Prästängsvägen 41

Bilder

  • Såld!

Prästängsvägen 41 , Särö-Släp , Kungsbacka

Lantligt belägen fastighet med fantastisk potential och idylliskt läge.

Fastigheten har en areal om 1886 kvm, bebyggd med ett enplans fritidshus alternativ permanent bostad med boyta på 63 kvm.

Härlig tomt med möjlighet att bygga nytt.
Här bor man nära naturen, havet, populära bad och har ändå nära till det mesta.
Ett tillfälle!

62 kvm, 3 rok

Typ:
Fritidshus
Boarea:
62 kvm
Biarea:
0 kvm
Tomtarea:
1 886 kvm
Byggår:
1955
Driftskostnad:
1 550 kr/månad

Mer information

Visa objekt på karta

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

3 rum varav 2 sovrum

Boarea

62 kvm

Rumsbeskrivning

Fastigheten Släps-Stocken 1:28 ligger utanför detaljplanerat område, här finns inga planbestämmelser som anger vad en får göra.

Kungsbacka Kommun gör en bedömning utifrån omgivande bebyggelse och områdets karaktär. Om de får in en bygglovsansökan kommer de ta hänsyn till omkringliggande bebyggelse.

Intilliggande detaljplaner är vägledande eftersom de styr den intilliggande bebyggelsen.

Härlig tomt med mycket blåsippor i den vilda delen, rikt på fågelliv - tofsvipor, tranor, gäss, falkar mfl. Det är bara 10-15min promenad till saltabad. Granne med naturreservat med 100 årig ek-skog.

Gångavstånd till Kungsbacka-golfclubb och nära till Särö-, Vallda-, Gräppås, Golfclubb samt till flera mycket välskötta hästgårdar.

Medlem i avloppsförening www.slapavlopp.se

Byggnad

Byggnadstyp

1-plansvilla

Byggnadsår

1955

Uppvärmning

Direktverkande el och luftvärmepump

Byggnadssätt

Fasad: Trä
Fönster: 3-glas
Tak: Tegelpannor
Utv. plåtarbete: Plåtisol

Fastighetsbeteckning

Släps-Stocken 1:28

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

18 600 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 13 000 kr
Renhållning: 900 kr
Väg, samf: 500 kr
Försäkring: 4 200 kr
Beräknat antal personer: 2

Taxeringskod

221

Taxeringsvärde

1 245 000 kr

Summa pantbrev

1 700 000 kr

Tomt

Areal: 1 886 kvm

Vatten/avlopp

Enskilt sommarvatten. Avlopp saknas.

Servitut etc

Andel i samfällighet/GA: Algusered GA:4-GA:5

Tillträde

Enligt överenskommelse

Om området

Särö-Släp

Ursprunget till samhället var en badanläggning, grundad 1839 av grosshandlaren i Göteborg, Anders Åkerman. Han ärvde 1830 säteriet på platsen av sin far, landssekreteraren Fredrik Åkerman. I Torbjörnviken, inte långt från Särö, fanns redan 1834 ett varmbadhus som tillkommit på initiativ av familjer i Göteborg och Kungsbacka. Delvis för badgästernas behov låg vid Klef ett enkelt värdshus. Men då Särö växte som badort, upphörde verksamheten i Torbjörnviken. Varmbadhuset flyttades till Särö helt nära bron till fastlandet och fungerade därefter som bostadshus för badgäster. Det var en långsmal envåningsbyggnad som brukade kallas "Långkatekesen" och som revs 1892. Åkerman köpte 1839 ett varmbadhus som stått vid bäcken helt nära Örgryte gamla kyrka i Göteborg. Det hade uppförts redan 1825 av ägaren till Wilhelmsbergs landeri, Gustaf Rudolph Prytz. Huset placerades vid "Skutehampnen", på öns sydöstra strand, i närheten av bron till fastlandet. Där fanns "åtta beqvämligt och propert möblerade badrum samt ett conversationsrum". Åkerman annonserade i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (8.7.1839) under första säsongen om varma bad med eller utan dusch samt gyttjebad. Några år senare fanns där två kallbadhus. Den första säsongen var badgästerna 72 stycken och året därpå 103.

Från 1904 till 1965 fanns en järnväg, Säröbanan, mellan Särö och Göteborg. Banvallen har sedermera gjorts om till cykelled, och stationshuset vid vattnet på Särö är i dag en restaurang med namnet Blomstermåla.[3]

Särö har en liten stiftelseägd kyrka, Särö kyrka, invigd 1922. Vid invigningen deltog bland andra Gustaf V som tillbringade flera somrar på Särö, boende hos James Keiller med maka på villa Gövik. Kungabesöken på Särö gjorde att platsen omnämns i Sveriges Rikes Lag där det finns kungjort att rättegångsbalken är "Given Särö 18 Juli 1942". Det är den enda balk i lagen idag som inte är given Stockholms slott eller endast stadfäst av Riksdagen i och med grundlagsändringen 1974. Förutom sällskapslivet var det tennisen som lockade kungen till Särö. Några mer välkända familjer var Keiller, Broström, Wijk, Lyon, Westerberg, Lindström och Jonsson. Sedan 1901 finns det en strandpromenad runt hela ön.

På Särö finns Särö Golf Club med kansli, shop, driving range och korthålsbana. Det finns även en 9-håls långhålsbana, som ligger strax utanför "ön". Golfklubben har funnits sedan 1981 och skapades för att bevara den gröna faunan som Särö är känt för. Klubben har även en golfkrog i närheten av banan på halvön, krogen finns i den gamla doktorsvillan, eller 12:an som den också kallas. På Särö-halvön ligger Särö Västerskogs naturreservat. Kungarna Oscar II och Gustaf V besökte ofta Särö på somrarna. Under namnet "Mr G" spelade Gustaf V då tennis på tennisklubbens banor.

I närheten

Livsmedelsbutiker
Hemköp
2,3 km
Daghem, Förskolor & Fritidshem
Björken/Boken/Eken Fritidshem
890 m
Algusered Förskola
1,6 km
Kollektivtrafik
Guntofta
580 m
Ekenäs
630 m
Grundskolor
Ekenäs-Skolan
890 m
Bukärrskolan
2,3 km
Golfbanor & Golfklubbar
Kungsbacka Golfklubb
950 m
Hamra Golfbana AB
950 m
Sport- & Idrottsanläggningar
Vallda Tennishall
3,1 km
Simhallar & Utomhusbad
Särö Västerskog
2,9 km
Badplats
3,5 km

Finns i närheten

Detta är en tjänst från Hitta.se som automatiskt mäter upp avstånd till olika platser. Vissa avvikelser kan förekomma då uträkningen bygger på luftväg och inte på det faktiska vägnätet. Det betyder att det inte tas hänsyn till naturliga hinder så som vatten, berg etc. Till exempel kan en affär på andra sidan sjön vara den närmsta enligt uträkningen.

Uppgifterna bygger på offentlig adressinformation. Det innebär att viss information kan saknas eller vara gammal.

Hör av dig till för mer information!

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag – kostnadsfritt!

Boendekostnad

SEB erbjuder bolån. Och mer.

Period Aktuell ränta Din ränta
3 mån 2,03 % 1,53 %
3 år 2 % 1,5 %
Ansök om lånelöfte