Nya Axtorpsvägen 171

Bilder

Nya Axtorpsvägen 171 , Munka Ljungby , Ängelholm

Nu ges möjligheten att lägga vantarna på denna fantastiska avstyckade gård, belägen med böljande vyer i gränslandet mellan Munka Ljungby och Höja. Mangårdsbyggnad uppförd under 20-talets senare hälft i en alldeles unik stil och karaktär med inspiration från 20-talets Amerika. Boarea samlat på ett bostadsplan som kombineras med massor av biarea i form av källare och en helt oinredd vind med över 5 m till högsta punkt. Lite dryga 1,4 hektar mark med inhägnade hagar möjliggör för djurhållning hemmavid. Här finns också en lada på dryga 370 kvm med enklare häststall och större förvaringsytor. Önskar du en plats på landet i avskildhet men ändå med endast någon minuts bilkörning till Munka Ljungby där skola, förskolor, matvaruaffär, bensinstation mm finns så får du inte missa denna unika chans! Välkommen att boka din plats på visning!

148 kvm, 6 rok

Typ:
Hästgård
Boarea:
148 kvm
Biarea:
286 kvm
Tomtarea:
14 222 kvm
Byggår:
1929
Driftskostnad:
2 724 kr/månad

Mer information

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

6 rum varav 4 sovrum

Boarea

148 kvm

Biarea

286 kvm

Rumsbeskrivning

Med böljande vidder, beläget i sin avskildhet ute på fälten mitt emellan Munka Ljungby och Höja ligger denna spännande och oerhört vackra bostad med tillhörande stallbyggnad från 1920-talets senare hälft. Med sin alldeles unika form ombäddas detta ställe årligen av årstidernas vackra och varierande ansikten -vårens gyllengula rapsfält, sommarens gröna vyer, höstens härliga färgskiftningar och släpljus över åkrarna och vinterns krispiga frostlandskap ut med de kuperade fälten som omger fastigheten i alla fyra väderstreck.

Ännu mer spännande blir det med den historia som i vaga former fortfarande lever kvar med uppgifter från äldre grannar hur ursprunget av denna bostad kom till. En syskonskara, där en av bröderna -Charles Hansson, inspirerades att följa med den stora avflyttningen från Sverige till det sk ”Amerikat”. Rik på inspiration och intryck återvände han hem från Amerika under tidigt 1920-tal och fann föräldrahemmet både trångt och bedagat, varför han hjälpte sina syskon Gunnar och deras handikappade syster med att bygga det nya huset. Det sägs att det tog 6 år 1923-1929 innan bostaden stod klar. Rejält och robust, i kvadratisk form och valmat tak, med järnvägsräls som armering och där betongen blev det dominerande byggnadsmaterialet – allt med inspiration från landet i väster!

Ett större drama inträffade på fastigheten 2015 när stormen Gorm drog in över Skåne och ödelade en stor del av den stallbyggnad som fortfarande står på fastigheten. Detta resulterade i att ladans storlek minskades vid återuppbyggnaden till dagens storlek. Inget ont som inte har något gott med sig, för nu har man den härligaste utsikten när man befinner sig i husets vardagsrum, matrum och uterum där förlängningen av ladan tidigare stod. Dessutom med ett helt nytt skal med nytt tak och uppfräschade väggar. Denna byggnad användes ursprungligen som svin- och häststall och där nuvarande ägare under sina 28 år på fastigheten haft som flest 5 hästar samtidigt. Stallet är av enklare karaktär men grunden finns klar för den som vill ha sina hästar eller andra djur hemmavid.

Hall
Öppen hall i etage med en större invändig trappa som leder upp till entréplanet. En originell lösning som enligt folkmun beror på att den handikappade systern behövde en bred trappa att röra sig i. Klinkerlagt golv både vid entré, trappa och det övre etaget. Här finns en skrubb samt dörren som leder till vinden.

Sovrum 1
Via vackra originalpardörrar, till vänster om entrén, finns ett större sovrum med flertalet garderober längs långsidan. Trägolv av gran och fönster i två väderstreck med vidunderlig utsikt.

Vardagsrum/matrum
Vidare till höger från hallen och in mot gårdssidan, ligger två rum i fil med en härlig utsikt över det böljande landskapet, gårdsplanen och ladan. I hörnet av den första vardagsrumsdelen finns en täljstenskamin som värmer gott under årets kallare månader. Fortsättningsvis finns ännu ett rum som idag används som matrum. I båda dessa rum ligger det ursprungliga granplankgolvet kvar från byggnadsåren.

Sovrum 2
Innanför matrummet ligger ett sovrum med fönster i två väderstreck. Skjutdörrsgarderob. Parkettgolv.

Kök
Centralt i huset ligger ett större kök och dess placering kan ses som knutpunkten i detta hus. Från denna del fördelas sedan huset vidare till sovrum, badrum, källarnedgång och groventré. Köket är utrustat med kyl, frys, spis, fläkt och diskmaskin, samtliga vitvaror är äldre än 5 år. Mot gaveln finns en tillbyggd groventré med trädäck utanför, en perfekt frukostplats i rätt väderstreck. För den som vill renovera köket, skulle en möjlig lösning vara att öppna upp mot matrummet för att sammansvetsa kök och övriga samvaroutrymmen på ett väldigt fint sätt.

Badrum
Helkaklat badrum renoverat 2016. Väl tilltaget fönster med utsikt ut över landskapet. Badrummet är utrustat med WC, tvättställskommod och dusch. Inbyggda högtalare och eluttag i kommodlåda. Helkaklat med elgolvslingor.

Sovrum 3 och 4
På vardera sida om badrummet ligger två klassiska sovrum. Båda med laminatgolv och skjutdörrar till rummen.

Vind
Ett grymt häftigt vindsplan där det valmade takets takstolar vilar mot varandra till en spets. Högt i tak ca 5 m. Fönster löper längs takfoten runt hela huset. Ett inspirerande rum på närmare 160 kvm som skulle kunna inredas till mycket mer än den förvaringsvind den används som idag och så gjort sedan byggnationen på 20-talet. Kanske en liten lägenhet, fler sovrum, ett gigantiskt allrum, ateljé eller annat verksamhetsområde?!

Källare, uterum
Fullt källarplan med diverse rum och förvaringsytor. Tvättstuga utrustad med både vanlig tvättmaskin och industrimaskin, 12 kg för tvätt av hästtäcken, mattor mm. Här finns utrymmen till verkstad, förråd och varför inte din egen vinkällare?! Här finns också en vedeldad bakugn och degblandare för storbak. Frysbox.

Utgång till uterum som vetter mot innergården. Klinkerlagt isolerat golv, förberedd vattenburen golvvärme men som aldrig kopplats in. Ett härligt rum att låta sommaren insupas in på småtimmarna med den vackraste naturen runt omkring sig.

Byggnad

Byggnadstyp

1-plansvilla med källare och oinredd vind

Byggnadsår

1929 Utförda renoveringar mangårdsbyggnad: -Nytt uterum, (vattenburen golvvärme förberedd men ej installerat) -08 - Installation av jordvärme inkl värmepump med jordslinga -10 -Avloppsanläggning system BAGA, slamavskiljare och biologisk rening med infiltrationsbädd -14 -Dränering mangårdsbyggnadens norra sida -14 -Renovering av badrum med golvvärme med el, ny el och avlopp -16 -Invändig renovering skorsten genom 3 nya rökkanaler -18 -Nytt tak på mangårdsbyggnad, papp samt plåttak inklusive nytt dagvattensystem -18 -9 nya 3-glasfönster på mangårdsbyggnaden -19 -Ny dubbeldörr mangårdsbyggnad samt nya lås i båda ytterdörrarna -19 -Målning av mangårdsbyggnad -19

Uppvärmning

Jordvärme, täljstenskamin

Ventilation

Självdrag

Energideklaration

Utförd. Utfärdat den 19 september 2019
Energiklass: B
Energiprestanda: 38 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Källare
Grundmur: Gråsten/betong
Stomme: Tegel/Betong
Fasad: Puts
Fönster: 3-glas
Bjälklag: Betong/trä
Tak: Plåt -18 (papp på groventré)
Utv. plåtarbete: Plåt

Fastighetsbeteckning

Axtorp 10:5

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

32 689 kr/år

Driftskostnad, varav

El: 23 084 kr
VA: 935 kr
Renhållning: 2 500 kr
Försäkring: 6 170 kr
Beräknat antal personer: 2

Kommentar

Nuvarande ägare förbrukar 15600 kWh/år. I försäkringskostnaden ingår även försäkring för ekonomibyggnad.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

1 242 000 kr, varav byggnadsvärde 942 000 kr

Summa pantbrev

800 000 kr

Tomt

Areal: 14 222 kvm

Tomtbeskrivning

Belyst och välkomnande pilallé vid ankomst till fastigheten. Stor gårdsplan med flaggstång. Inhägnade hagar runt omkring mangårdsbyggnaden och jämte uppfarten till gården.

I trädgården finns många godsaker med äpple-, päron-, plommon-, körsbärs- och fläderträd. Dessutom finns svarta och röda vinbär, hallon, björnbär och vindruvor.

Total tomt/markarea 14222 m².
Jordbruksmarken håller klass 8

Garage med enklare "carport". "Carporten" byggdes ursprungligen som regnskydd för hästar. Stor innergård för diverse uppställningsplatser för bilar, släp mm. Ett lättillgängligt mindre förråd finns på gårdsplanen för gräsklippare mm.

Vatten/avlopp

Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp

Viktiga dokument

Om området

Munka Ljungby

Munka-Ljungby är en tätort i Ängelholms kommun i Skåne län. En liten familjär och expansiv ort med goda kommunikationer och fina omgivningar. Här har man allt man behöver inom kort avstånd. Nära till Ängelholms stad och den populära 6 km långa sandstranden i Skälderviken. Fastigheten på Nya Axtorpsvägen 171 ligger ut på åkrarna med endast någon minuts bilkörning från rondellen i Munka Ljungby.

Kommunikation

Via Munka-Ljungby går busslinje 510 mellan Klippan-Ängelholm. Andra regionbussar som går genom området är 507 som går mellan Hjärnarp-Ängelholm och 9:an som går mellan Hässleholm-Ängelholm. Dessa körs av Skånetrafiken. Mer info se www.skanetrafiken.se

Väg 13 går igenom södra delen av samhället och leder till Ängelholm och Klippan.

Närservice

I Munka-Ljungby finns Ica butiken Munka Allköp, två pizzerior, vårdcentral, bibliotek, tandläkare, bageri/café, cykelaffär, bensinmack med gatukök mm

Toftaskolan i Munka Ljungby med årskurserna F-9, utökad från hösten 2009. Ingår i Munka Ljungby rektorsområde. Även fritidshem är beläget på skolområdet. På skolan finns en simhall. I Munka Ljungby finns totalt sex förskolor.
Här finner du även många olika möjligheter till idrott såsom fotboll, innebandy, tennis, ridning i ortens ridhus och en belyst motionsslinga jämte mindre strövområden.

Karta

Hör av dig till Linda Glimmenvall för mer information!

Linda Glimmenvall

Linda Glimmenvall

Ängelholm / Båstad

Reg. Fastighetsmäklare Franchisetagare

Ansvarig mäklare

0768-668008

linda.glimmenvall@husmanhagberg.se

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad