Gammelhyttan 102

Bilder

  • Hyttan är 20 meter hög
  • Lindesbyhyttan i all sin prakt
  • Välkommen till hyttan!
  • Lindesbyhyttan
  • Forsen som granne

Utgångspris

4 250 000 kr

Bevaka slutpriset

Gammelhyttan 102 , Järnboås , Nora

Känner du igen denna byggnad? Inte så konstigt kanske, 2010 sändes nämligen en del av omvandlingen från ruin till bostad i TV-rutan.

Lindesby hytta, som denna Bergsmanshytta heter, har anor från 1500-talet och har därmed i flera sekel lämnat sitt bidrag till Sveriges järnmalmshistoria. På den tiden fanns hyttan i Lindesby, inte långt från sin nuvarande plats. När hyttan 1861 byggdes om flyttades den till sin nuvarande plats i Gammelhyttan. Årtalet 1903 som finns angivet på hyttans framsida anger årtal för modernisering. Lindesby hytta var Sveriges sista aktiva bergsmanshytta och lades ner 1950. Ruiner runt om hyttan vittnar om vilket öde den gick till mötes, men hyttan, med dess läge vid forsen, skulle under en kortare period hinna bli både kvarn och kraftstation innan den sedan gick samma öde tillmötes och blev ståendes i flera decennier..

Det skulle nämligen dröja ända till 2007 innan hyttan åter igen fick en ny uppgift. Hyttans ägare har sedan dess med varsam hand låtit restaurera och bygga om hyttan för att passa för sitt nya ändamål, ett extraordinärt boende.

Idag är hyttan och dess närmsta omgivning anpassad för fritids- eller helårsboende. Hyttan har bland annat putsats om, fått isolerglas i fönsterbågarna, nytt tak och kommunalt vatten och avlopp. På flera ställen runt om i och utanför hyttan finns återvunna järndetaljer som återbrukats efter att de hittats på tomten under renoveringstiden.

Gammelhyttan ligger endast 30 minuter från Grythyttan som är känt för mat, vin och Loka Brunn.
40 minuter söder ut ligger Örebro och det tar endast 2 timmar och 30 minuter till Stockholm.

Gå gärna in på Järnboåsbygdens hemsida: www.jarnboas.se för att läsa om den levande bygden. Här finns Livsmedelsbutik, förskola, skola åk F-6, en bymack och rikt förenings- och företagsliv.

Välkomna att höra av er till Charlotte Björkgren för att boka en tid för visning.

160 kvm, 5 rok

Typ:
1 familjs friliggande
Boarea:
160 kvm
Biarea:
0 kvm
Tomtarea:
2 401 kvm
Byggår:
1861
Driftskostnad:
3 863 kr/månad
Utgångspris:
4 250 000 kr

Mer information

Visa objekt på karta

Visningar

Kontakta Charlotte Björkgren för att boka din tid för visning!

Visa på karta

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

5 rum varav 2 - 3 sovrum

Boarea

160 kvm

Rumsbeskrivning
Kök

Oljat trägolv. Storköksbänkar i rostfritt stål, varav en med diskho. Vitvaror i rostfrittstål för rätt industrikänsla. Tallrikshylla i trä längs den råa stenväggen. Köksö med stommar från Marbodal samt putsade lecablock. Bänkskiva av betong. Induktionshäll och gashäll. Fläktkåpa, Kyl och frys.

Badrum

WC Entréplan: WC, tvättställ, kalkstensgolv och väggar av tegel och puts. Badrum tredje våningen: Klinkergolv med golvvärme och kakel längs ena väggen. Ytterväggarna är putsade. Badkar, dubbla tvättställ och WC.

Välkomna in genom de bastanta industridörrarna. Här tas ni emot av ett vindfång med plats för avhängning. På högra sidan finns ett vattenburet element. Väl innanför vindfånget möts man direkt av det som gör hyttans insida unik, ljusflödet från de stora fönsterna tillsammans med de enkla materialvalen. De okonstlade naturmaterialen på golv och väggar går igenom i hela byggnaden. I köksdelen finns en bevarad stenvägg samt hörnet med murat tegel. Golvet på entréplan är i kalksten samt trä, uppdelat för att skapa rumskänsla. I ena hörnet finns en murad klack med en värmande bergslagskamin. Till vänster om vindfånget finns gästtoaletten. I bakre delen finns ett mindre förvaringsutrymme. Trapporna i huset är vackra konstverk med smidesräcken och massiva trappsteg. Smidesräckenas design går igen i alla husets räcken. Hyttans högsta punkt mäter 16 meter från golv till tak, vilket skapar en otrolig rymd. Mitt i rummet på entréplan finns (under luckan) spår av den gamla hyttans ugn som en gång upptog större delen av insidan, men som revs i samband med att byggnadens ändamål ändrades.

På våning två finns en balkong med bästa utsikt över hyttans insida. Här finns en rustik bokhylla samt plats för sittmöbler. Den här våningen används idag som tv-hörna kombinerat med kontorshörna. Trägolv och de pustade ytterväggarna går igen i ytskikten. I mitten av våningen finns trappan upp till den tredje våningen.

Tredje våningen har två sovrum, ett på vardera sida om trappan. I de båda sovrummen är takhöjden optimalt utnyttjad, genom inredda loft. Trägolv och väggar med målad spont samt puts. Maximalt utnyttjade kvadratmeter skapar välplanerade rum. Vidare finns en större avdelning med plats för dubbelsäng och förvaringsmöbel. I vänstra hörnet finns ett badrum med dubbla handfat och ett badkar med fönsterutsikt mot trädgården i samma nivå. Från det tredje planet finns en ytterdörr med en bro som leder till den fantastiska trädgården med högt läge. Innanför ytterdörren till vänster finns en tvättho. Bakom de fasta skåpen döljer sig tvättmaskinen och torktumlaren.

Byggnad

Byggnadstyp

Bergsmanshytta i tre våningar

Byggnadsår

1861

Uppvärmning

Bergvärme 2011

Energideklaration

Beställd.
Energiklass: -

Byggnadssätt

Grundmur: Natursten
Stomme: Tegel
Fasad: Puts
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Plåt
Utv. plåtarbete: Lackerad plåt

Övrigt

Fiber är indraget och installerat.

Förberett för centraldammsugare på alla våningsplan (endast enheten som saknas)

Alla spotlights i taket är dimmerbara.

De tre konvektorelementen på entréplan räcker för att värma upp hela hyttan. Bergvärme med dubbla borrhål, tre ackumulatortankar á 100l, vvb 300l

Taket är tilläggsisolerat 35mm

Fastighetsbeteckning

Gammelhyttan 4:20

Övriga byggnader

Gästhuset "Hotellet" är ett ombyggt sädesmagasin som idag används som gästhus. Hotellet är i 4 plan och har en utvändig trappa under tak. På bottenplanet finns ett badrum med WC, tvättställ och dusch. Separat varmvattenberedare installerad. Klinker på golvet och kakel på väggarna i duschhörnan, i övrigt målad spont. På våning 2-4 finns ett gästrum på vardera våning. Alla med målad spont på väggarna och massiva träplankor på golvet. Fönster mot forsen. Gästrummet högst upp har öppet i nock. Hotellet värms upp med hjälp av elradiatorer, ett i varje rum.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

46 359 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 30 000 kr
VA: 7 001 kr
Renhållning: 3 620 kr
Sotning: 350 kr
Försäkring: 5 388 kr
Beräknat antal personer: 4

Kommentar

I uppvärmningskostnaden ingår kostnaden för hushållsel, drivmedel för en elbil samt hotellets uppvärmning, badrummet håller alltid minst 10 grader, de övriga rummen värms efter behov.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

904 000 kr

Summa pantbrev

2 394 000 kr

Tomt

Areal: 2 401 kvm
Tomttyp: Lantligt läge

Tomtbeskrivning

Uteplats med högt läge som nås från bron på tredje våningen eller genom att bestiga backen. Vacker inramning av uteplatsen och skifferkross på marken. Bänkar och bord av lärkträ. Eldstad i effektfull rostad metall.

Vatten/avlopp

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Servitut etc

Last, Officialservitut: Väg, 1884-91/38

Tillträde

Enligt överenskommelse

Om området

Järnboås

Mitt i det vackra Bergslagen ligger Järnboås, 20 km nordväst om den pittoreska staden Nora. Järnboåsbygden är ett samlingsnamn för ett antal byar (se nedan) och bjuder på en fantastisk natur och ett sprudlande förening-, kultur- och företagsliv. I hjärtat av Järnboåsbygden ligger Järnboås skola, förskola och fritidshem. Här finns även Järnboås Servicepunkt med livsmedelsaffär och café. Här finns även en bymack med bensin och diesel. I Järnboås arrangeras varje år Nordens största hantverksmarknad Larsmäss vid Järnboås bygdegård vacker belägen vid Finnsjöstrand, ett stenkast från Järnboås kyrka. Larsmäss infaller alltid andra helgen i augusti.

I närheten

Daghem, Förskolor & Fritidshem
Järnboås Förskola
140 m
Kollektivtrafik
Järnboås
160 m
Haggruvan
570 m

Finns i närheten

Detta är en tjänst från Hitta.se som automatiskt mäter upp avstånd till olika platser. Vissa avvikelser kan förekomma då uträkningen bygger på luftväg och inte på det faktiska vägnätet. Det betyder att det inte tas hänsyn till naturliga hinder så som vatten, berg etc. Till exempel kan en affär på andra sidan sjön vara den närmsta enligt uträkningen.

Uppgifterna bygger på offentlig adressinformation. Det innebär att viss information kan saknas eller vara gammal.

Bli kontaktad av mäklaren

* Obligatoriskt

Jag vill komma på visning

* Obligatoriskt

Jag vill bevaka slutpriset

* Obligatoriskt

Hör av dig till Charlotte Björkgren för mer information!

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag – kostnadsfritt!

Boendekostnad

SEB erbjuder bolån. Och mer.

Period Aktuell ränta Din ränta
3 mån 2 % 1,65 %
3 år 2 % 1,65 %
Ansök om lånelöfte