Norråvavägen 1

Bilder

  • Såld!

Norråvavägen 1 , Sunds Gård , Värmdö

Unikt tillfälle! I historisk herrgårdsmiljö ligger Kvarnstugan, ett riktigt torp, avskilt men ändå nära. Kakelugnar och vedspis. Ljuvligt läge med ogenerad tomt. Närhet till både hav, småbåtshamn och golfbana. Varmt välkomna till livet på landet.

75 kvm, 3 rok

Typ:
Fritidshus
Boarea:
75 kvm
Biarea:
8 kvm
Tomtarea:
2 795 kvm
Byggår:
1929
Driftskostnad:
410 kr/månad

Mer information

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

3 rum varav 2 sovrum

Boarea

75 kvm

Biarea

8 kvm

Rumsbeskrivning

Välkomna till Kvarnstugan vid Sunds gård. I dessa trakter är fastigheter ytterst sällan till salu och det är därför med stor glädje vi kan förmedla detta riktiga torp. Torpet är ljuvligt beläget på stor natur/trädgårdstomt där den gamla kvarnen skymtar mellan ekarna. Torpet behöver till vissa delar renoveras och avlopp saknas. Närhet till Norråva golfbana, havet och kajakuthyrning, båtplatser vid Buskvikens marina.

Huset har två entréer, den mest praktiska via farstubron som leder direkt in i köket. Trägolv och tapetserade väggar. Här finns ett pentry med plattor och diskbänk (kylskåp ur funktion) och en vedspis. Köket är rymligt med plats för många.

Till vänster om köket ligger sovrummet med målat trägolv och tapetserade väggar, här tronar också en vacker kakelugn upp sig.

Från köket kommer du till till en liten hall som ligger i anslutning till den andra entrén. Här finns en fristående kyl/frys. Här går trappan upp till vinden där det finns ett inrett sovrum. Den största delen av vinden är oinredd med synligt bjälklag, här kan ytterligare rum skapas.

Stort vardagsrum med trägolv och tapetserade väggar, här finns kakelugn nummer två och utgång till terrasser i härligt västläge.

På fastigheten finns även en jordkällare, ett hönshus som senast användes som hundgård med flera boxar, pumphus och utedusch.

Byggnad

Byggnadstyp

1 1/2-plans fritidshus

Byggnadsår

1929

Energideklaration

Behövs ej för denna bostadstyp.

Byggnadssätt

Grundläggning: Torpargrund
Stomme: Trä/timmer
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Plåt
Utv. plåtarbete: Målad plåt

Fastighetsbeteckning

Sund 1:7

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

4 930 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 3 540 kr
Renhållning: 1 390 kr

Kommentar

Tillkommer kostnad för försäkring

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

2 029 000 kr, varav byggnadsvärde 242 000 kr

Tomt

Areal: 2 795 kvm
Tomttyp: natur/trädgårdstomt

Vatten/avlopp

Enskilt vatten året om. Avlopp saknas.

Samfällighet, servitut etc.

Andel i samfällighet/GA: Sund GA:1

Tillträde

Enligt överenskommelse

Övrigt

Lagfartsavgift (stämpelskatt)
Lagfartsavgiften är 1,5% och beräknas på högsta beloppet av köpesumman eller taxeringsvärdet och betalas av köparen. Expeditionsavgift på 825 kr tillkommer.

Pantbrevskostnad
Om fastigheten skall belånas och befintliga pantbrev inte räcker till får man ta ut nya pantbrev. Kostnaden för detta är 2% av pantbrevsbeloppet. Expeditionsavgift tillkommer.

Under dokument och länkar finns viktiga informationsblad som du som köpare bör ta del av.

Om området

Sunds Gård

Området runt Siggesta och Sund tillhör de delar av Värmdö kommun som blev tätast bebyggda under förhistorisk tid. Sammanlagt 16 gravfält från yngre järnåldern kan knytas till gårdarna Siggesta, Sund, Åva och Eke. Dessutom finns vid Ängsvikens inre del ett större gravfält som troligen är resterna efter en gård som vi i dag inte har några kända spår av.
Av gravfälten att döma fanns bebyggelse i området redan under äldre järnålder. Vid Söderåva och Sund finns två små gravfält som med ledning av gravanläggningarnas utseende kan föras till äldre järnålder.
Sammanlagt rymmer Siggestas gravfält 85 gravar vilket innebär att Siggestas anor troligen går ned i åtminstone vendeltid (550-800 e Kr). Under järnåldern och till in på 1700-talet skar den nuvarande Myttingeviken djupt in i Värmdölandet och nådde ända till Siggesta som därigenom hade ett skyddat, men ändå ur kommunikationssynpunkt bra läge.
Även Sund hade ett strategiskt läge. Vid gården löpte, precis som namnet antyder, ett sund som förband Sandöfjärden med Trattfjärden.
En folklig tradition som inte är belagd utpekar Siggesta som platsen för Värmdös första gudstjänstlokal. Traditionen lever vidare i namnet Abrahams källa på den källa som ligger omkring 200 meter sydöst om Siggestas mangård. Siggesta, som gick ur allmogens händer redan på 1500-talet, bebyggdes till säteri av Jakob Bagges ättlingar. Den äldsta sätesbyggnaden ersattes 1732 då den dåvarande ägaren Gabriel Cronstedt lät uppföra en ny manbyggnad. Flyglarna i trä ersattes dock först på 1830-talet under den tid som ryttmästaren J J von Scheven innehade gården. Cronstedts manbyggnad revs 1876 eftersom den hotade att rasa. Vid denna tid ägdes både Siggesta och Sund av Carl Leonard Theel, och eftersom han var bosatt på Sund såg inte Théel någon anledning att uppföra en ny manbyggnad vid

Efter C L Théels död 1890 fick Siggesta och Sund åter skilda ägare men stannade ändå inom släkten. Genom gifte och köp förenades de båda gårdarna åter under grosshandlaren Robert Nathanson. Ett flertal nya ekonomibyggnader och arbetarbostäder uppfördes vid Siggesta i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet vilket gav gården den karaktär av en stor jordbruksenhet som den har i dag. Manbyggnaden uppfördes 1938 i 1700-talsromantisk stil efter ritningar av arkitekten W Nathanson. Siggesta ägs idag av Olof Stenhammar sedan mitten på 1980-talet.

Sund bebyggdes till säteri på 1670-talet av Arvid Ivarsson Natt och Dag. Gården brändes som så många andra av ryssarna 1719 och stod därefter länge obebyggd. På 1750-talet uppfördes två flyglar som under det följande århundradet fick utgöra släkterna Cronhielms och von Schevens mangård vid Sund.
1853 köptes Sund av handlanden C F Théel. Hans son, ovannämnde C L Théel, lät nybygga Sund helt och hållet. 1877 stod den nya manbyggnaden klar, uppförd i schweizerstil efter ritningar av Magnus Iseaus, som var en av tidens ledande arkitekter. Några år därefter hade också nya ekonomibyggnader uppförts, och därigenom hade en komplett herrgårdsanläggning nyskapats vilket tillhör ovanligheterna för det sena 1800-talet. Sunds manbyggnad är såväl exteriört som interiört näst intill oförändrad sedan 1870-talet.
Av stort intresse är också den välbevarade väderkvarnen, en av de två som finns kvar i kommunen i dag.

I anslutning till Sunds gård ligger även Norråva Golfgård som drivs av familjen Nathansson.
På Norråva Golfgård erbjuder man ett koncept som vi kallar för "folkgolf". Grundtanken är att du här ska ha möjlighet att spela utan att behöva vara med i en golfklubb eller ha grönt kort. "Hit är alla välkomna".

(sammanställt av Carl Bergendal)

Kommunikation

Buss 438 på Kalvsviksvägen

Karta

Hör av dig till Gunnar Johansson för mer information!

Gunnar Johansson

Gunnar Johansson

Värmdö

Reg. Fastighetsmäklare

Ansvarig mäklare

070-484 59 98

gunnar.johansson@husmanhagberg.se

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad