INFORMATION AVGIFT Inga beslut om förändring av månadsavgiften finns i dagsläget. |
OM FÖRENINGEN BRF Björklången är en välskött och familjär förening som bildades redan 1959, strax innan husen stod klara 1960-61. Föreningen har sina hus på adress Sandfjärdsgatan 9-33 (dessa är av två höghus och ett låghus). Föreningen innehar 206 lägenheter och en butikslokal. Stabil förening med god ekonomi och låg belåningsgrad. Förvaltas numera av SBC.
Utöver detta har föreningen en underhållsplan som löper fram till år 2025. Föreningen har gemensamma utrymmen som samlingslokal/festlokal med plats för högst 40 personer i källaren i höghuset på Sandfjärdsgatan 29. Lokalen lånas endast ut till medlemmar, cykel- och barnvagnsförråd.
Kabel-TV via Comhem och Bredband via Stockholms stadsnät, ingår i avgiften.
För mer information besök gärna föreningens informativa hemsida http://bjorklangen.se Kolla även in årsredovisningen för mer information.
Som ny medlem föreningen gärna att du tar kontakt med dem och bokar in ett personligt möte. Då får du lite information om ordningsregler, sophantering, stadgar för föreningen mm, samt din namnskylt som du kan sätta på dörren. Maila till: expedition@bjorklangen.se. |
TV OCH BREDBAND Bredband: Stockholms stadsnät och ComHem finns indraget i lägenhet. Föreningen har gruppanslutning via Stockholms stadsnät. I månadsavgiften ingår ett abonnemang om 1000/1000 Mbit. Genom eget avtal kan tjänsten utökas med IP-telefoni, IP-TV. Avtal med ComHem tecknas av bostadsrättsinnehavaren. Kabel-TV: Ja, basutbud från ComHem ingår i månadsavgiften. Enbart digitala kanaler från 2020-09. Genom eget avtal kan tjänsten utökas med fler kanaler.
Styrelsen genomförde under 2020 en förnyad upphandling av gruppanslutningen. Resultatet blev förnyat abonnemang med samma leverantör i ytterligare fem år från 2021-01-01 men med uppgraderad hastighet till 1000/1000 Mbit/s. |
GEMENSAMMA UTRYMMEN Föreningen har 2 tvättstugor med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare och ett torkskåp i vardera. Cykelförråd finns i huset. Gemensam uteplats med möblemang och grill. |
PARKERING Det finns 60 P-platser (167kr utan el samt 224kr med el) och 27 garage (429-664kr) som går att hyra av föreningen. De finns även 35 s.k. termogarage, utan väggar (424kr)/mån. Laddstolpar – 16 platser – 8 st bakom Låghusen och 8 st mellan Höghusen Annars råder boendeparkering, zon 4, för 500:-/månad. |
RENOVERINGAR Utförda renoveringar:
1983: Fasadrenovering och plåtinklädning 2004/2005: Stambyte 2009: Asfaltering av yta bakom låghus 2010: Fönsterbyte 2012: Nya torkskåp 2013: Nya tvättmaskiner 2014: OVK 2015: Stamspolning, Garageportar utbytta, trapphusbelysning utbytt, Grillplats 2017: Ny puts på höghusen samt målning av fönster BV 2018: Balkonger (Efter balkongbesiktning ska föreningen göra åtgärder de närmsta åren. Föreningen inväntar offertunderlag), Armaturbyte källare och vind, byte av branddörrar i höghus, renovering av expedition 2019-2020: Byte av samtliga torktumlare, Måla/täta golvet i undercentralen (För att undvika läckage till föreningslokalen), asfaltering framför låghuset 2021- Laddstolpar – montering påbörjad Oktober 2021 – 16 platser – 8 st bakom Låghusen och 8 st mellan Höghusen Planerat underhåll 2021 - OVK, åtgärder kopplade till kontroller planeras att åtgärdas under kommande år. 2022: Staket uppsatt runt föreningens område.
Planerat underhåll: 2022: Bottentömmande mat och restavfall (nya regler gällande matavfall från 2023) 2022: översyn av vattenledning 29:an och 33:an 2022: Åtgärder kopplade till OVK. 2022: armaturbyte tvättstugor och ev källare och vind. 2022-23 balkongerna (se mer info under övrigt och via Björklångens hemsida) 2023: asfaltera runt 29 och 33 2023 Cykelgarage 2023 Asfaltera runt höghusen 2023 Översyn av målning och putsning av fönster på låghusen 2025 Stamspolning 2026 Översyn uppvärmningslösning
Stort fokus på att få att få till allt kring balkongutbyte i dagsläget. Se mer info på https://bjorklangen.se/ |
ÖVRIGT BALKONGER:
Kontakta gärna ansvarig mäklare för mer information eller tveksamheter.
HÄMTAT FRÅN BRF BJÖRKLÅNGENS HEMSIDA. MER INFORMATION FINNS PÅ https://bjorklangen.se/
Beslut från Hyres- och arrendenämnden i Stockholm 2021-12-10 Ärendenummer: 8974-19 & 11694-20
NÄMNDENS AVGÖRANDE
1. Hyresnämnden bifaller HSB:s Bostadsrättsförening Björklången i Stockholm begäran om godkännande av det beslut som fattades på extra stämma i föreningen den 31 januari 2019 om att byta ut bottenplatta och sidoskärmar samt fördjupa och glasa in de nya balkongerna.
2. Hyresnämnden avslår HSB:s Bostadsrättsförening Björklången i Stockholms begäran om godkännande av det beslut som fattades på extra stämma i föreningen den 31 januari 2019 om att uppföra 51 nya balkonger till de lägenheter som idag saknar balkong.
SKÄL
Hyresnämnden anser att föreningens begäran om att hyresnämnden ska godkänna det beslut som fattades på extra stämman den 31 januari 2019 om att byta ut bottenplatta och sidoskärmar samt fördjupa och glasa in de nya balkongerna ska bifallas. Däremot anser hyresnämnden att föreningens begäran om att nämnden ska godkänna det beslut som fattades på extra stämma i föreningen den 31 januari 2019 om att uppföra 51 st. nya balkonger till de lägenheter som idag saknar balkong ska avslås. Skälen för dessa bedömningar är följande.
En bostadsrättshavares samtycke krävs för att ett stämmobeslut ska vara giltigt om beslutet innebär att en lägenhet kommer att förändras eller i sin helhet behöver tas i anspråk med anledning av en om- eller tillbyggnad. Om bostadsrättshavaren inte har gett sitt samtycke är beslutet ändå giltigt om två tredjedelar av de röstande har gått med på beslutet och det har godkänts av hyresnämnden (9 kap. 16 § första stycket 2 bostadsrättslagen [1991:614]).
De nu aktuella stämmobesluten avser sådana åtgärder som omfattas av den nyss redovisade bestämmelsen. Sådana beslut ska på begäran av föreningen godkännas av hyresnämnden, om förändringen är angelägen och syftet med åtgärden inte skäligen kan tillgodoses på något annat sätt samt beslutet inte är oskäligt mot bostadsrättshavaren. Kan förändringen anses vara av liten betydelse för bostadsrättshavaren får hyresnämnden dock godkänna beslutet om åtgärden inte skäligen kan tillgodoses på något annat sätt. Ett beslut om godkännande får förenas med villkor (9 kap. 17 § första stycket bostadsrättslagen).
Flera av bostadsrättshavarna har ifrågasatt de aktuella beslutens giltighet. Talan mot ett stämmobeslut av aktuellt slag ska föras vid allmän domstol. Inom ramen för ett ärende av det här slaget kan hyresnämnden endast göra en summarisk prövning av beslutens giltighet och hyresnämnden kan konstatera att vad som förts fram i denna del av bostadsrättshavarna inte kan läggas till grund för slutsatsen att det är uppenbart att något av besluten är ogiltiga. Det finns därför inga hinder för hyresnämnden att ta ställning till om besluten ska godkännas eller inte. I den bedömningen ligger även att hyresnämnden bedömer att besluten får anses ha tagits med den kvalificerade majoritet som krävs enligt nyss redovisade bestämmelse. Hyresnämnden går därefter över till att pröva om beslutet om att byta ut bottenplatta och sidoskärmar samt fördjupa och glasa in de nya balkongerna kan godkännas.
I den delen konstaterar hyresnämnden att föreningen med den utredning som lagts fram har visat att balkongerna är i behov av underhåll och att det behovet är angeläget, något som flera av bostadsrättshavarna inte heller förefaller ifrågasätta. Det har också kommit fram att en stor majoritet av bostadsrättshavarna har samtyckt till åtgärden. Den utredning som föreningen lagt fram visar vidare att den nu aktuella åtgärden att fördjupa och glasa in balkongerna i samband med att de repareras får anses företagsekonomiskt försvarbar. Vid sådana förhållanden får dessa åtgärder anses angelägna och de kan inte heller tillgodoses på något annat sätt (jfr RH 2019:10).
När det sedan gäller om det nu aktuella beslutet är oskäligt mot bostadsrättshavarna framgår det av det material som presenterats för medlemmarna inför stämman att kostnaderna för att fördjupa och glasa in balkongerna inte blir särskilt hög om åtgärden genomförs i samband med att balkongerna renoveras. Föreningen erbjuder också medlemmarna en möjlighet till finansiering för det fall hela beloppet i form av en upplåtelseavgift inte kan betalas direkt. Mot den bakgrunden bedömer hyresnämnden att beslutet inte kan anses oskäligt mot någon av de nu aktuella bostadsrättshavarna. Vad som anförts i övrigt från bostadsrättshavarna om bl.a. minskat ljusinsläpp kan inte förändra den bedömningen. Föreningens begäran om godkännande av det nu aktuella beslutet ska därför bifallas.
Hyresnämnden går därefter över till att pröva föreningens begäran om godkännande av beslutet om att uppföra nya balkonger till de lägenheter som idag saknar balkong.
I den delen kan hyresnämnden konstatera att uppförande av helt nya balkonger i praxis i allmänhet ansetts utgöra en åtgärd som inte är angelägen (se t.ex. SÖH 121/99 och 300/99). Det har inte i det här ärendet kommit fram något som kan ge anledning att göra annan bedömning i just det här fallet. Till det kommer att det i denna del är fråga om en betydligt högre kostnad för de enskilda medlemmarna och att flera av de nu aktuella bostadsrättshavarna har mindre och billigare lägenheter. Det innebär att kostnaden för att den nya balkongen för dessa bostadsrättshavare relativt sett blir mycket påtaglig. Vid sådana förhållanden måste beslutet även anses oskäligt mot dessa bostadsrättshavare. Hyresnämnden anser således sammanfattningsvis att föreningens begäran om att det nu aktuella beslutet ska godkännas ska avslås. |