190
MEDB90EF09E246E4121845ED144ACDAF5CA

Såld!

Drömmig 30-tals 1:a, renoverad med bevarade originaldetaljer!

Luthagen, Uppsala

Sysslomansgatan 35B

Fakta

MånadsavgiftSEK 2,473 inkl. värme, varm- och kallvatten, internet och kabel-tv (grundutbud)
TypLägenhet
UpplåtelseformBostadsrätt
Antal rum1 rok
Boarea37 kvm
Våning2
Lägenhetsnummer14/1102
Byggår1938
Driftskostnad610 kr/månad

Såld!
Slutpris: SEK 2,055,000

Ansvarig mäklare

Välkommen till en mycket charmig och tilltalande lägenhet på Sysslomansgatan, med tidstypiska detaljer såsom vackra trägolv, väl tilltagen takhöjd samt karaktäristiska fönster med spröjs. Dessutom är lägenheten en av endast två bostäder med balkong, och den är placerad i helt rätt läge med sol från mitt på dagen till sen kväll. Lägenheten har ett charmigt kök som är renoverat 2014 och fullt utrustat med spishäll, diskmaskin och kombinerad kyl och frys, ett vackert och rymligt vardagsrum med kombinerad sovdel. Duschrummet är stamrenoverat och helkaklat 2005 och lägenheten har gott om utrymme för förvaring i två klädkammare samt i det tillhörande förrådet.

Föreningen, belägen i ett av Luthagen mest attraktiva 30-talshus, är väl omhändertagen, har en gedigen historia och en vacker trädgård med utemöbler och grillmöjlighet. Dessutom finns även parkeringar, garage och cykelförråd. Utmärkt läge i populära Luthagen med bekvämt gångavstånd till citykärnan, Ekonomikum och grönområden och allt vad innerstaden har att erbjuda samt till ett flertal av Uppsala Universitets fakulteter. Du tar dig på några minuter till E4:an alternativt in till resecentrum.

Bostadsrättsföreningen Prästänkan Frideborgs vackra byggnad är uppförd av stiftelsen Frideborg och som föreningens namn antyder hade huset funktionen av ett pensionärshem för prästänkor. Detta var karakteristiskt för Uppsala och i synnerhet för stadsdelen Luthagen under 1900-talets början. Arkitekt Hans Westman (1905-1991) ritade först huset i strikt funktionalistisk stil 1933, men efter synpunkter från beställaren ändrades utförandet till mer traditionalistisk stil och stod färdigt år 1938. Westman var senare huvudsakligen verksam i Skåne där han räknas till de mest framstående arkitekterna under den funktionalistiska epoken.


För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare Jesper Ackelman, på 070-770 18 13 eller jesper.ackelman@husmanhagberg.se

Om området

Luthagen ligger i Uppsalas västra del utanför den omedelbara stadskärnan. Området präglas av bostadsrätter, villor och radhus. Läget är centralt med närhet till Ekonomikum, universitetet, nationslivet, stadskärnan såväl som till Stabbyskogen. Denna skog lämpar sig utmärkt för både rekreation samt motion. Det finns även fina promenadstråk utmed Fyrisån.

Stabby backe och Stabbyskogen är en av stadens oaser. Här finner du spår efter inlandsisen, lämningar från forntiden, en gammal prästgård och varierad vacker natur alldeles intill stadens bebyggelse. De större gångvägarna och en grillplats är anpassade för funktionshindrade. Dessutom finns en grillplats anlagd med tanke på mindre barn. För den som vill löpträna finns det även en upplyst motionsslinga genom området.

Kommunikation

Gångavstånd till centrum, stadsbussar passerar genom området. Från Ekonomikum går stads- och regionbussar.

Närservice

I området finns flera matbutiker och i bortre änden ett nybyggt torg med bl.a. apotek och gym. Det finns även flera restauranger och t.o.m. ett lokalt bankkontor. På cykelavstånd finns Fyrishov med äventyrsbad, sportarena och camping.

Parkering

I området finns betalparkering med boendeförmån. För mer information om boendeparkering besök https://www.uppsala.se/boendeparkering

Övrigt

Förskolor i området är: Stabby Montessori-, Luthagens-, Hällby-, Brune-, Kims- och Barnbitens förskola. Grundskolor är: Eriks- (F-4), Sverker- (F-4) och Tiundaskolan (5-9). Gymnasieskolor i närheten är: Fyris-, Linné- och Katedralskolan.

Bilder

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Fakta

Rumsbeskrivning
Antal rum
1 rum
Boarea
37 kvm
Areakälla
föreningens information
Entré
Välkomnande entré genom säkerhetsdörr som installerades 2017. Här finns plats för jackor och skor på platsbyggd hatt och skohylla. Förvaring finns i inbyggd garderob som nyttjar hela takhöjden.
Allrum
Stort och luftigt rum med plats för många möbleringslösningar. Här får du till exempel plats med en soffgrupp stor säng samt förvaringslösningar längs med väggen. Ett stort fönsterparti med vackra spröjsade bågar ger ett fantastiskt ljusinsläpp! På golvet ligger ett ljust betsat trägolv och väggarna är vitmålade. Förvaring i en dubbelgarderob som går i samma gråa ton som dörrar och lister. Härifrån har du utgång till lägenhetens balkong.
Balkong
Till denna lägenhet hör en av föreningens två balkonger. Den är belägen i ett underbart sydvästläge. Här har du sol från mitt på dagen och in på kvällstimmarna och en trevlig utsikt över bland annat vackra Sverkerskolan. Härifrån kan du även se domkyrkans torn. Möblerat med platsbyggd bänk samt möjlighet för bord och ytterligare stol alternativt mindre loungemöbler. Blir ni ett större sällskap har också föreningen en stor gemensam trädgård att nyttja, med grillmöjligheter och flera sittgrupper.
Badrum
Stamrenoverat och helkaklat badrum från 2005. Utrustat med handfat, toalett, handdukstork på gemensam värme, väggskåp samt dusch.
Kök
Modernt och smakfullt kök med vita skåpluckor och vitt kakel ovanför den mörkbetsade bänkskivan. Väggarna är vita och på golvet ligger ett vackert slipat och ljust betsat plankgolv. Maskinell utrustning såsom kombinerad kyl och frys, integrerad diskmaskin, ugn, glashäll samt fläkt i rostfritt utförande. Här finns även plats för en liten trevlig matgrupp. Ljusinsläpp finns här från ett stort spröjsat fönster.
Förråd
Till lägenheten hör ett förråd beläget i källaren om ca 3 kvm.
Balkong
Ja
Lägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Våning
2 av 3
Avgift
SEK 2,473 inkl. värme, varm- och kallvatten, internet och kabel-tv (grundutbud)
Driftskostnad
SEK 7,320 / år
Driftskostnad, varav
El
SEK 4,800
Försäkring
SEK 2,520
Beräknat antal personer
2
Andel i föreningen
4.7755 %
Kommentar till andelstal
Andel av årsavgift framgår inte hos den ekonomiska förvaltaren.
Tillträde
Enligt överenskommelse
Byggnad
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1938
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Ej utförd
Byggnadssätt
Fönster
2-glas
Övrigt
Till lägenheten hör ett källarförråd, ca 3 kvm.
Förening
Namn
Brf Prästänkan Frideborg
Om föreningen
Föreningen bildades år 2001-10-30 och ekonomisk plan registrerades 2003-08-25. Ekonomisk förvaltare är Mediator. Föreningens medlemmar hjälps åt med den fysiska förvaltningen och har två gemensamma städdagar per år. Snöröjning och sandning ligger på entreprenad.

Föreningen består av en fastighet innehållandes 15 st lägenheter med adress Sysslomansgatan 35 A-B. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 2,5 % av pbb (f n 1 182,50 kr) som betalas av köparen samt en pantsättningsavgift om 1 % av pbb (f n 473 kr) per pant. I dagsläget finns inga beslutade avgiftshöjningar och inga större renoveringar föreligger. (Uppgifter kontrollerade 2020-06-24.)

Lägenhetsfördelning:
8 st. 1 rum och kök
7 st. 2 rum och kök
1 st. 4 rum och kök

Gemensamhetsutrymmen
I föreningens källarvåning finns ett mindre hobbyrum, tvättstuga och torkrum. Tvättstugan har nyare maskiner och bokas enkelt med låskolv. Det finns även ett gemensamt större olåst förrådsutrymme i källarplan där man kan ställa skrymmande saker, t ex vinterdäck. Cykelförråd finns på den egna innergården.

Gårdsplats/innergård
Föreningen har en idyllisk innergård som ligger gömd bland husen med stor gräsmatta, frodiga äppelträd och gemensamma utemöbler.

Städning
Trappstäd sköts av extern firma. Gemensam höst- och vårstädning där medlemmarna förväntas delta.
Organisationsform
Bostadsrätt
Äkta/oäkta
Föreningen är en äkta bostadsrättsförening
Antal lägenheter
15
Tv och bredband
Föreningen har kabel-tv, bredband och IP-telefoni via Telenor. Obligatorisk avgift om 165 kr/månad för internet är inkluderad i månadsavgiften.
Parkering
Föreningen har sex parkeringsplatser (350 kr/mån) och två garage (1 000 kr/mån) samt en gästparkering utanför porten vid 35A. I dagsläget är det ingen kö, men alla platser är upptagna. I området finns gatuparkering med möjlighet till boendeparkering till reducerad taxa.
Renoveringar
Föreningen har bl a gjort följande renoveringar:
2019 - Målat om huset och fönster samt renovering av balkonger, Byte av plåtar på taket, ventilationsrör, kallvattenledning mellan fastigheten och kommunens koppling samt dagvattenbrunn på gården
2017 - Installation av säkerhetsdörrar, Målning och renovering av entréer, Byte av avfuktare och gamla avloppsrör i källaren
2011 - Renovering och målning av trappuppgångar
2006 - Installation av bredband
2005 - Byte av vatten-, avlopps- och elstammar samt om-, till- och nybyggnad av toaletter/badrum. Renovering av yttertak inklusive nya takpannor. Renovering av fönster. Ombyggnad av tvättstuga och fjärrvärmecentralen.


PLANERADE RENOVERINGAR
Inga stora renoveringar planerade. Små diskussioner förs gällande renovering av de små fönstren högst upp på taket.
Övrigt
Kuriosa om fastigheten:
Byggnaden uppfördes av Stiftelsen Frideborg för att tjäna som hem för prästänkor. I en stiftsstad som Uppsala med många kyrkliga ämbetsmän fanns behov av ett hem för prästänkor. Byggnaden är uppförd efter ritningar signerade arkitekt Hans Westman och uppdraget hade förmedlats av ärkebiskopinnan Anna Söderblom via arkitektens mor som var prästfru. Hans Westman lämnade in ett förslag 1933; ritningen visade en modern byggnad i funktionalistisk stil med släta fasader, tvåluftsfönster och pulpettak. Westman fick emellertid rita om byggnaden till ett hus som visar stildrag från klassicism och nationalromantik; valmat säteritak med tegelpannor och takkupor samt småspröjsade fönster med tätt sittande fönsterluckor. Byggnaden var Hans Westmans första uppdrag som privatpraktiserande arkitekt. Westman var senare i huvudsakligen verksam i Skåne, där han räknas till de mer framstående arkitekterna inom funktionalistiskt byggande. Byggnaden uppfördes i två våningar samt vind. Lägenheterna var i regel små; ett till två rum och kök eller kokvrå. Flera av dem saknade badrum. Vindsvåningen rymde ursprungligen gemensamhetslokaler. I samband med en besiktning 2002 konstaterade Upplandsmuseet att hänsyn måste tas till byggnadens särart, kulturhistoriska värde, gestaltning och materialval vid eventuella framtida åtgärder. Byggnaden ligger därtill inom ett större område listat som "Särskilt värdefull bebyggelsemiljö". Som ett bostadsstiftelsehus är byggnaden representativ för stadsdelen Luthagen.

Karta

Luthagen Uppsala

Sysslomansgatan 35B

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 100 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg