Grindstugärde 25

Bilder

  • Såld!

Grindstugärde 25 , Gustavsberg Höjdhagen , Värmdö

Gediget radhus, skapat av funkisarkitekten Olof Thunström. Totalyta ca 115 kvm i idylliska Grindstugärde. Härlig atmosfär och känsla. Området präglas av öppna trädgårdar, äppelträdskantade grusvägar och gårdskänsla. Närhet till centrum, bussar, skola, vacker natur och området har klassats som riksintressant.

60 kvm, 3 rok

Typ:
Radhus
Boarea:
60 kvm
Biarea:
55 kvm
Tomtarea:
246 kvm
Byggår:
1944
Driftskostnad:
3 575 kr/månad

Mer information

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

3 rum varav 1 - 2 sovrum

Boarea

60 kvm

Biarea

55 kvm

Rumsbeskrivning

Välkommen in i det här inbjudande och charmiga funkisradhuset på Grindstugärde! Huset präglas av Thunströms fantastiska arkitektur med fokus på ljusflöde, funktionella detaljer och stilfull enkelhet.

Hall med plats för avhängning på vägg samt i inbyggd garderob. Det lilla fönstret ovan entrén skapar ett naturligt ljus i rummet. Vidare har entréplanet ett allrum/matrum, stort vardagsrum med tre fönster med underbart ljusinsläpp samt ett stort sovrum med inbyggda garderober med härliga detaljer och utgång direkt till baksidans trädgård. Kaklat badrum med WC, handfat och badkar. Köket har spis, kyl/frys, rostfri arbetsbänk, arbetsbänkar av laminat, vita luckor och utsugsfläkt. Det finns gott om förvaring i form av skåp och skafferi.

Många av fastighetsägarna på Grindstugärde har valt att lyfta fram det äldre undergolvet som är gjort av plank istället för de nyare övergolven. Troligtvis ligger det ett plankgolv under även i detta hus. Andra äldre detaljer som inbyggda skåp, fönster och dörrbeslag går att finna i hela lägenheten. Genom dörr nås trappa ner till källarvåningen som består av ett stort allrum, två förråd och ytterligare ett rum till med fönster och utgång ut. Många av fastighetsägarna har även valt att byta ut trappan ner för att på ett bättre sätt kunna använda källarvåningen som umgängesyta. Det finns, som sagt, många olika möjligheter att förändra huset interiörmässigt för att på så sätt utnyttja bostadens totala yta och fulla potential. Huset är byggt i material (tegel och betong) som åldras bra.

Välkommen att ta del av underbara Grindstugärde.

Byggnad

Byggnadstyp

1-plansradhus med hel källare

Byggnadsår

1944

Uppvärmning

Fjärrvärme till vattenburna radiatorer

Ventilation

Mekanisk (endast frånluft)

Energideklaration

Utförd. Utfärdat den 8 februari 2009
Energiprestanda: 184 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Källare
Grundmur: Betong
Stomme: Lättbetong
Fasad: Tegel/putsad betong
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Lättbetong
Tak: Betongpannor

Övrigt

Hela området är uppfört 1943-45 och är ett verk av arkiteten Olof Thunström. De skyddade uteplatserna kring entrén är ett av Thuströms kännetecken. På grund av brist på byggmaterial är husen uppbyggda av murtegel som återanvänds när äldre byggnader i fabriksområdet revs. Området räknas till ett av funktionalismens viktigaste bostadsområden i Sverige och har klassats som kulturhistoriskt synnerligen värdefull bebyggelse.

Fastighetsbeteckning

Östra Ekedal 1:221

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

42 900 kr/år

Driftskostnad, varav

El: 6 000 kr
Väg, samf: 900 kr
Övrigt: 36 000 kr

Kommentar

Övrigt = Månatlig avgift på 3 000 SEK inkl. värme, vatten, sophantering, plogning och parkering.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

1 766 000 kr, varav byggnadsvärde 493 000 kr

Summa pantbrev

1 060 600 kr

Tomt

Areal: 246 kvm
Tomttyp: trädgårdstomt

Tomtbeskrivning

Läget på trädgårdarna på Grindstugärde är idealiskt placerade då baksidorna har morgon/förmiddagssol och framsidorna har eftermiddag/kvällssol.

Liten grusstig leder fram till huset. Härlig tomt med berg i dagen och ett härligt frukt träd. Här har man gjort uteplatsen på framsidan större med en trätrall. De har även byggt en snygg stalje med fina plantering på utsidan. Vilket gör utplatsen helt insynsskyddad.

Baksidan är försedd med gräsmatta och fruktträd.
Välskött och behändig trädgård.

Vatten/avlopp

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Samfällighet, servitut etc.

Andel i samfällighet/GA: Gustavsberg GA:2, Östra Ekedal GA:10-GA:11
Last, Avtalsservitut: Rökkanal mm, 0120IM-05/61485
Förmån, Avtalsservitut: Rökkanal mm, 0120IM-05/61486

Gustavsberg GA:2 är Gustavsbergs vägförening som har hand om vägar och trottoarer med tillhörande diken, slänter och vändplaner samt vägbelysning med stolpar och ledningar.

Östra Ekedal GA:10-GA:11 är Grindstugärde samfällighetsförening som har hand om områdets kulvertar för el-, tele-, värme-, vatten och avloppsledningar, ledningar, vägar och parkeringsplatser, sophantering samt grönområde.

Avloppsstammen är bytt i denna länga.

Om området

Gustavsberg Höjdhagen

Höjdhagen är belägen mycket centralt i Gustavsberg och är ett område bestående av kulturhistoriska bostadshus integrerat med idylliska skogsområden!
Området Höjdhagen ingår i den del av Gustavsberg som staten har pekat ut som en s k riksintressant kulturmiljö och är enligt många ett av den moderna arkitekturens landmärken i Sverige.

Byggnaderna i Höjdhagen ägdes traditionellt av Porslinsfabriken och är till stor del ritade av KF-arkitekten Olof Thunström. Fastigheterna präglas även av de uppväxta men öppna trädgårdarna. Husen har även fogats in i naturen på ett varsamt sätt och med skärgårdsklipporna som en naturlig del.

Höjdhagens östra del präglas även av äldre bebyggelse bl a innan Thunströms tid. De vackra bruksgatorna Grindstugatan, Skeviksgatan och Höjdgatan är exempel på det. Längst med den gamla landsvägen in till Stockholm finns även det gamla apoteket och det praktfulla torpet Ebbalund.

I området finns den anrika och vackra Ekedalskolan (förskoleklass till årskurs 5) också präglad av byggnader från olika årtionden och en storslagen utsikt över Farstaviken. Huset på Höjdhagsvägen 1 ligger nära Ekedalskolan. Skola är bra att ha som närmsta granne då det är tyst och lugnt på kvällar och helger. Sport och naturmässigt bjuder Höjdhagen på motionsspår, golfbana och närhet till badklippor och härlig skog.
Gustavsbergs centrum med all tänkbar service ligger i direkt anslutning till Höjdhagen och genom en kort promenad nås det anrika porslinsfabriksområdet med restauranger, café och ateljer.
Bussar går från hållplatserna Höjdhagen, Östra Ekedal, Farstaviken och Gustavsbergs centrum och färden till Slussen tar ca 20 minuter.

Att vandra runt i Höjdhagen är en alldeles speciell upplevelse i och med all den äldre vackra bebyggelsen i kombination av vacker kuperad natur. Välkommen att trivas i Gustavsbergs praktfulla område Höjdhagen!

Värmdö är en snabbt växande skärgårdkommun mycket på grund av kommunens idealiska läge med närhet till både stad och hav! Gå gärna in på www.varmdo.se

Karta

Hör av dig till Susanne Rylander för mer information!

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad