspelta gällande värderingar – och sen dess har jag fastnat i kedjan.

Ola skrattar och säger att han egentligen inte alls fastnat, utan trivs väldigt bra. Idag är han både mäklare och franchisetagare på Enskede-kontoret.

Vad tror du gjorde att du blev nominerad?

– Jag hoppas och tror det är för att mina kollegor tycker om mig. Jag som person bryr mig om gruppen och att alla mår bra. Sen kanske de också uppskattar att jag är driven, framåt och tycker om att bygga lag.

Ola berättar att han är fostrad i fotbollskulturen och därför tror starkt på laget. Gruppens framgång går före individens, säger han.

– Den tanken försöker jag tillämpa i mitt ledarskap, för att se till att alla bidrar på bästa sätt. Alla är ju olika som personer, så det är viktigt att var och en hittar sin plats och blir delaktig i laget.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha för att bli årets ledare?

– Engagemang, att man bryr sig om sin personal och ser till att bygga ett starkt lag.

Vad är ditt bästa tips för framgång?
Ola återkommer till laget här, men tillägger att miljön också är viktig.

– Det är viktigt att man trivs på sin arbetsplats och skapar en miljö där folk tycker om att gå till jobbet. Det i sin tur kommer speglas positivt i försäljningssiffror och annat. Det tror jag starkt på.

Nu tar vi oss från öst till väst och träffar nästa nominerade.

Jonas Lindquist – Göteborg Väster, Göteborg Hisingen

Jonas, 33, har jobbat som mäklare på HusmanHagberg sedan 2014 men har alltid haft siktet inställt på att göra mer än så. Därför klev han även in som franchisetagare på Göteborg Väster och Göteborg Hisingen i 2016.

– Min resa med HusmanHagberg började faktiskt lite slumpartat, eftersom jag först var trainee hos en annan mäklarkedja. Men när det blev dags för jobb så ändrades planerna.

Kedjan ville ha Jonas i ett annat distrikt där de behövde mer folk, och samtidigt hade han en granne som drev HusmanHagbergs centrum-kontor i Göteborg – och på den vägen gick det. En lunch senare så hakade han på.

– Jag kände att det fanns mer möjligheter hos HusmanHagberg att bli det jag ville och att driva något eget.

Och möjligheter fanns det. Idag är han inte bara franchisetagare, men också nominerad till årets ledare.

Vad tror du gjorde att du blev nominerad?

– Jag försöker alltid tänka på att föregå med gott exempel och att leda genom att visa vägen.

Jonas har alltid hållit på med idrott och refererar därför till fotboll och att bygga ett lag när han vidareutvecklar sitt svar.

– Alla kan inte vara Zlatan i ett lag, för då blir det ingen trivsel, utan man behöver folk som intar olika roller. Man måste se alla och låta alla ta sin egna plats.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha för att bli årets ledare?

–Man ska ställa upp på många olika plan, framförallt för de närmsta kollegorna men också för hela regionen och kedjan.

Vad är ditt bästa tips för framgång?

– Våga tro på din grej. Tänk ut din bana, hur du vill att din mäklarprofil ska se ut, och tro på den.

När Jonas började i branschen brukade han alltid anteckna vad de bästa i branschen gjorde, och försökte sen att sätta sin egen prägel på det.

Jonas berättar slutligen att de har ledord på kontoret som de brukar säga.

– Ha kul på jobbet, tjäna en bra peng och sov gott om natten.