Ågårdsvägen 211

Bilder

  • Såld!

Ågårdsvägen 211 , , Ängelholm

Mitt bland böljande landskap och med Rönneå som granne ligger Ågård - fantastisk herrgård med anor från 1800-talet! En fastighet med lantbruksmöjligheter tack vare flertalet ekonomibyggnader och bibehållen mark. Herrgården som är renoverad i en vacker äldre stil håller en hög standard och består idag av två nyrenoverade lägenheter som enkelt kan bli till en. Båda är stora nog att inhysa en familj med sina fyra respektive tre sovrum.
Ekonomibyggnader har rustats upp under 2016-2017 och består av flera tidigare stallar, logar, verkstad, spannmålsmagasin, förråd och maskinhall.
Fastigheten är under avstyckning och ca 12 hektar ingår i köpet varav ca 4,1 ha är åkermark och ca 5,8 ha är betesmark. Även stödrätter kan övertas.

493 kvm, 12 rok

Typ:
Gård/Jordbr/Skog
Boarea:
493 kvm
Biarea:
90 kvm
Tomtarea:
150 314 kvm
Byggår:
1872
Driftskostnad:
3 960 kr/månad

Mer information

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

12 rum varav 7 - 8 sovrum

Boarea

493 kvm

Biarea

90 kvm

Rumsbeskrivning

Ågårdsvägen 211 - bland vidsträckta landskap gömd ifrån stora vägar finner vi denna rofyllda oas med namn Ågård, en herrgård med anor från 1800-talet! Som namnet vittnar om är det en åtomt vid Rönneå. Nuvarande ägare har valt att stycka av fastigheten och en ny lycklig ägare kan ta vid. Flertalet hektar mark (ca 12) kommer att ingå i den blivande fastigheten samt flertalet stora ekonomibyggnader. Ekonomibyggnaderna har setts över och majoriteten av dem är i gott skick. Själva herrgården ramas vackert in på framsidan av grusanlagd uppfart och nyplanterad oxelhäck. Den största förändringen har själva bostaden genomgått med bland annat ny panel, extra isolering i såväl fasad som golvbjälklag, nya VA ledningar, ny el samt helt nya ytskikt. Renoveringarna har skett med varsam hand för att kunna behålla husets vackra själ. Herrgården har genomgående vattenburen golvvärme som värmer skönt på de nya golven. Idag består Herrgården av två lägenheter, den vänstra och högra flygeln. Detta gör bostaden lämplig för uthyrningsverksamhet, generationsboende eller för den som vill kunna hyra ut delar av sitt boende utan att kompromissa med kvadratmetrarna. För den som vill kan bostaden öppnas upp till ett boende igen utan större problem. För den med uthyrning eller rekreation i tankarna finns det fler byggnader på marken att göra om till lägenheter eller rum för vistelse.

En större trädgårdstomt tillhör herrgården och den sträcker sig ner till Rönneå. En rofylld oas med gott om fågelkvitter och utsikt över nejden. Trädgården är parkliknande med gott om grönytor och vackra gamla träd. Grönytorna bjuder in till såväl fest som lek. De höga träden erbjuder sköna skuggplatser att slå sig till ro i den annars soliga tomten i sydväst. Nere vid ån finns en härlig glänta där nuvarande ägare gjort bord och stolar av träd som vuxit på gården. Här kan vi njuta av stillheten samt ån som slingrar sig fram. En liten eka finns vi bunden vid åkanten och följer med vid köpet. Precis där ekan är bunden ser vi att marken och tillplattad och en större stig går upp mot gården. Längst denna stig eller mindre väg av gräs fraktades betorna från gården ner till Rönneå för att sedan transporteras vidare in till Ängelholm.

Vänstra flygeln
Entréplan
Entré
Vi välkomnas in genom pardörrar och möts av en representativ hall med snyggt klinker med matchande tapet. I entrén finner vi gästtoalett med Morristapet, ingång till vardagsrum samt kök. Här finns även den vackra platsbyggda trappan med räcken som är gjorda för hand.
Kök
Större lantkök med gott om förvaring och bänkyta. När ni står vid vasken av porslin kan ni njuta av innergården och vyn över gårdslängorna. Vit skåpsinredning, vitt kakel, ekbänkskiva, underbar tapet, integrerade samt rostfria vitvaror. Så som diskmaskin, spishäll, spisfläkt, mikro, ugn kyl och frys. Stilrent schackrutigt klinkergolv. Här står även en vacker brun kakelugn. Ett mindre matsalsbord får plats men det självklara valet är att ha en större matplats i matsalen vilken vi når från köket.
Matsal/Vardagsrum
Underbara rum perfekt för stora middagsinbjudningar och fest. Rummen ligger i fil med vackra pardörrar som kan dela av rummen vid behov. Vitmålad bröstpanel och matchande ljusa tapeter. Från matsalen når vi badrummet och ifrån vardagsrummet entrén. Även i vardagsrummet finner vi en bevarad kakelugn. I matsalens pryds taket av nygjord takrosett. För den som vill öppna upp kan öppning göras från vardagsrummet in till vardagsrummet i högra flygeln. Vardagsrummet i högra flygeln är renoverad i matchande stil. Från vardagsrummet är det utgång till den stora altanen. Här njuter vi av solen i kombination av fågelkvitter och den underbara bara vyn över den parkliknande trädgården. Altanen har både fått ny gjuten platta, nya snickeriet samt nytt tak.
Badrum
Stort helkaklat badrum där såväl interiör samt inredning går i jordnära färger. Påkostad badrumsinredning som smälter in i husets karaktär. Inrett med dusch, kommod, toalett, handdukstork, tvättmaskin och torktumlare.
Sovrum 1
Husets största sovrum med egen kakelugn, fönster i två olika väderstreck samt ingång till badrum. Varför inte göra detta till Master Bedroom? Vitmålad bröstpanel och svart medaljongtapet, perfekt mix av modernt och lantligt.

Övre plan
Allrum
Ett större allrum, perfekt för tonåringar som vill ha egna utrymmen för att umgås ifred med sina vänner. Härifrån når vi en mindre balkong med utsikt över trädgården och när löven faller ser vi Rönnå.
Sovrum 2
Rymligt sovrum med utsikt över innergården. Gråmålade väggar. För den som vill öppna upp lägenheterna så är det lämpligt att göra det ifrån detta rum. Här finns utrymme för att öppna upp mellan bostäderna om man vill göra det till en. Rummet bli då härligt stort occh kanske man väljer att göra en walk-in-closet här.
Sovrum 3
Större sovrum med fönster med utsikt över gården och grannåkrarna.
Sovrum 4
Det minsta sovrummet i den vänstra flygeln men även här får en dubbelsäng plats utan problem. Utsikt över nejden.
Badrum
Badrum av den större storleken med såväl dusch som badkar. I övrigt finns här dubbelkommod i lantlig stil och toalett. Svarta stora skifferplattor på golvet samt vitt kakel på väggarna.

Högra flygeln
Entréplan
Vi kliver in i en långsmal hall med ingång till kök direkt till vänster. Längre ner till vänster hittar vi badrummet och till höger vardagsrum/matsal och vardagsrum. Tålig klinker på golvet.
Kök
Underbart stort lantkök med matplats för tio personer om inte fler. Den grå betongskivan ger en härlig känsla av modernitet och skapar en stilfull match med de vita lantliga luckorna. Rostfria samt integrerade vitvaror i form av diskmaskin, spisfläkt, kyl, frys, mikro och ugn. Övrig utrustning är spishäll och vask av porslin. Fönster i två väderstreck.
Badrum
Helkaklat badrum med jordnära färger. Utrustat med stilig kommod, dusch, toalett och stapel med tvättmaskin och torktumlare.
Vardagsrum/matsal
Större rum med utsikt över trädgården. Vitmålad bröstpanel och ljust randig tapet. Detta rum är öppningsbart mot andra lägenheten. För den som skulle vilja öppna upp skulle tre härliga rum i fil skapas.
Vardagsrum
Ett något mindre vardagsrum med öppen spis samt trappa upp till övre plan. Även här är det ljusinsläpp ifrån två olika väderstreck. Väggfärgen går i en ljus ton.

Övreplan
Hall
Mindre hall med takfönster och ingång till sovrum och badrum.
Sovrum 5 & 6
Sovrum fem och sex är ljusa rum i västerläge med härlig utsikt över markerna. Målade i sobra färger och ekparkett på golvet.
Sovrum 7
Högra flygelns största sovrum. Fönster med utsikt över innergården. Ljust målat rum och ekparkett. För den som vill kan öppning göras mot andra lägenheten.
Badrum
Helkaklat badrum även detta i den större storleken. Lyxigt utrustat med badkar och dusch. I övrigt finner vi här toalett och kommod.

Källarplan
Äldre källare under en del av byggnaden. Här står jordvärmepumpen samt nuvarande pump till vattnet.

Byggnad

Byggnadstyp

1½-plansvilla med delvis källare

Byggnadsår

1872

Uppvärmning

Jordvärme

Ventilation

Självdrag

Energideklaration

Beställd.
Energiklass: -

Byggnadssätt

Grundläggning: Källare/Torpargrund
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Tegelpannor
Utv. plåtarbete: Plåt

Övrigt

Dagvattnet går till en brunn som sedan leder ut vattnet via 4 tums tegelrör ut i Rönneå.

Renovering av Herrgård.
- Ny träpanel samt tilläggssiolerat
- Nytt golvbjälklag, isolering och vattenburen golvvärme på entréplan samt övre plan.
- Samtliga ytskikt
- Nya VA-ledningar
- Ny el
- Nya hängrännor
- Taket har tvättats samt lagats där behov funnits.

Fastighetsbeteckning

Rebbelberga 14:6

Övriga byggnader

Ekonomibyggnaderna har under 2016-2017 rustats upp. Taken har riktats och belagts med plåt. Träväggar har fått rödfärgad beklädnad och tegelväggar har i en del fall putsats och målats. Fönster har bytts där behov funnits. Häst-/kostall har fått högre takhöjd och nya innertak av av plåt. Väggarna putsades och målades vita. Övriga fördetta djurstall har sanerats från gammal inredning och fått viss uppfräschning i form av putsning och målning samt delvis nytt loft.

Maskinhall-Ny putsad och vitmålad fasad. Plåttak.

Vagnslider-Plåttak och rödmålad träfasad.

Äldre gristall - Plåttak, fasad av vackert tegel och vit puts. Varför inte göra om detta till lösdrift?

Äldre hönshus - Vid hönshuset är det en gång till Rönneå där man förr lastade betor från gården ner till Rönneå för vidare transport. Perfekt som förråd eller om man vill göra om det till gästhus.

Tegelbyggnaden är ett äldre magasin för spannmål i säck - Otroligt vacker byggnad där endast fantasin sätter gränser till vad man vill göra om den till. Varför inte festlokal eller ytterligare lägenheter?

Ca innermått:
Före detta häststall 14x10 ca 140 kvm
Före detta kostall 39x13 ca 500 kvm
Före detta ungdjursstall 35x12 ca 420 kvm
Före detta svinstall 27x8 ca 215 kvm
Logbyggnad 44x12,5 ca 550 kvm
Hög logbyggnad 34x13 ca 440 kvm
Verkstad 12x10 ca 120 kvm
Hönshus 12x6 70 kvm
Före detta spannmålsmagasin 18x9 ca 160 kvm (tre våningar)

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

47 525 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 40 000 kr
Renhållning: 2 525 kr
Försäkring: 5 000 kr
Beräknat antal personer: 6

Kommentar

Uppvärmningen är delvis uppskattad då nuvarande ägare haft en mätare till två olika hus på fastigheten. Sammanlagda kostnaden för de två hus är 56 000 kr/året. Det andra huset, en mindre villa ingår inte i köpet. För vidare information har renovering med maskiner pågått som drar en del ström vilket har påverkat förbrukningen uppåt.

Summa pantbrev

6 000 000 kr

Tomt

Areal: 150 314 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt

Tomtbeskrivning

Fastigheten är under avstyckning och ca 12 hektar mark kommer att ingå vid köp av fastigheten. Hektaren är uppdelade i ca 4,1 hektar åkermark, 5,8 hektar betesmark, 0,5 hektar skog/torvmosse samt större trädgårdstomt. Skogen/torvmossen ligger uppe vid Blankamossen på andra sidan Munka-Ljungby. Troligtvis har denna mark tillfallit gården en gång i tiden för att kunna hämta torv för eldning.

Nuvarande ägare innehar stödrätter för 4,1 hektar åkermark och 5,8 hektar betesmark och de överlåts av säljaren till köparen i det fall köparen har rätt att nyttja stödrätter. För mer information om stödrätter: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/jordbrukarstod/gardsstodochstodratter/stodratter/dethararstodratter.4.2453f106152072c7c6bc9d03.html.

Vatten/avlopp

Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp

Samfällighet, servitut etc.

Gemensamhetsanläggning: Ängelholm Rebbelberga GA:2, Samfällighet: Ängelholm Rebbelberga S:1, Samfällighet: Ängelholm Rebbelberga S:2, Samfällighet: Ängelholm Ängelholm S:1, Samfällighet: Ängelholm Ängelholm S:4
Avtalsservitut Dagvattenledning M.M.
Avtalsservitut Elledning Mm(3 st)
Förmån: Officialservitut Vattenledning, 1292-2018/56.1
Last: Avtalsservitut: Dagvattenledning M.M., D201700673642:1.1
Last: Avtalsservitut: Elledning Mm, 11-IM5-78/3454.1
Last: Avtalsservitut: Elledning Mm, 11-IM5-78/3455.1
Last: Avtalsservitut: Elledning Mm, 11-IM5-78/3456.1
Last: Ledningsrätt Gas, 1182-351.1
Last: Officialservitut Vattenledning, 1292-2018/55.2
Last: Officialservitut Väg, 11-MLJ-410.1
Skattetal: Mantal 17/64

Tillträde

enligt överenskommelse

Övrigt

Fastigheten säljs med friskrivningsklausul. En friskrivning från säljarens ansvar som avses i Jordabalken 4 kap 19 § avseende "dolda fel". Köparen får således efter köpet inte göra gällande några påföljder gentemot säljaren på grund av fel i fastigheten, dess byggnader och byggnadstillbehör.

Fiber är beställt och bekostas av säljaren.

Pantbrev om 6 000 000 kr kommer att ingå vid köpet.

Då skorstenarna ej är sotade eller brandskyddskontrollerade föreligger eldningsförbud.

Det kan finnas möjlighet att köpa till mark - fråga mäklaren för mer info.

Om området

Karta

Hör av dig till Eva Holmberg för mer information!

Eva Holmberg

Eva Holmberg

Ängelholm / Båstad

Reg. Fastighetsmäklare Franchisetagare

Ansvarig mäklare

0768-668077

eva.holmberg@husmanhagberg.se

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad