Kontakta mäklaren vi i Villa

3 hetaste tipsen för dig som ska köpa eller sälja din bostad!

Bostadspriserna har stigit kraftigt de senaste åren och samtidigt går bostadsförsäljningar allt snabbare. Det är inte längre ovanligt att en bostad säljs redan innan första visningen, vilket skapar frustration på marknaden.

Det är främst bostadsbristen som ligger till grund för den höga omsättningshastigheten och de stigande priserna. Enligt Fredrik Kjell som är VD på HusmanHagberg syns inga tecken på att läget kommer förändras den närmsta tiden. Fredrik har gett oss de bästa tipsen för hur man ska agera som köpare och säljare i dagens snabba bostadsmarknad.

Gör ordentlig research

Bostadsaffärer sker oftast i två steg, du som ska köpa nytt behöver troligen även sälja din nuvarande bostad. Ju mer du vet om marknaden och prisbilden på de bostäder som du är intresserad av, desto mer ökar chanserna att du i slutändan gör en riktigt bra affär. Börja med att värdera din egen bostad, så att du vet vilken budget du har att röra dig med. Titta sedan på de områden som du är intresserad av, anmäl ditt intresse till mäklaren och håll koll på vad dessa bostäder säljs för.

Genom informationen du samlar på dig kan du avgöra vad som är ett rimligt pris när det väl är dags att ge sig in i en budgivning. När du sätter budgeten är det smart att tänka ett steg längre, det ska finnas utrymme för både rådande amorteringskrav och eventuell räntehöjning, berättar Fredrik.

Utnyttja förhandsmarknaden

Om man tittar på utbudet av bostäder idag så är det lägre än tidigare. Trots det är antalet försäljningar ungefär samma som ifjol. Detta beror på att tiden det tar att sälja en bostad har förkortats mycket och många objekt säljs innan de hamnat i offentliga försäljningskanaler.

Det har skapats en så kallad förhandsmarknad där det gäller att anmäla sitt intresse till mäklaren så fort du får reda på att huset eller lägenheten ska säljas. På HusmanHagberg hjälper man sina kunder att ta tillvara på förhandsmarknaden genom en tjänst som heter Kommande®.

Tjänsten Kommande® är ett sätt att förbereda din försäljning medan du letar ny bostad att köpa. Det innebär att din bostad annonseras ut, men utan fullständig information om adress och visningsdatum. Det här gör att de som är intresserade av mer information, hör av sig till mäklaren, som sen skapar en kö av köpfärdiga intressenter. På så sätt går det snabbt och smidigt för dig att sälja din bostad, när du väl bestämt dig för att köpa, förklarar Fredrik.

Hitta rätt förutsättningar

Bostadsbristen, det låga ränteläget, det nyligen införda amorteringskravet och RUT-avdraget för flytt, är faktorer som påverkar bostadsaffärerna. Ta hjälp av en mäklare med vad som behöver göras för att få ut rätt pris för din bostad. Är du väl förberedd och påläst om din bostads förutsättningar ökar chanserna att du gör en bra affär, samma nytta gör din research inför att köpa en ny bostad till rimligt pris.

Det har aldrig varit bättre försäljningsläge än just nu och flera rekordnoteringar har gjorts, avslutar Fredrik.

Välkommen att kontakta oss, oavsett om du ska köpa eller sälja, eller bara har frågor som rör ditt boende.