INSPIRATION
KARRIÄR

Hur blir man en framgångsrik mäklare? | Tips från en bästsäljare

BRAINFOREST | 15 FEBRUARI, 2023

  • Dela:

Hur blir man en framgångsrik mäklare? Många strävar efter att bli en framgångsrik och bästsäljande mäklare – men hur blir man egentligen det? Vi har ringt upp toppmäklaren Carina Röjland-Lindberg i Borås och frågat.

hur blir man en framgångsrik mäklare?

Vem är Carina?

Carina har varit fastighetsmäklare i elva år och förmedlat tusentals bostäder. Hon räknas idag som en av Sveriges mest framgångsrika mäklare och har i många år varit den mest anlitade mäklaren i Borås. I december 2020 bestämde hon sig för att starta upp HusmanHagberg Borås tillsammans med sina två barn, Fredrik och Ida, och de har på kort tid gjort en otrolig uppstart.

Vad är det som gör att kunder väljer just dig?

- Jag tycker egentligen inte att jag gör något speciellt, men att jag blivit en framgångsrik mäklare kan hänga ihop med att jag älskar det jag gör och trivs jättebra med mitt jobb. Annars försöker jag tänka på att ge kunderna tid och visa ett stort engagemang. Det är viktigt att kunden tycker det känns bra och har förtroende för en. 

Hur kom du på att du ville bli mäklare?

- Jag började min resa som lärare faktiskt, men efter tio års arbete och i samband med att jag fick barn kände jag att det inte var det jag ville göra hela livet. Då blev jag flygvärdinna i stället. Det var tänkt som ett sommarjobb, men jag fick bli kvar i åtta år, framtill att de la ner en bas. 

Det var i den vevan som Carina började tänka på vad hon skulle göra härnäst.

- Jag hade en kompis som sa att mäklaryrket skulle vara något för mig, och där föddes tanken på en karriär som mäklare. Jag pluggade upp lite matte och sen sökte jag in till mäklarutbildningen i Borås, vilken jag blev antagen till. Det hade jag inte räknat med, men jag bestämde mig för att köra på.

Carina blev klar som mäklare när hon var 45 år, vilket hon tycker kändes som en bra tid i livet. Samma år som hon gick ut fick hon jobb på Fastighetsbyrån, där hon var fram till november 2020. 

- Jag är så tacksam för mina elva år på Fastighetsbyrån, men nu var det dags att ta nästa steg i livet.

I december 2020 startade hon upp HusmanHagberg Borås tillsammans med sina två barn, Ida och Fredrik. Ida är utbildad mäklare och Fredrik studerar till mäklare och är färdigutbildad om ett år.

Varför valde ni just HusmanHagberg?

- Jag har fått många förfrågningar under åren som gått, men HusmanHagberg var det som kändes helt rätt för oss alla. Det är en familjär kedja, så vi blir som en liten familj i den stora familjen. 

- Dessutom är det en seriös kedja med fantastisk ledning som ger franchisetagarna frihet att göra på sitt egna sätt inom kedjans ramar. Inställningen att vi som franchisetagare bäst vet hur vår marknad fungerar tilltalade oss.

Vilka utmaningar har du stött på i din karriär och hur lärde du dig att hantera dem?

- Jag började som mäklare när jag var 45 år och hade det då redan ganska stabilt med barn och man som kunde stötta när det behövdes. Därför har jag inte haft lika stora utmaningar som andra nyexade, unga kollegor i branschen.

- Mitt tips för att bli en framgångsrik mäklare i utmanande tider skulle vara att hålla sig aktiv. Kom ut på så många kundmöten som möjligt, var med på visningar och även kollegors visningar, och se till att träffa kunder.

Hur jobbar du med kortsiktiga och långsiktiga mål?

- Mitt långsiktiga mål har alltid varit att ha nöjda kunder, både köpare och säljare. Det roligaste som finns är ju när de hör av sig igen några år senare – det blir ett kvitto på att man gör något bra.

Carina jobbar annars inte med kortsiktiga mål och detaljerad veckoplanering, även om hon tycker det låter strukturerat och smart.

- Jag har bara kört järnet. Det har gått bra och därför har jag inte känt att jag behöver sätta upp kortsiktiga mål. Men om man inte har så mycket jobb kan det vara smart att göra. 

- Annars tycker jag att man ska ägna sig åt mäkleriet och inte sitta för mycket med administrativa uppgifter – det tar fokus från kunder och försäljning. Det blir mer lönsamt om man kan vara ett team där olika personer tar ägandeskap för olika uppgifter. Annars kan man nog som ensam mäklare drunkna i allt det övriga.

Vilka är dina 3 bästa tips för att bli en framgångsrik mäklare?

Carina delar med sig av tre tips som hon tror starkt på och som skapar en mäklare i toppklass:

1. Engagemang. 
Se till att kunder känner sig trygga och att de har en engagerad mäklare som hjälper dem från början till slut.

2. Ge kunden tid.
Lägg tid på ditt arbete och dina kunder – och jobba i team om du kan. Jag tycker att man som mäklare ska ägna sig åt mäkleriet och inte sitta för mycket med administrativa uppgifter. Det tar fokus från kunder och försäljning. Det blir också mer lönsamt om man kan vara ett team där olika personer tar ägandeskap för olika uppgifter. Satsa på det som du är bra på, och så kan andra satsa på det som de är bra på.

3. Ha kul!
- Det är viktigt att trivas med det man gör. Se till att fira framgångar och belöna dig när det har gått bra. Här på kontoret ger vi varandra high fives så fort något bra händer. 

Vill du också bli en del av framgången hos HusmanHagberg? Kontakta vår rekryteringschef Christian Hjort, mail: christian.hjort@husmanhagberg.se eller tel: 070-536 02 88

Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook.

BRAINFOREST | 15 FEBRUARI, 2023


  • Dela: