Hilleshögsvägen 62

Bilder

  • Såld!
  • Hilleshögsvägen 62 - Ett stenkast från Mälaren
  • Vacker omgivning intill Mälaren och Hilleshög kyrka
  • Stenhus anno 1882 - Hög granitsockel och nylagt plåttak
  • Gedigen entré ger varmt välkomnande
  • Vardagsrum med härligt ljusinsläpp

Hilleshögsvägen 62 , Färingsö Hilleshög , Ekerö

Enastående tillfälle att förvärva ett stycke kulturhistoria. Invid Hilleshög kyrka och med Mälarens glittrande vattenspegel i fonden står den gamla skolan från 1882, stadig, putsad och byggd av sten. Huset är varsamt renoverat till bästa skick. Här bor man bekvämt och med bästa livskvalitet endast 150 m från badplats.

179 kvm, 6 rok

Typ:
1 familjs friliggande
Boarea:
179 kvm
Biarea:
16 kvm
Tomtarea:
1 206 kvm
Byggår:
1882
Driftskostnad:
2 232 kr/månad

Mer information

Visa objekt på karta

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

6 rum varav 4 - 5 sovrum

Boarea

179 kvm

Biarea

16 kvm

Rumsbeskrivning
INLEDNING

Välkommen in i detta unika hus, byggt 1882, som i drygt hundra år var Hilleshögs skola. På entréplanet, med takhöjd 3,4 meter, var det ursprungligen två klassrum och på övervåningen bostäder för lärarna. Efter att på 80- och 90-talen ha använts som dagis och för kursverksamhet gjordes huset om till privatbostad år 2006, då nuvarande ägare köpte det. Sedan dess har den gamla skolan renoverats smakfullt och med fin känsla. Nya trägolv har lagts in på botten-våningen, som får ljus och rymd av höga fönster med djupa fönsternischer. Ursprungliga detaljer, som spegeldörrar och pärlspont i vita tak, har bevarats. Atmosfären från förr lever kvar samtidigt som de nutida krav vi idag ställer på våra bostäder är tillgodosedda. Braskaminen i vardagsrummet och vedspisen i köket ger behaglig värme under vinterhalvåret. Murstocken har totalt sex pipor och troligen går det att installera ytterligare eldstäder på övre planet. Sammanfattningsvis ges här ett sällan givet tillfälle att förvärva ett mycket trevligt och välskött boende av toppklass. Här finns alla möjligheter till god livskvalitet för lång tid framöver. Välkommen till Hilleshögsvägen 62!

ALLMÄNT

Hela bottenvåningen har en takhöjd på 3,4 meter, höga fönster med djupa fönsternischer, vitlaserade trägolv och vitmålad pärlspont i taket. Allt samverkande till en interiör med bevarad 1800-talskaraktär.

HALL

Rymlig hall där utrymmet närmast ytterdörren har mönstrad tapet och praktiskt eluppvärmt klinkergolv. I övrigt trägolv och väggar målade i vitt. Vacker, gråmålad trätrappa i original leder upp till det övre planet. Vid hallens inre del finns kapprum samt förvaringsutrymme under trappan.

KÖK

Generösa ytor och härlig rymd. Takhöjden utnyttjas med dubbla väggskåp vilket ger synnerligen goda förvaringsutrymmen. Vita skåpluckor, mörkgrå kompositbänkskiva och kakel i ljusblå ton. Väggarna är vit/grå-målade med grå bröstpanel. Gråmålat trägolv. Utmed diskbänkssidan löper ett mönstrat, eluppvärmt klinkergolv. Vitvaror i form av spis med ugn, (Cylinda) spisfläkt (Husvarna), kyl/frys (Amana 2008) och diskmaskin (Bosch 2008). Här finns också en vedspis som fungerar som spiskomplement och värmekälla.

VARDAGSRUM

Här var det ursprungligen en skolsal. Takhöjden och den generösa ytan, ca 48 kvm, ger en härlig känsla av rymd. De stora fönstren i tre väderstreck ger ett behagligt ljusinsläpp. Härifrån syns Mälaren vackert i fonden. Plats finns för både sällskapshörna och matsalsmöbel. Vitlaserat trägolv och vitmålade väggar. Den stora braskaminen är en extra mysfaktor och sprider därtill värme under vinterhalvåret. Från vardagsrummet leder dubbeldörrar ut till den 24 kvm stora, södervända terrassen. Ett loft (ovanför badrummet) ger förvaringsmöjlighet.

GÄSTRUM/ARBETSRUM

Intill köket finns ett sov-/gäst-/arbetsrum. Väggar med ljust mönstrad tapet och vitlaserat trägolv. Fönster ger ljus från två håll.

BADRUM

Med ingång från hallen finns ett helkaklat badrum i stilfullt utförande med vitt kakel och eluppvärmt, orientmönstrat klinkergolv. Här finns WC, handfat, badkar, badrumsskåp och takfläkt. Ett litet fönster ger fint ljusinsläpp och möjlighet till vädring.

ÖVRE HALL

Trappan leder upp till den tidigare lärarbostaden. Hallen har en platsbyggd bokhylla, en karaktärsfull, mönstrad tapet från tiden, i övrigt vitmålad. Från hallen nås tre av övervåningens fyra rum, toalett/dusch samt ett rymligt förråd (kattvind med fönster) för praktisk förvaring.

SOVRUM 1

Master bedroom, ca 20 kvm, med utsikt mot Mälaren. Trägolv i original och väggar med svagt turkosfärgad tapet. Ingång till stor kl��dkammare (kattvind med fönster) fungerande som walk-in-closet.

SOVRUM 2

Här finns trägolv i original och väggar med ljus stänktapet. Två 40-talsgarderober med överskåp och ett ursprungligt förvaringsskåp med hyllor.

SOVRUM 3

Här finns ett gråmålat trägolv och vitmålade väggar samt en rymlig garderob med hyllor.

ALLRUM

Rummet var ursprungligen lärarbostadens kök, kvar finns ett ventilerat skafferi åt norr (nu linneskåp) samt ett städskåp. Idag fungerar rummet som allrum men kan med fördel bli ett extra sovrum. Gråmålat trägolv och väggar målade i gult. Vit pärlspont i talet. Möjlighet att installera kamin.

WC/DUSCH

På övre planet finns WC med dusch och handfat. Blå plastmatta på golvet, ljusblå mönstrad våttapet samt takfläkt.

KÄLLARE

Källaren nås utifrån, på husets södra sida. Här finns tvättmaskin, bergvärmeanläggning samt stor varmvattenberedare. Utrymme finns för förvaring och verkstadsdel.

MAT- /VINKÄLLARE

På ena husgaveln finns den ursprungliga matkällaren med dubbla dörrar och murat valvtak. Här finns två platsbyggda hyllor. Jämn temperatur året runt, ca 8-10 grader.

Byggnad

Byggnadstyp

2-plansvilla

Byggnadsår

1882

Uppvärmning

Bergvärme

Ventilation

Självdrag

Energideklaration

Utförd. Utfärdat den 27 maj 2016
Energiklass: D
Energiprestanda: 59 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Torpargrund av granit på
Stomme: Tegel/Betånghålsten
Fasad: Puts
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Falsat plåttak
Utv. plåtarbete: Lackerad plåt

Övrigt

Stor terrass, 24 kvm, i söderläge med utsikt mot Mälaren. Här finns gott om plats för såväl matgrupp, vilstolar som blomkrukor och grill. En bred trappa leder direkt ut i trädgården. Under terrassen finns utrymme för förvaring av trädgårdsredskap, cyklar, krukor m.m.

Huset värms sedan 2013 av en värmeeffektiv och energisnål bergvärmeanläggning. Trots husytan på 179 kvm och extra takhöjd på entréplanet förbrukas endast ca 13.654 kWh/år, vilket gör att den totala driftkostnaden/år blir mycket förmånlig. Förklaringen är troligen de tjocka ytterväggarna av tegel, ca 40 cm.

Området är Q-märkt.

Info från säljaren angående renoveringar:
1980-talet - Nya fönster (förutom fyra fönster på övervåningen), tillverkade enl. ursprungliga mått och utseende
1990-talet - Nytt duschrum och toalett övervåningen
2007-2009 Totalrenovering övervåning och bottenvåning
2007-2009 Ny braskamin vardagsrum
2007-2009 Ny terrass och väggenomföring för terrassdörr
2007-2009 Nya trägolv på bottenvåningen
2007-2009 Murning och installation vedspis
2007-2009 Ny köksinredning och vitvaror (ej spis o fläkt)
2007-2009 Nytt badrum bottenvåning samt väggenomföring badrumsfönster
2007-2009 Nymurad skorsten
2007-2009 El. Nydragning el på övervåningen, installation av ny elmätare och säkringstavlor med jordfelsbrytare, golvvärme i kök, badrum och entré
2010 Nytt staket mot vägen
2013 Installation bergvärme (IVT Premium E13)
2014 Nytt pumpaggregat för Mälarvatten (delas med grannen)
2015 Nytt, falsat plåttak med fotränna, inklädd skorsten och nya stuprör,
2016 Bredband Öppen fiber indragen

Fastighetsbeteckning

Hilleshögby 12:4

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

26 789 kr/år

Driftskostnad, varav

El: 17 549 kr
Renhållning: 1 220 kr
Väg, samf: 120 kr
Sotning: 900 kr
Försäkring: 7 000 kr
Beräknat antal personer: 2

Kommentar

Ägaren har valt att ha egen kompost, kostnaden för renhållning är därför något lägre än normalt.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

2 121 000 kr, varav byggnadsvärde 802 000 kr

Tomt

Areal: 1 206 kvm
Tomttyp: Svagt sluttande trädgårdstomt

Tomtbeskrivning

Fint anlagd trädgårdstomt varifrån man höst/vinter/vår har vid sjöutsikt över Mälaren. Tomten består till största delen av gräsmark, en vacker syrenhäck gränsar av mot lokalvägen intill. Invid huset finns en liten jasminberså för förmiddagskaffet. Gynnsamt klimat för odling med bördig jord och rik flora. I trädgården finns spireahäck, pioner och rosor, lavendel, höstanemoner och riddarsporre, två päronträd och ett plommonträd (Victoria), sex svarta och två röda vinbärsbuskar, jordgubbsland. Vidare finns en 30 kvm inhägnad köksträdgård med bl.a. rabarber, kryddland och humle.

Vatten/avlopp

Enskilt vatten och avlopp året runt som delas med två andra fastigheter. Vatten genom borrad brunn där vattenanalys visar på tjänlig kvalitet (se protokoll). Avlopp med 3-kammarbrunn.

Servitut etc

Andel i samfällighet/GA: Hilleshögby GA:6 (Vägförening för skötsel och underhåll av del av Hilleshögsvägen. Avser vägsträckan från busshållplatsen fram till korsningen vid Prästnibblevägen. Delas tillsammans med 38 andra fastigheter i området), GA:10 (Avser gemensamma vatten-/avloppsledningar som är underjordiska samt för dessa tillhörande anordningar. Delas med de intilliggande fastigheterna 12:3 och 12:15. Se mer info i bifogat servitut).

Last, Officialservitut: Väg, 0125-01/64 (Medger rätt att nyttja och underhålla ett mindre område i syd-västra hörnet av fastigheten som utfartsväg. Gäller till förmån för Hilleshögby 12:3. Se mer info och karta i bifogat servitut).

Om området

Färingsö Hilleshög

Hilleshög är en mycket naturskön och barnvänlig ort på Färingsö, Ekerö kommun, ca 30 minuters bilfärd från Brommaplan. Här upplevs de fyra årstiderna på allra bästa sätt. Att ta på sig badrocken och gå ca 150 meter till badplatsen för ett morgon- eller kvällsdopp, att strosa i naturen när höstlöven faller eller att spänna på sig långfärdsskridskorna när isen ligger, det är verklig livskvalitet.

I området ligger Hilleshög kyrka, en av Sveriges äldsta med anor från 1100-talet. Läs mer om kyrkan på svenskakyrkan.se/faringso/kyrkobeskrivning-hilleshog. Den gamla klockargården är öppen vid kyrkkaffe och som lokal för mindre sällskap.

På promenadavstånd finns Äppelfabrikens café, gårdsbutik och musteri. Faktum är att de första kända registrerade äppelodlingarna i Sverige låg just i Hilleshög.
För dig som gillar motion har Färingsö mycket att erbjuda i form av motionsspår, vandringsleder, skidbacke, golfbanor och populära utflyktsmål. Ekerö är också en gammal anrik kulturkommun där bland annat Drottningholms slott, vikingastaden Birka och Svartsjö våtmarksängar kan nämnas. Svartsjö slott har återkommande kulturevenemang och Färentuna Hembygdsgård anordnar årliga lokala aktiviteter, som jul-, valborgs- och midsommarfirande samt stor höstmarknad.

Kommunikation

Goda kommunikationer till Brommaplan och tunnelbanans gröna linje. Från Hilleshög avgår buss 315 med regelbundna turer. Hållplatsen ligger ca 50 meter från huset och bussresan tar 45 minuter. Snabbuss 338 tar endast 30 minuter och går från stora vägen (Färentunavägen), vilket är ett alternativ för den som vill cykla eller promenera den sista biten.

Närservice

I Ekerö centrum finns livsmedelsbutiker, bank, vårdcentral, apotek, tandläkarmottagning, systembolag, restauranger, klädbutiker, bibliotek och annat viktigt. Närmare Hilleshög finns ICA Skå, en mycket välsorterad livsmedelsbutik. I Stenhamra finns vårdcentral, bibliotek och Coop Konsum. I Kungsberga finns Konsumbutik.

Förskolor & Skolor på Färingsö:
Familjedaghemmet Hilleviken, 1,2 km
Sånga Barnträdgård (Waldorfförskola), 2,1 km
Färentuna Förskola, 4 km

I Stenhamra och Skå finns flera förskolor:
Skolor och fritidshem finns i Färentuna (0-åk 6), i Skå (0-åk 3) och i Stenhamra (0-åk 9). I Stenhamra finns kulturskola, ungdomsgård och fritidsklubb.

I Skå finns idrottsanläggning med fotbollsplaner, ishall och upplyst motionsspår. Troxhammars golfklubb ligger vid vägen mot Ekerö centrum. Ridskolor finns bl.a. i Kungsberga, Stenhamra och Skå.

I närheten

Livsmedelsbutiker
Svartsjö Café Livs
3,4 km
Coop Konsum
4,8 km
Daghem, Förskolor & Fritidshem
Sånga Barnträdgård
2,1 km
Förskola Färentuna
2,8 km
Grundskolor
Sandviks IP
4,8 km
Högbyskolan
5,9 km
Golfbanor & Golfklubbar
Hässelby Golfklubb
4,8 km
Sport- & Idrottsanläggningar
Sandviks IP
4,8 km

Finns i närheten

Detta är en tjänst från Hitta.se som automatiskt mäter upp avstånd till olika platser. Vissa avvikelser kan förekomma då uträkningen bygger på luftväg och inte på det faktiska vägnätet. Det betyder att det inte tas hänsyn till naturliga hinder så som vatten, berg etc. Till exempel kan en affär på andra sidan sjön vara den närmsta enligt uträkningen.

Uppgifterna bygger på offentlig adressinformation. Det innebär att viss information kan saknas eller vara gammal.

Hör av dig till Niklas Bergsten för mer information!

Niklas Bergsten

Niklas Bergsten

Ekerö

Reg. Fastighetsmäklare

Ansvarig mäklare

070-418 00 11

niklas.bergsten@husmanhagberg.se

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad

SEB erbjuder bolån. Och mer.

Period Aktuell ränta Din ränta
3 mån 2,05 % 1,55 %
3 år 2,1 % 1,8 %
Ansök om lånelöfte