Klostervägen 9

Bilder

  • Såld!

Klostervägen 9 , Torkö , Ronneby

På Torkö ligger denna fastighet med fantastiskt läge, stor potential och en historia som sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden.
Idag finns här en vacker och välvårdad mangårdsbyggnad i gott skick. Huset med sina 300 m² består av 9 rum varav 4 används i dagsläget som sovrum. Här finns öppna stora sällskapsytor och flertalet vackra eldstäder.
1992 uppfördes en större stallbyggnad med plats för 6 boxar samt biluppställning. Bostadens främre del uppfördes 1829 och byggdes ut med fyra meter på bredden 1929.
Bostaden är välvårdad och har genomgående renoverats och underhållits med varsam hand för att bevara den vacka och tidstypiska karaktär som huset nu besitter.
Till fastigheten hör en stor brygga med flertalet båtplatser och badmöjlighet.
Bostaden är besiktigad och dolda fel-försäkrad.

300 kvm, 9 rok

Typ:
1 familjs friliggande
Boarea:
300 kvm
Biarea:
0 kvm
Tomtarea:
2 019 kvm
Byggår:
1929
Driftskostnad:
4 155 kr/månad

Mer information

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

9 rum varav 4 sovrum

Boarea

300 kvm

Rumsbeskrivning
Kök

Stort kök med generös förvaring och arbetsyta. Utrustat med kyl och frys i fullhöjd (Elektrolux -05), diskmaskin (Elektrolux -13), inbyggnadsugn och micro (Elektrolux Husqvarna - 13), inductionshäll (Husqvarna -05) och en vacker vedspis. Slitstark och arbetstålig bänkskiva i röd granit samt kakel ovanför bänkskivor. Här finns gott om plats för ett matbord och pardörrar leder vidare till det inglasade uterummet.

Duschrum

Stort duschrum på övre plan som renoverades 2003. Våtrumsmatta på golv och väggar i beiga toner. Utrustat med duschhörna, dubbla handfat med kommoder och högskåp, wc-stol, bidé samt handdusktork.

Wc

Helkaklad gäst-wc som nås från bostadens groventré. Kakel och klinkers i ljusa färger och utrustat med wc-stol och handfat med kommod.

Tvättrum

Stort tvättrum på entréplan. Gott om förvaring och arbetsytor. Utrustat med tvättmaskin (Bauknecht -09) samt torktumlare (Siemens). På golvet ligger en våtrumsmatta och väggarna är målade. Från tvättrummet är en härligt utsikt över havet och hagarna utanför.

Välkommen till Torkö och en fastighet med fantastiskt läge, stor potential och en historia som sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden, nämligen ända tillbaka till 1400-talet.
Idag finns här en vacker och välvårdad mangårdsbyggnad i gott skick. Huset med sina 300 m² består av 9 rum varav 4 används i dagsläget som sovrum. Här finns öppna stora sällskapsytor och flertalet vackra eldstäder. 1992 uppfördes en större stallbyggnad med plats för 6 boxar samt biluppställning. Bostadens främre del uppfördes 1829 och byggdes ut med fyra meter på bredden 1929.
Bostaden är välvårdad och har genomgående renoverats och underhållits med varsam hand för att bevara den vacka och tidstypiska karaktär som huset nu besitter.
Till fastigheten hör ett servitut på en stor brygga anlagd i början av -00. Här finns flertalet båtplatser och badmöjlighet.

De vackra smidesgrindarna tar oss in på gårdsplanen och den inglasade verandan leder oss vidare in i huset. Det första man ser är de vackra gedigna materialvalen man använt sig utav - i verandan ligger en stilig marmor och trapphall, vardagsrum och matsal har ett robust plankgolv i sibirisk lärk.
Den inglasade verandan leder in till en stor praktfull trapphall. Här är ljust och luftigt med synliga vitmålade balkar i taket och invid ena hörnet står en vacker kakelugn. Till vänster finner vi vardagsrummet, även detta är ljust och luftigt och har gott om utrymme för en stor soffgrupp eller sittmöblemang. I ena hörnet finns en fin kakelugn och de robusta takbalkarna ger karaktär åt rummet.
Till höger om trapphallen ligger matsalen. Här finns gott om utrymme för ett större möblemang och givetvis finns även här en vacker kakelugn och synliga takbalkar.

Från matsalen nås köket som renoverades med nya vitvaror 2005. Stort och rymligt arbetskök med gott om både förvaring och arbetsyta. Här finns en vacker vedspis samt plats för ett mindre matbord. Från köket nås via pardörrar ett mysigt uterum som även ger möjlighet att ta sig direkt ut till trädgården.
Groventrén nås från både kök och trapphall. Här finns en gott om plats för avhängning samt en mindre gäst-wc. Vidare finns en generös tvättavdelning med gott om plats för hushållssysslor och förvaring.

Trappan som finns i entréhallen utgör navet i huset och leder oss vidare upp till övre plan. Här möts vi av ett stort allrum med en vacker eldstad som delar av rummet. Här finns gott om plats för en sittgrupp där man kan sitta och blicka ut över havet eller tar man sig vidare ut på balkongen där man ser ut över hagar och betesmark i söder. Från två av sovrummen som vetter mot husets baksida har man en strålande havsutsikt och båda har gott om plats för dubbel- eller enkelsäng.
Det två andra sovrummen vetter mot söder och därmed mot bostadens framsida. Från det som är Master-bedroom kan man blicka ut över havet i öster eller gårdsplan och betesmark i söder. Här finns generös förvaring i form av garderobsvägg och en walk-in-closet.
Kvar finns ett gästrum som även det är generöst i storlek. Gott om plats för dubbelsäng och bra med förvaringsmöjligheter.
På övre plan finns även ett större duschrum som renoverades ca -03.

Kuriosa: Som tidigare nämnts så har fastigheten och Torkö anor långt tillbaka i tiden. Förr låg här en klosterbyggnad som användes av munkarna som tillhörde den gamla franciskanordern. Det sägs att man 1467 funnit en alabasterfigur som liknade Sankta Clara som är franciskarnernas kvinnliga helgon. Detta gjorde Torkö till en helig plats för munkarna och man ansökte därför hos påven att få uppföra ett kloster på ön. Klostret grundades och färdigställdes troligen 1497 av den svenske adelsmannen Ture Turesson och år 1489 skänkte han hela Torkö till franciskanordern.
Konventet antas ha blivit upplöst och munkarna försvunna från Torkö runt 1530-talet.
På fastighetens östra sida finns ruinen kvar av Sankta Claras kapell. Det ska ha inträffat stora ras 1915 och 1924 och de kvarvarnde resterna konserverades 1925 efter ett beslut om att i möjligaste mån bevara murresterna. Man ska även ha funnit förmål på platsen som numera förvarars på Blekinge Läns Museum.

Byggnad

Byggnadstyp

2-plansvilla

Byggnadsår

1929

Uppvärmning

Vattenburen värme via kombipanna (2008)

Ventilation

Självdrag

Energideklaration

Utförd. Utfärdat den 6 september 2015
Energiklass: E
Energiprestanda: 134 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Torpargrund/källare
Grundmur: Natursten
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 3-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Tegel

Övrigt

Större altan på husets baksida som nås från groventré eller uterum. Här finns gott om plats för ett större möblemang.
Från allrummet på övre plan nås en härlig balkong i söderläge.
Intill husets entré finns ett mindre trädäck samt orangeri.

Fastighetsbeteckning

Torkö 1:8

Övriga byggnader

Mysigt gästhus som renoverades 2006 och rymmer ett allrum/sovrum, förråd och litet kök. Utanför stugan finns ett större altandäck som länkar samman bostadshuset med gäststugan.
Vid huvudentrén finns ett vackert växthus/orangeri som uppfördes 2009.
Vid gårdsplanen finns en större stallbyggnad med bilplatser som uppfördes 1992. I stallet finns 6 boxar, sadelkammare och höloft. Från stallet finns port i direkt anslutning till hage.
På stallets ena gavel finns gott om plats för biluppställning under tak.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

49 868 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 18 760 kr
El: 8 205 kr
VA: 7 016 kr
Renhållning: 1 536 kr
Väg, samf: 1 000 kr
Sotning: 1 000 kr
Försäkring: 8 019 kr
Övrigt: 4 332 kr

Kommentar

I kostnad för el finns hushållsel samt uppvärmning inräknat. Kostnad övrigt innefattar säljarens kostnad för larm.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

2 724 000 kr, varav byggnadsvärde 1 429 000 kr

Summa pantbrev

2 200 000 kr

Tomt

Areal: 2 019 kvm

Tomtbeskrivning

Fin trädgårdstomt med vacka planteringar. Runt fastigheten löper en häck och staket som delar av mot marken utanför. En grind på fastighetens östra sida leder ner till havet där brygga och badmöjlighet finns.

Vatten/avlopp

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Samfällighet, servitut etc.

Andel i samfällighet/GA: Bökenäs GA:1, Torkö GA:1-GA:2
Förmån, Officialservitut: Båtplats, 1081-91/32
Förmån, Officialservitut: Båtuppläggningsplats, 1081-91/32
Förmån, Officialservitut: Gångväg, 1081-91/32
Förmån, Officialservitut: Väg parkering avlopp, 1081-91/32

Tillträde

Enligt överenskommelse

Viktiga dokument

Om området

Torkö

Torkö är en ö i Blekinge skärgård utanför Listerby i Ronneby kommun. Med hjälp av en vägbro kan man smidigt ta sig till och från fastlandet med bil.
Här kan man njuta av natur, vandring, bad, båtliv och den dykintresserade kan besöka det övergivna stenbrottet som är beläget på ön.

Karta

Hör av dig till Ida Ivarsson för mer information!

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad