190
MEDCD5E91DA5FAD4EC38F3B846AE58F50E7

Såld!

Gustavsberg Höjdhagen, Gustavsberg

Formarstigen 5


Såld!
Slutpris: SEK 3,000,000

Ansvarig mäklare

Det här boendet har allt det som gör själen gott! Njut av smakfullt inredd lägenhet med egen täppa med blommor som spirar från vår till höst. Små humlor som surrar i de vackra rosorna. Egen uteplats på gräsmattan för solskensfrukostar. Belägen i en av Gustavsbergs allra anrikaste arbetarbostäder - Anno 1874.

Om området

Höjdhagen är belägen mycket centralt i Gustavsberg och är ett område bestående av kulturhistoriska bostadshus integrerat med idylliska skogsområden! Området Höjdhagen ingår i den del av Gustavsberg som staten har pekat ut som en s k riksintressant kulturmiljö och är enligt många ett av den moderna arkitekturens landmärken i Sverige. Byggnaderna i Höjdhagen ägdes traditionellt av Porslinsfabriken och huset på Formarstigen lät uppföras av brukspatronen Wilhelm Odelberg och var under hela hans levnadstid samhällets största bostadshus. För ritningarna svarade arkitekt Magnus Isaeus som under åren 1869-1873 bodde och verkade i Gustafsberg som formgivare vid porslinsfabriken. På ritningen kallades huset "Kasernbyggnad vid Gustafsberg" och inrymde ursprungligen 32 bostäder, varav de flesta var "rum med spisel" dvs spisrum/enkelrum. Byggnaden var avsedd för säsongsarbetare vid fabriken och stod färdig 1874. Generellt präglas fastigheterna i Höjdhagen av de uppväxta men öppna trädgårdarna. Husen har fogats in i naturen på ett varsamt sätt och med skärgårdsklipporna som en naturlig del. Höjdhagens östra del, även sk de norra bruksgatorna, består av de vackra bruksgatorna Grindstugatan, Skeviksgatan och Höjdgatan. Längst med den gamla landsvägen in till Stockholm finns även det gamla apoteket och det praktfulla torpet Ebbalund. I området finns den anrika och vackra Ekedalskolan (förskoleklass till årskurs 5) också präglad av byggnader från olika årtionden och en storslagen utsikt över Farstaviken. Sport och naturmässigt bjuder Höjdhagen på motionsspår, golfbana och närhet till badklippor och härlig skog. Gustavsbergs centrum med all tänkbar service ligger i direkt anslutning till Höjdhagen och genom en kort promenad nås det anrika porslinsfabriksområdet med restauranger, café och ateljer. Bussar går från hållplatserna Höjdhagen, Östra Ekedal, Farstaviken och Gustavsbergs centrum och färden till Slussen tar ca 20 minuter.

Att vandra runt i Höjdhagen är en alldeles speciell upplevelse i och med all den äldre vackra bebyggelsen i kombination av vacker kuperad natur. Välkommen att trivas i Gustavsbergs praktfulla område Höjdhagen!

Värmdö är en snabbt växande skärgårdkommun mycket på grund av kommunens idealiska läge med närhet till både stad och hav! Gå gärna in på www.varmdo.se

Fakta

MånadsavgiftSEK 2,653 vattenburen fjärrvärme, vatten samt digital-tv
TypLägenhet
UpplåtelseformBostadsrätt
Antal rum2 rok
Boarea47 kvm
Lägenhetsnummer02/1102
Byggår1874
Driftskostnad280 kr/månad

Bilder

Välkommen till vackra Brf Höjden

Egen täppa åt sydväst

Stort vardagsrum som går att göra om t två smårum

Vitmålad bröstpanel o djup marmornisch i fönstret

Stilfullt badrum med badkar och tvättmaskin

Planritningar

Viss avvikelse kan förekomma. Skala och mått kan avvika från verkligheten.

Fakta

Rumsbeskrivning
Beskrivning
Välkommen in i den här fullkomligt underbara lägenheten präglad av ljus, harmoniska färgval samt stilfull och medveten interiör. Välplanerad med möjlighet att göra om till en minitrea. Vitmålade golv, ljusa väggar samt moderniserat kök. Njut dessutom av gråa putsade väggar i sovrummet. Slutligen bjuder den på lättillgänglig trädgårdsvistelse. En pärla i Brf Höjden!

Hall med plats för avhängning på vägg eller i garderob. Dubbla vitmålade glasdörrar in till vardagsrummet som är stort med två spröjsade fönster ut mot trädgården som båda har sittvänliga djupa nischer av svart marmor. Vitmålat tak, väggar och ekparkett. Rummet går att göra om till två små minirum. Idag har lägenhetsinnehavaren valt att gränsa av rummet med draperi för att skapa avskilda utrymmen. Smakfullt inrett badrum med svart våtrumsmatta, svartfogat vitt kakel, vackert badkar på tassar, tvättmaskin (Electrolux, 2013), handdukstork, handfat, fläkt (PAX) och WC. Rymligt sovrum med två fönster, gotlandsputsade väggar, vitmålat parkett och stor dubbelgarderob. Moderniserat kök (IKEA, 2010 och 2016) med vitt mosaikkakel, bänksskiva av grå laminat samt rostfria vitvaror. Spishäll, rostfri fläktkåpa, inbyggd micro, inbyggd kyl/frys och rostfri diskmaskin. Ny diskmaskin (2016) kommer att finnas på tillträdesdagen. Även kökets fönster har djupa nischer av marmor. Ny strömbrytare (Renova) i sovrummet.

Lägenhetsinnehavaren får själv avsluta: "Lägenhetens höjdpunkt är det höga badkaret. Där kan man liksom försvinna in i sig själv. Eller de djupa fönsternischerna. Känslan av att vara vuxen och ändå få plats att krypa upp i fönstret är obetalbar.
Jag är konstnär. Det är inte alla platser som har så pass mycket ro i sig att det fungerar att skapa där. Men den här lägenheten har det. Jag har länge haft min ateljé som en del av de största rummet, ihop med vardagsrum."
Antal rum
2 rum
Boarea
47 kvm
Lägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Avgift
SEK 2,653 vattenburen fjärrvärme, vatten samt digital-tv
Driftskostnad
SEK 3,360 / år
Driftskostnad, varav
El
SEK 3,360
Beräknat antal personer
1
Andel i föreningen
6.79 %
Andel av årsavgiften
6.77 %
Tillträde
Enligt överenskommelse
Byggnad
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1874
Uppvärmning
Fjärrvärme
Ventilation
Självdrag
Energideklaration
Utförd. 7/2/2008
Energiprestanda
137 kWh/m² (Atemp) och år
Allmänt om lägenheten
Övrigt
Gällande uteplatsen så tillhör tomten bostadsrättsföreningen men disponeras och sköts av lägenhetsinnehavaren som har angränsande fönster.

Två stycken förråd tillhör varje lägenhet och möjlighet att hyra ytterligare förråd kan finnas.

Parkeringsplats nr 14 (med elstolpe) tillhör lägenheten. Går att hyra för 227 kr/ månaden.

Internet ingår inte i avgiften. Lägenhetsinnehavaren har idag mobilt bredband.

Lägenhetsinnehavaren hälsar: "Vissa boenden kommer till dig av en anledning, så var det för mig när Formarstigen 5 kom in i mitt liv. Här har jag landat och slagit rot. Om det inte var för att kärleken dykt upp i livet och vi behövde mer plats så skulle jag aldrig lämna min täppa. På föreningens mark möts grannarna och småpratar bortom alla generationsgränser. Här får du vara som du är, du behöver aldrig göra dig till eller skryta över vem som har den största grillen. Landa och kom precis där du är. Det finns smultron i rabatterna och från sovrummet ser du eken, det vackra trädet. Bäst är vårarna när det spirar och du hör att hackspetten kommit tillbaka. En återkommande familj av små fåglar brukar flytta in i sitt lilla hus som jag har på täppan, i maj. Ut och in flyger de och när fönstret är öppet kan jag höra hur de små fågelungarna kvittrar efter mat. På städdagarna hjälps vi åt i föreningen, det finns komposter och en massa verktyg, så som spadar och krattor och såklart gräsklipparen. Det är härligt. Många är middagarna vi ätit med kära vänner i Mangelboden, föreningens gemensamma lilla lokal. I taket hänger färgade lyktor och på trappen finns det plats att sitta i väntan på grillen.
Om vintrarna när snön ligger har jag "ski out" från huset. Då tar jag bara längdskidorna till spåret bakom huset. Det är livskvalitet. När isen lägger sig har jag satt mig och pimplat i viken. Om sommaren tar jag en cykeltur till någon av sjöarna i omgivningen och tar mig ett morgondopp."
Förening
Namn
Brf Höjden, Gustavsberg
Om föreningen
Föreningen förvärvade den 8 mars 2002 fastigheten Värmdö Östra Ekedal 1:74 i Värmdö Kommun.

År 1952 renoverades den stora byggnaden och består nu av ett hus i tre våningar med totalt 14 bostadsrättslägenheter, fördelade i tre trappuppgångar, Formarstigen 5, 7 och 9. Samtliga trappuppgångar saknar hiss. Till fastigheten hör också ett större hus med en uthyrd lokal för industriverksamhet.

Storleken på lägenheterna är idag fördelat enligt följande
2 stycken lägenheter om 1 rum och kök, 40-41 kvm
10 stycken lägenheter om 2 rum och kök, 45-53 kvm
2 stycken lägenheter om 3 rum och kök, 59 kvm

Föreningen har en stor vacker lummig trädgårdstomt med havsutsikt, fruktträd och bärbuskar.

Gemensamma uteplatser, grillar med mera finns och de stora gräsytorna ger föreningens medlemmar möjlighet att kunna ha tex egna utemöbler. Området direkt utanför fönstren vid lägenheterna på bottenvåningen disponeras och sköts av dessa lägenhetsinnehavare.

Gemensam tvättstuga finns i "huset med industrilokal" och den helrenoverades 2009. Tvättstugan hyrs också ut till en närliggande bostadsrättsförening med 14 lägenheter samt till några privatpersoner.

Ett separat litet hus, "Mingelboden", har restaurerats i gammal stil för att kunna vara en gemensamhetslokal till medlemmarna.

Föreningen har renoverat trapphusen mycket stilfullt år 2004 samtidigt som alla lägenheter fick nya säkerhetsdörrar inmonterade. År 2006 försågs föreningen med en flaggstång. Entréerna har försetts med tak efter originalritning.

Genom den tidigare fastighetsägaren utfördes badrumsrenoveringar och med dessa stambyte i början på 1990-talet.

Två stycken förråd tillhör varje lägenhet och möjlighet att hyra ytterligare förråd kan finnas.
Varje lägenhet har en tillhörande parkeringsplats med eluttag för motorvärmare. För detta tillkommer för närvarande en avgift om 227:-/månad.

I månadsavgiften ingår vattenburen fjärrvärme, vatten, digital-tv samt tvättstuga.
Årsavgiften betalas månadsvis.
Husen ventileras genom självdrag.

Föreningen tar från och med 2016-01-01 ut en avgift vid överlåtelse- resp. pantförskrivningar. Överlåtelseavgiften utgörs av 2,5% av rådande prisbasbelopp och betalas av köparen.
Pantsättningsavgiften utgörs av 1% av rådande prisbasbelopp och betalas av pantsättaren.

Fastigheten taxeras som hyresfastighet med en total bostadsyta av 692 kvm.
Totalt taxeringsvärde 2013 var 7 729 000 kronor, varav byggnadsvärde står för
5 688 000 kronor.

Gå gärna in på http://www.ingarokontor.se/hojden/

Karta

Gustavsberg Höjdhagen Gustavsberg

Formarstigen 5

Andra har också tittat på

HusmanHagberg är en av landets ledande fastighetsmäklarkedjor med över 90 kontor och drygt 400 medarbetare i både Sverige och Spanien. Vi är privatägda och fristående från banker och försäkringsbolag. Många av våra medarbetare bor i området där de arbetar. Med ett äkta engagemang och en passion för sitt yrke vinner de kundernas hjärtan. Det är därför vi är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder.Välkommen att bli nöjd du också!

    © 2020 HusmanHagberg