Din mäklare som tar dig igenom hela bostadsaffären.

Eller

Ta reda på vad din bostad är värd

Genom att klicka på knappen för att värdera din bostad så godkänner du användarvillkoren och personuppgiftspolicyn

Köpa

Tjänster och information

Värdefulla tjänster och information för dig som ska sälja eller köpa bostad.

if-forsakring-sang

Försäkring

Som kund hos HusmanHagberg får du 15% rabatt på hem, villa och fritidshusförsäkring hos vår samarbetspartner If Skadeförsäkring.

Gå till erbjudandet

Karriär

Vi älskar framgång och brinner för nöjda kunder och bra affärer. Känner du igen dig? Hör av dig till oss!

webb_17

Vill du bli proffs i superligan? Då är det dags att byta division!

Är du talangen som söker nya utmaningar? Hos oss kan du göra karriär i den högsta divisionen. Vi ger dig förutsättningarna att växa till ett hungrigt fullblodsproffs!

Spontanansökan

Vanliga frågor och svar

Gå på visningar i området där du bor och lär känna de olika mäklarna – kontakta sedan de du tycker gav ett gott intryck och som du fick störst förtroende för.
Anlita inte den mäklare som ger dig det lägsta arvodet och värderar din bostad högst. Utan anlita den mäklare som du tror kommer att ha det största engagemanget, kan motivera priset på din bostad och som du bedömer har de största förutsättningarna att förmedla din bostad på för dig bästa sätt.

Låt gärna mäklaren lämna referenser. Viktigt är att bostaden kommer att exponeras för rätt målgrupp och i rätt kanaler. Låt mäklaren presentera en försäljningsplan och berätta hur han/hon ser på just din försäljning.

Se till att mäklaren hjälper dig med föreberedelser inför försäljningen – och att hon/han även är behjälplig efter affärens slut.

Gå till sidan

Utgångspunkten är att köparen måste undersöka fastigheten, vilket brukar kallas köparens undersökningsplikt.

Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock.

Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvudtaget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt.

Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida.

Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha "förväntat sig" med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t o m kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.

Gå till sidan

Vid köp av en fastighet eller en bostadsrätt så erlägger man normalt 10% av köpesumman som handpenning när kontrakt tecknas. Idag är det även vanligt att man skriver in i köpekontraktet att handpenningen ska erläggas senast ett visst datum då köparen ofta behöver ett par dagar att ordna med handpenningen.

Är köpekontraktet villkorat för exempelvis att en besiktning ska göras eller att köparen ska antagas som medlem i bostadsrättsföreningen, så deponeras handpenningen på fastighetsmäklarens klientmedelskonto tills villkoren är uppfyllda.

Finns det inga villkor i köpekontraktet så ska handpenningen betalas direkt till säljaren.

Gå till sidan