MEDFB75BE2642684562A84C311CA4CEF9AC

Majestätisk villa på Smögen anno 1898

Smögen, Smögen

Stolpegatan 15

Fakta

Typ1-familjs friliggande villa
UpplåtelseformFriköpt
Antal rum8 rok
Boarea200 kvm
Biarea80 kvm
Tomtarea170 kvm
Byggår1898
Driftskostnad3,594 kr/månad

Utgångspris: SEK 12,595,000

Ansvarig mäklare

Extra kontaktperson

Unikt tillfälle! Nu finns möjligheten att förvärva ett representabelt boende som är något utöver det vanliga- Stolpegatan 15, mitt i hjärtat av Smögen.
I slutet av sextiotalet förvärvade nuvarande ägares morföräldrar fastigheten, där de kom att bedriva en av Europas mest exklusiva porslin och antikvitetsaffärer "Blå Måsen". De, precis som nuvarande ägare värnade om kvalitet i material och detaljer vilket bidragit till att man bevarat många av husets original-attribut, så som de vackra munblåsta fönstren, de gedigna furugolven och de fem utsmyckade kakelugnarna från Rörstrand 1890.
Stommen timrades i Norrland, där den sedan stod och torkade i tio år, detta för att den skulle sätta sig och för att bevara Hertzen i kärnfurun.
Stommen fraktades sedan till Smögen med häst & vagn samt segelskuta. På sin nuvarande adress uppfördes byggnaden år 1898 av fiskexportör C. James Andersson. Han uppförde flera hus på ön men detta som senare skulle komma att bli hans hem visade sig bli det mest påkostade. Köket är byggt i massiv ek och kolmårdsmarmor. Två exemplar levererades till Sverige, det ena hit till Smögen och det andra till kungens jaktstuga. Säljarens mormor Anita har själv ritat tegelpannorna till taket som sedan specialbeställdes från Holland och har sedan dess smyckat huset i all sin prakt.

Tag chansen att förvärva ett av Smögens sanna landmärken, som dessutom inte saluförts i modern tid!
I bostaden finns våningen med mycket av den gamla charmen bevarad. På övre plan i huset finns bostadsdel om fyra rum, varav tre sovrum, rymligt badrum samt kök.
Delar av källaren är f.n. uthyrd till verksamhet och den andra delen utgör badrum samt förråd/förvaring.

Vi visar endast bostaden för slutna sällskap, varmt välkommen att ta kontakt för att boka Er privata visning!
Missa inte att kika på filmen!

Om området

Smögen har sedan tidigt 1600-tal fram till idag varit och är ett starkt fiskesamhälle. Under början av 1900-talet kom turismen, Smögen såldes in till baroner och fabrikörer med slogans som "Smögen är synnerligen lämpligt för dem som genom några veckors friluftsvistelse vid hav och klippor ämna rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar" något som stämmer in bra även i dagens samhälle!
Idag är Smögen en exklusiv och fashionabel bad- och kurort året runt med en levande fiskenäring. Hit tar man sig om man vill njuta av det goda i livet så som äta en bit mat på någon av alla restaurangerna, bada på salta klippor, promenera längs Smögenbryggan och insupa atmosfären.
Är man mer aktivt lagd rekommenderar vi båtliv, sportfiske, tennis eller varför inte dykning? På bekvämt båtavstånd finner ni några av Sveriges bästa dykplatser.

Kommunikation

Du kan ta dig till och från Smögen med buss.

Närservice

I Smögen har man året runt tillgång till ICA Ankaret som ligger vid broslutet och Göstas Tobaks & Pappershandel finns vid torget. Sen finns även Nordens Skeppshandel vid Nya hamnen. På bryggan återfinns bl.a. den kända fiskauktionen, Göstas Fisk & Skaldjur samt flera andra fiskgrossister. Förskola med åldrar 0-6 år ligger på Hasselösund på Smögen, Smögens skola erbjuder klass F-6 ligger centralt strax innan torget på Smögen. I Kungshamn på cykelavstånd finns även högstadieskola.
Sommartid ringlar sig affärerna längs smögenbryggan. Flera restauranger är öppna året runt, bl.a. Göstas Fisk & Skaldjur samt Pizzeria Smögen, sommartid blommar fler restauranger upp kring hamnstråket.

Bilder

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Fakta

Rumsbeskrivning
Antal rum
8 rum varav 4 sovrum
Boarea
200 kvm
Areakälla
säljarens information.
Areakälla kommentar
Uppg. enl. taxuppgift: 150 kvm boarea, 90 kvm biyta. Obs! Ingen exakt uppmätnint har gjorts.
Biarea
80 kvm
Beskrivning av bostaden:
Bostadens disponeras enligt följande:
Från entrén i markplan, från husets baksida når vi entréhallen. Den vackra svängda trappan leder oss strax vidare upp till våningen, men först tittar vi in bakom några av dörrarna. På er vänstra hand nås ett mindre helkaklat badrum med duschplats, tvättställ samt WC. Rakt fram når vi pannrummet där det f.n står en vedpanna att tjäna det vattenburna systemet. Denna är dock inte godkänd att använda så den bytes med fördel till ett modernare uppvärmningssystem.

Våningen, en trappa upp hälsar oss välkomna med all sin storslagenhet! Här strålar ljuset i en fantastisk takhöjd och rymd.
Vi träder in i salongen vars burspråk som del av tornet släpper in härligt med ljus genom de livfulla munblåsta fönsterglasen. I ett av rummets hörn står en vackert utsmyckad kakelugn (f.n ej sotad och godkänd). Här slår man sig ned i socialt samkväm och umgås medan man njuter av rummets karaktär.
Vidare når vi matsalen. Här ryms stor matsalsgrupp för många gäster och till sällskap har vi en underbart vacker kakelugn i grå nyans, vilken är sotad och godkänd. Från matsalen når vi den charmerande glasverandan med utgång till en av husets balkonger. I glasverandan känner vi verkligen historiens vingslag i fönstren. För övrigt så har fönstren renoverats varsamt, man har bevarat originaldetaljer så som gångjärn, glas och fönsterbågar. Detta är genomgående för de gamla fönstren.
Från matsalen når vi ytterligare ett rum som idag används som sovrum, även detta utsmyckat med en kakelugn (f.n ej sotad och godkänd). Det storslagna köket når ni från såväl sällskapsrum, matsalen som från sovrummet.
Köket levererades i två exemplar i Sverige, det ena hit till Smögen och det andra till kungens jaktstuga. Köket, byggt i massiv ek har delvis vitrinluckor med munblåsta glas och blyinfattningar. Bänkskivorna i grön kolmårdsmarmor. Denna marmor är okontrollerad i sina linjer och rörelser och ger köket ett unikt och livfullt uttryck. Modern maskinell utrustning, men här finns också en härlig vedspis vilken är sotad och godkänd.
Sällskapsrummet binder samman våningen och har utgång till tre uteplatser. Rummet har givetvis också en kakelugn (f.n ej sotad och godkänd).

I husets övre plan finner vi fyra rum, kök och badrum. Denna våningens tre sovrum är något extraordinära! I tornet har man glädjande nog uppsikt i konstruktionen vilket är ett skådespel att beakta innan man somnar.
De tre sovrummen ligger i fil, varav det sista har en gammal vacker handmålad takmålning. Från detta rum tar man sig genom de gamla, vackra dörrarna ut till balkongen från vilken man har uppsikt över torget och inloppet av hamnen. Perfekt när man vill se när fiskarne landar de nykokta skaldjuren som är ett av Smögens signum. Från denna balkong njuter ni av solen sista timmar. Köket är något modernare och ger utrymme för matplats och arbetsytor. På er högra hand når ni det helkaklade badrummet som inrymmer både dusch, bubbelbad, wc och tvättställ. Från köket och hallen når vi salongen som med sin kakelugn (f.n ej sotad och godkänd) och härliga ljusinsläpp är ett lugnt och behagligt rum.
Byggnad
Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1898
Uppvärmning
Luftvärmepump, eldstäder. De vattenburna systemet är fn. ej i bruk.
Ventilation
Självdrag
Energideklaration
Beställd
Byggnadssätt
Grundläggning
Platta
Grundmur
Natursten
Stomme
Trä
fasad
Trä
Tak
Tegel
Fastighetsbeteckning
Smögenön 80:4
Övrigt
Huset kommer att besiktigas med Anticimex inför överlåtelsen.

Information hämtad från kommunens Kulturhistoriska inventering av Gamla Smögen: Runt sekelskiftet- 1900 byggs stora bostadshus som ges dekorativa utsmyckningar av snickarglädje, tornhuvar och stora verandor. Dessa villor som framför allt ligger vid torget och längs Brunnsgatan har influenser från nationalromantik och schweitzerstil men har också drag från det traditionella dubbelhuset. Dessa bostadshus är byggda både för boende och för representation.

Den taxerade ytan på fastigheten är 150 kvm boarea+90 kvm biarea.
Allmänt om fastigheten
Driftskostnad
SEK 43,126 / år
Driftskostnad, varav
El
SEK 16,104
VA
SEK 9,285
Renhållning
SEK 2,229
Sotning
SEK 508
Försäkring
SEK 15,000
Beräknat antal personer
5
Kommentar
Våningen har under vinterhalvåret ej varit fullt uppvärmd. Vattenåtgången har varit 147 m3/år.
Renhållning avser gemensamt sopkärl.
Tillkommande kostnad
Kommunal fastighetsavgift
SEK 8,349 / år
Övrigt
Taxeringsvärde
SEK 3,582,000
Byggnadsvärde
SEK 1,830,000
Taxeringskod
223
Summa pantbrev
SEK 725,000
Tomt
Areal
170 kvm
Uteplats
Balkonger och altandäck
Planbestämmelser
Tomtindelning Stadsplan
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Karta

Smögen Smögen

Stolpegatan 15

Boendekalkyl

Bli kontaktad av mäklare

* Obligatoriska uppgifter

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 100 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. Välkommen att bli nöjd du också!

Om HusmanHagberg