MED647FB54CEE5E46BE912350984795EC7D

Gårdsdröm på anrika Länna Gård!

Nyproduktion

Länna Gård, Länna

Länna Gård 11A

Fakta

Typ1-familjs friliggande villa
UpplåtelseformFriköpt
Antal rum6 rok
Boarea170 kvm
Biarea8 kvm
Tomtarea1,020 kvm
Byggår2019

Som utgångsbud: SEK 4,975,000

Ansvarig mäklare

Extra kontaktperson

I Sverige vimlar det av smultronställen, men det är emellertid sällsynt att få chansen att tillhandla sig en egen bostad i dessa unika omgivningar. För ovanlighetens skull finns det nu möjlighet att köpa just det, ett hus i en idyll, på Länna Gård.

Föreställ dig att bo i ett område som tar dig tillbaka till 1600-talet där de omgivande husen är mustigt orangea och djupt röda. Där du bara genom att kliva utanför dörren finner beskyddande och majestätiska ekträd, där du vid krispiga soluppgångar med ögat når horisonten och svenska skogsdjur som korsar de lugna åkrarna, och där du hör fågelsång och kluckande ljud från dammarna och sjöarna. Ett svalkande dopp från bryggan finner du inom 100 meter och området är omringat av härliga skogar fyllda med bär och svamp.

Länna Gård har en historia där det lilla samhället med största del var bebott av vasafogdar under 1500-talet, därefter ärvde Upplands dåvarande landshövding gården år 1660 och efter det Sveriges riksråd. Slutligen köptes det av Vattholma Bruk AB år 1758 och på den vägen bildades tillslut orten. Länna är omgivet av flera sjöar och här finns nödvändigheter såsom vårdcentral, skolor och busshållplatser. In till Uppsala tar det ca 15 minuter att färdas med bil.

Huset som du nu har chans att förvärva påminner om en traditionell svensk lada men är byggt på nytt som parhus i två plan med loft. Här kanske ni tänker att ett liknande hus med enkelhet går att hitta i framtiden, och det kanske stämmer, men sannolikheten att du igen kommer att stöta på ett hus i just denna omgivning, i ett av Sveriges idylliska smultronställen, är mycket liten.

Passa på att ta tillfället i akt!

Välkommen hit, välkommen hem!

Om området

Länna Gård är ett före detta säteri och en herrgård i Almunge socken i Närdinghundra härad. Gården är ursprunget till den nuvarande tätorten Länna.

År 1364 omnämns ägaren till Länna gård Nils Petersson (Lännaätten) som bodde i Länna åtminstone 1364–1392. Hans dotter Holmfrid är nämnd i Länna 1409–1411. Via Holmfrids dotterdotter, Märta Lydekadotter (Stralendorp) ärvdes gården av en Ingeborg Petersdotter. Hennes man Lasse (Laurens) Karlsson (Björnlår) skrev sig till Länna 1487 och gården ärvdes därefter av hans son Bengt Laurensson som avrättades 1517, varefter Länna konfiskerades av kronan.

Under 1517–1562 beboddes gården mestadels av vasafogdar som lagman Axel Andersson 1531–1538 och 1660 hamnade gården genom arv i händerna på Upplands landshövding Claes Rålamb, senare Sveriges riksråd. I början av 1700-talet övergick egendomen till släkten Bure, bland dem kapten Axel Bure som stupade under Slaget vid Helsingborg 1710. Godset kom 1728 genom gifte till friherre Mörner, 1748 genom köp till släkten Billing och därefter till greve Erik Brahe, vars ätt från och med senare delen av 1700-talet ägde det.

År 1758 köptes gården av ägarna till Vattholma Bruk AB, som kom att anlägga en masugn i Länna. Bruket blev starten på orten Länna.

Mangårdsbyggnaden uppfördes under 1600-talets andra hälft och fick sitt nuvarande utseende med valmat tak vid en ombyggnad på 1760-talet. Bland ekonomibyggnaderna märks bland annat en stenladugård från 1853. Den bildar en tresidigt kringbyggd gård belägen ett stycke ifrån huvudbyggnaden. De båda flygelbyggnaderna som flankerar huvudbyggnaden är inredda som bostäder.

Kommunikation

Längs med Almungevägen trafikerar regionalbussarna in till Uppsala. Under morgon och kväll går det 4-5 bussar i timmen. Sommartid går även Lennakattens museijärnväg förbi här.

Närservice

I Länna finns bland annat närlivs med drivmedel, DHL utlämning och en thairestaurang. 15-20 minuter med bil i utkanten av Uppsala hittar man de större matbutikerna som ICA, Coop, City Gross och IKEA samt övriga varuhus och butiker på Boländernas handelsområde. Det finns också en restaurang i Länna Bruk. I närbelägna Almunge finns två matvarubutiker: Ica med postservice, bankomat och drivmedel och Coop med apotek och systembolagsutlämning. Här finns också en nybyggd toppmodern vårdcentral samt folktandvård och Almunge skolan med F-9 klass.

Övrigt

Skolor och barnomsorg
Länna skola (F-3) finns centralt i området. Fritids som tillhör skolan samt Länna förskola.

Natur och fritid
Länna ligger naturskönt invid Lötsjön och Långsjön med många badmöjligheter. Skogen och grönområden finns precis bortom knuten. I Länna finns även tennisbanor samt en fotbollsplan. Närmaste golfbana är Grönlunds golfklubb i Almunge, ca 7 km österut. På vintrarna brukar ett längdspår dras på Grönlunds golfklubb.

Bilder

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Fakta

Rumsbeskrivning
Antal rum
6 rum varav 4 sovrum
Boarea
170 kvm
Areakälla
enligt areamätning
Biarea
8 kvm
ENTRÈPLAN
Entré med dubbelytterdörrar samt fönsterparti precis ovan. Hela entréplanet har vattenburen golvvärme.
Hall
Inrett med påkostat klinkergolv som övergår till parkettgolvet, infällda spotlights längst hela hallen och ljusmålade väggar.
Sovrum 1
Inrett med parkettgolv och målade väggar.
Sovrum 2
Inrett med parkettgolv och målade väggar.
Sovrum 3 / Arbetsrum
Inrett med parkettgolv och målade väggar.
Badrum
Exklusivt badrum inrett med kaklade väggar i vitt och mönstrad klinker i mörkare ton. Badrummet är inrett med dusch med tillhörande glasväggar, vattenburen golvvärme, wc, kommod, spegelskåp och infällda spotlights.
Tvättstuga
Tvättstuga inrett med mörkt klinkergolv och målade väggar i vitt. Inrett med tvättmaskin, torktumlare, arbetsbänk och ho. Här finns en groventré som är ansluten till Carporten.
ÖVRE PLAN
Det övre planet nås via en ektrappa med inramade glaspariter.
Allrum / Köksdel
Stora sociala ytor med takhöjd ända upp till nock (ca 5,4 meter) samt utgång till en stor terrass. Här finns gott om plats för möblemang efter eget önskemål.
Påkostat kök med och goda förvaringsmöjligheter. Köket är bland annat inrett med skåpsluckor och draglådor i vitt, infällda spotlights i taket samt bänkskiva och stänkskydd i exklusiv kalksten.

Den maskinella utrustningen består av fullstora integrerade kyl & frys, integrerad diskmaskin, inbyggnadsugn i rostfritt, inbyggnadsmikro i rostfritt, fläkt och induktionshäll.
Sovrum 4
Inrett med parkettgolv och målade väggar.
Dushrum
Helkaklat badrum med golvvärme. Inrett med dusch med tillhörande glasväggar, wc, infällda spotlights, kommod och spegel.
Loft
Från allrummet nås loftet via en spiraltrappa i ek. Loftet avskiljs med allrummet genom ett måttanpassat glasräcke som är inramad i ek.
Uteplatser och utemiljö
Stort jobb har lagts på utemiljön med bland annat terrasser, gruslagd gångväg, flertalet planteringar och måttanpassade trädäckade terrasser längst stenblocken bland annat. En gräsmatta kommer dessutom att anläggas inom kort. Från allrummet nås den stora trädäckade terrassen som är i västerläge och dessutom har sjöutsikt. Terrassen är inramad med ett fint räcke i glas kombinerat med trä.
Byggnad
Byggnadstyp
Parhus om 2-plan i sutteräng med loft
Byggnadsår
2019
Uppvärmning
Frånluftsvärmepump med vattenburen golvvärme på entréplan, radiatorer i övrigt.
Ventilation
Mekanisk frånluft med återvinning
Energideklaration
Ej utförd
Byggnadssätt
Grundläggning
Betongplatta
Stomme
Trä
fasad
Stående träpanel
Fönster
3-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Vittinge lertegelpannor
Utv. plåtarbete
Lackerad plåt
Fastighetsbeteckning
Länna 1:27
Övrigt
PARKERING
Plats för två bilar i carport under terrassen.

FIBER
Finns indraget till båda bostäderna.
Allmänt om fastigheten
Tillkommande kostnad
Övrigt
Taxeringskod
220
Tomt
Areal
1020 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Enskilt avlopp via samfällighet, 3-kammarbrunn med infiltration.
Samfällighet, servitut etc.
Last: Officialservitut Vattenledn, 03-84:399.1
Last: Officialservitut Vattenledning, 0380-98/71.2

Karta

Länna Gård Länna

Länna Gård 11A

Boendekalkyl

Bli kontaktad av mäklare

* Obligatoriska uppgifter

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 100 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg