Kosen 425

Bilder

  • Såld!

Kosen 425 , Käringön , Orust

En skärgårdsdröm för framtida sommarminnen på Västkustens pärla - Käringön. Här kan vi nu erbjuda ett vackert skärgårdshus med ett av Käringöns bästa lägen och fantastisk utsikt mot Måseskär. Till fastigheten hör en sjöbod med loft direkt nedanför huset med stort bryggdäck för sol och umgänge. Här kan man duka upp för fest både inne och ute, lägga sin segel- eller motorbåt och ha en egen skyddad badplats. Möjlighet finns att köpa till en fullt utrustad gäststuga.

70 kvm, 5 rok

Typ:
1 familjs friliggande
Boarea:
70 kvm
Biarea:
0 kvm
Tomtarea:
82 kvm
Byggår:
1909
Driftskostnad:
1 877 kr/månad

Mer information

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

5 rum varav 2 - 3 sovrum

Boarea

70 kvm

Rumsbeskrivning

Nu kan vi erbjuda ett vackert hus i klassisk skärgårdsstil med ett av öns bästa lägen och fantastisk utsikt mot Måseskär. Huset är byggt i slutet på 1800-talet och till- och ombyggt samt varsamt renoverat i olika omgångar. Till fastigheten hör en sjöbod byggd 2009 direkt nedanför med stort bryggdäck för sol och umgänge. Här kan man ta sitt skyddade morgondopp och barnen kan fiska krabbor och man har en underbar badplats med sol hela dagen. Här kan du duka långbord för midsommarfesten eller kräftskivan både inne och ute samt lägga din segel- eller motorbåt vid bryggan.

Huset har plats för många eftersom bottenvåningen är disponerad för umgänge och sovrummen ligger på övre plan.

Bottenvåningen består av entré med plats för avhängning, träbeklädda väggar i ljusgrått och fint trägolv. Rymligt kök med matplats och alla moderniteter samt en äldre vedspis, vidare en utbyggd veranda med strålande havsutsikt, en stor matsal med kakelugn (ej fungerande) och underbar utsikt mot Måseskär, ett vardagsrum med kakelugn (fungerande) och plats för både soffgrupp och läshörna. Ljusa fina ytskikt samt trägolv. På nedervåningen finns även en toalett med dusch och tvättmaskin.

Från köket går en trappa till husets husets sovavdelning i mysig vindskaraktär, uppdelat i tre sovrum med ca 10 sovplatser, samt en toalett. Från mittenrummet kommer vi även ut till en balkong med imponerande utsikt över grannskapet och den vackra skärgården.

Från alla rum i huset ser man havet.

Fastighetens uteplatser inbjuder till härliga middagar ute i det fria med strålande utsikt mot Måseskär och över grannskapet och den vackra skärgården.

Byggnad

Byggnadstyp

Fritidshus i två plan

Byggnadsår

1909 Slutet av 1800-talet

Uppvärmning

Direkt El, kakelugn och vedspis.

Energideklaration

Behövs ej för denna bostadstyp.

Byggnadssätt

Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Enkupigt tegel
Utv. plåtarbete: Lackerad plåt

Övrigt

Två mysiga uteplatser och en balkong.
Underbar havsutsikt från alla tre.

Fastighetsbeteckning

Käringön 1:132

Övriga byggnader

Till huset hör en fin sjöbod om ca 25 kvm plus sovloft för övernattande gäster med eget stort soldäck/brygga och båtplats.

Två bilplatser i Tuvesvik som tas över.

I anslutning till huset finns en fullt utrustad gäststuga som inte ingår i priset, men kan köpas till (pris 1.9 miljoner). Huset är byggt 2002, har vardagsrum med köksdel och plats för matbord och bäddsoffa, fyra sovplatser på loft plus wc och dusch. Lugnt läge med havsutsikt, soldäck och gräsmatta.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

22 527 kr/år

Driftskostnad, varav

El: 10 000 kr
Sotning: 500 kr
Försäkring: 3 643 kr
Övrigt: 8 384 kr

Kommentar

I övrigt ingår va,vägar, restmark, samt två P-platser i Tuvesvik.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

4 093 000 kr, varav byggnadsvärde 1 321 000 kr

Tomt

Areal: 82 kvm
Tomttyp: Naturtomt

Vatten/avlopp

Kommunalt VA genom samfällighet.

Samfällighet, servitut etc.

Andel i samfällighet/GA: Käringön GA:1-GA:3, Lavön GA:3, GA:5
Förmån, Officialservitut: Byggnad, 1421-145
Förmån, Officialservitut: Bryggor med båtplatser, 1421-145
Förmån, Officialservitut: Byggnad, 1421-145

Om området

Käringön

Käringön är en av Sveriges västligaste belägna bebyggda öar med åretruntboende. Namnet kommer troligtvis av ett sjömärke som kallas "Kärring". Redan tidigt 1600-tal kom de första fiskarna till ön. Fiskare hade rätt att utan kostnad bosätta sig på ön och bedriva fiske, vilket lockade många under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen. Fiskets betydelse för ön har genom åren minskat för att lämna plats för en ständigt ökande turism.

I samband med att badgästerna började komma ut till Käringön, öppnades på 1800-talet ett pensionat och ett gästgiveri. I slutet av seklet utsågs Käringön till kurort med hälsobringande solbad, eftersom det är en av landets solrikaste platser med rent, härligt, salt havsvatten. Varm - och kallbadhus samt ångbåtsbrygga uppfördes.

Numera finns det ca 200 boningshus och ca 110 åretruntboende på Käringön. Under sommarmånaderna ökar öns befolkning drastiskt. Alla sommarboende anländer och turister strömmar till med egen båt eller med färjan.

Bebyggelsen på Käringön är samlad på öns norra och nordvästra sidor. Husen ligger tätt och skyddar varandra från hav och vind. Smala och slingrande stigar förbinder bostadshusen med varandra, och med bodar och bryggor. Det finns gott om små uthus och trädgårdsplättar, mycket i samma skick som det en gång såg ut på 1800-talet. De allra flesta av öns hus är byggda före år 1920. Husgyttret kan vid ett första besök tyckas helt oplanerat, men skenet bedrar. Trots det kaotiska intrycket har man utgått från vissa regler när man byggt sina hus. Så gott som alla bostadshus är antingen enkel- eller dubbelhus, målade i vitt eller rött, och ligger orienterade i öst-väst, d.v.s. med ena gaveln mot väst.

På Käringön finns inga gatunamn. Varje hus har istället fått ett nummer och numret fungerar som adress. På ön finns heller inga cyklar eller motorfordon, dessa parkeras inne vid Tuvesvik på Orust, varifrån passagerarfärjan utgår året om. Färjefärden ut till ön ger besökaren många mäktiga intryck av klippor och hav. Käringön visar sig på långt avstånd med sin säregna siluett. Hamnen är helt omgärdad av bryggor med gästhamn och utgör den naturliga mötesplatsen på ön. I hamnen finns rökeri, vandrarhem, konsthantverksbod, affärer och restauranger.

Vandrar man över ön till det gamla lotsutkiken möts man av en fantastisk utsikt, från Marstrand i söder till Smögen i norr och en klar natt kan man i sydväst se Skagens fyr svepa över horisonten.

Kommunikation

Resa med bil från Göteborg till Käringön
Kör E 6 norr ut. Sväng av och följ Länsväg 160 (skylt mot Stenungsund, Tjörn och Orust). Väl utkommen till Orust väljer man Länsväg 178 (vänstersväng vid Statoiltapp i Varekil) och följer där skyltning mot Ellös. Innan samhället Ellös sväng vänster mot Hällevikstrand/Mollösund, Tag höger vid skylt Tuvesvik, följ vägen mot färjelägret. Stor parkering finns vid färjelägret

Båtresan till ön
För information om färjeturer och rutter, kolla in på Västtrafiks hemsida eller ring till Tidpunkten: 0771-414 300.

Närservice

På ön finns det såväl livsmedelsbutik som fiskaffär, gatukök, kiosk, båt- och fisketillbehör, post, apoteksombud, ombud för systembolaget, present- och prylbodar. Flera restauranger bland annat den berömda Peterssons krog. Här finns även en trevlig minigolfbana och tennisbana fotbollsplan samt lekplats.

Karta

Hör av dig till Johan Slättberg för mer information!

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad