INSPIRATION
BOSTADSMARKNADEN

Sänka elkostnaderna | 7 enkla tips för vardagen

BRAINFOREST | 15 FEBRUARI, 2023

  • Dela:

Undrar du hur du kan sänka elkostnaderna? Det är en fråga som många ställer sig själva i tider då elpriserna ökar kraftigt. Här kommer 7 enkla tips på hur du kan sänka dina elkostnader.

sänka elkostnaderna tips

Tips för att sänka elkostnaderna

1. Dra ner temperaturen i bostaden

Att värma upp en bostad tar i regel väldigt mycket energi. Tänk därför på ifall du kan sänka värmen med någon grad, antingen i hela bostaden eller i rum som inte används lika ofta. Att sänka inomhustemperaturen med 1 grad minskar energiförbrukningen med ca 5%.

2. Kolla fönster och dörrar

Se till att fönster och dörrar håller tätt och inte släpper igenom luft. Vid behov kan du sätta upp nya tätningslister.

3. Byt lampor och släck efter dig

Byt till LED- eller lågenergilampor för att sänka elkostnaderna. Dessa drar 80% mindre el än vanliga glödlampor. Detta kan spara dig hundratals kronor per år. Och kom ihåg att släcka lampan när du lämnar ett rum.

4. Tvätta kallare och använd diskmaskin

Att tvätta på 40 grader i stället för 60 grader kan nästan halvera energiförbrukningen. Se också till att du fyller hela tvättmaskinen. 

Om du har diskmaskin, är det bra att du använder den i stället för att handdiska. I regel går det nämligen åt mycket varmvatten vid handdisk.

Använd eco-program på både tvättmaskin och diskmaskin.

5. Duscha smart

Visste du att en dusch på 5 minuter i stället för 15 minskar elförbrukningen med flera hundra kWh? Försök därför hålla duscharna korta, och stäng av vattnet när du t.ex. schamponerar håret.

Det finns även snålspolande duschmunstycken som sparar på varmvattnet och hjälper till med att sänka elkostnaderna.

6. Dra ut laddare som inte används

En laddare som sitter i eluttaget kommer att dra ström även om du inte laddar något. Se därför till att dra ut laddare som inte används.

7. Laga mat med vattenkokare och lock på kastrull

När du lagar mat och ska koka vatten, är det bra att sätta lock på kastrullen. Det kan spara 80% av energin. Du kan också använda en vattenkokare, som kokar upp vatten på nolltid, och hälla över i kastrullen. 

Går du i tankar på att flytta?

Ibland behöver man göra förändringar för att minska boendekostnaderna, stora som små. Om du går i tankar på att flytta, hjälper vi dig gärna med en trygg och smidig bostadsaffär.

BRAINFOREST | 15 FEBRUARI, 2023


  • Dela: