Nöckna Hage 13

Bilder

  • Såld!
  • Fasad i öster
  • Områdesbild
  • Terrass med tak
  • Trädäck
  • Entrésidan

Nöckna Hage 13 , Mörkö , Södertälje

Fritidshus med närhet till havet, brygga och gemensam bastu.
Bra planerat med storstuga, sovrum, Hygienutrymme med separett och en separat dusch med varmt och kallt vatten. 2 gäststugor och mycket stor trädäckad insynsskyddad terrass delvis under tak. Eget V/A. Arrendetomt. Båtplats ingår.

50 kvm, 2 rok

Arrende/år:
20 814 kr
Typ:
Fritidshus
Boarea:
50 kvm
Biarea:
0 kvm
Tomtarea:
600 kvm
Byggår:
1960
Driftskostnad:
687 kr/månad

Mer information

Visa objekt på karta

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

2 rum varav 1 sovrum

Boarea

50 kvm

Rumsbeskrivning

FARSTUKVIST ENTRE STORSTUGA med målat trägolv och interiörpanel. KÖKSDEL med målat trägolv. Spis, kyl/frys och micro. Stänkskydd i kakel. Genom en lucka i golvet kommer man till en mindre matkällare. SOVRUM med målat trägolv och interiörpanel. HYGIENUTRYMME Handfat med varmt och kallt vatten. Toaletten är en separett. DUSCH i källaren med varmt och kallt vatten. FÖRRÅD ALTAN mycket stor trädäckad altan med en del under tak.

Byggnad

Byggnadstyp

Fritidshus

Byggnadsår

1960

Uppvärmning

Direkt El

Ventilation

Självdrag

Byggnadssätt

Grundmur: Torpargrund
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Papp
Utv. plåtarbete: Lackerad plåt

Övrigt

Stor altan i öster.
Eget vatten genom borrad brunn som delas med grannen.
Vattnet sätts på på våren och stängs av på hösten.
Avloppet för dusch och diskvatten går till en två-kammarbrunn med godkännande från Södertälje kommun. I hygienutrymmet finns en separett som även den betjänas av 2-kammarbrunnen.
Varmvattenberedare i grunden.

Övriga byggnader

2 stycken gäststugor.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

8 250 kr/år

Driftskostnad, varav

El: 6 000 kr
Väg, samf: 2 250 kr

Tomt

Areal: 600 kvm
Tomttyp: Sluttningstomt

Servitut etc

Gemensam brygga och bastu. Båtplats ingå.

Tillträde

Enl önskemål.

Om området

Mörkö

Mörkö - en blomstrande ö i Södertälje kanal

Mörkö, eller Mörkön som den benämndes förr i tiden, finner Du i Stockholms södra skärgård. Ön har broförbindelse med fastlandet i väster invid Kasholmen och förbindelse med Nynäslandet via Vägverkets gula färja Karin i norr över Skanssundet. Från Stockholm är det ca en timmes bilfärd till ön. Från Mörkö finns också färjeförbindelse med den unika kalkstensön Oaxen, idag mest känd för sin välbevarade kalkugn och tills 2011, den exklusiva krogen Oaxen.

Mörkö var en egen kommun fram till år 1952, då den införlivades med Hölö kommun. Idag tillhör ön den delvis självstyrande Hölö-Mörkö kommundel i Södertälje kommun, efter att Hölö införlivats i Södertälje kommun år 1971.

Ön domineras av fritidsboende men en hel del permanentboende finns också här, främst i samhället Söräng på öns östra del.

På ön bedrivs också jordbruk. Servicen på ön är begränsad men det är nära till samhällen som Hölö, Vagnhärad och Järna samt relativt nära till Södertälje och Nyköping. Sommarhalvåret håller skärgårdskrogen vid Skanssundet öppet. Där finns även en bensinstation och kiosk. Vid Idala, det gamla mejeriet, finns också en lanthandel med café och konstutställningar.

Mörkö församling med kyrka
Mörkö är fortfarande en egen församlig i Södertälje kontrakt. På ön ligger Mörkö kyrka, som fick sin nuvarande karaktär på 1780-talet och 1841 men de äldsta partierna härrör redan från medeltiden. Troligen var den från början en romansk kyrka med smalare kor som senare förlängdes och breddades till en rektangulär salkyrka.
1660 lät Ebba Grip till det närbelägna slottet Hörningsholm uppföra en sydlig korsarm. Korsarmen i norr byggdes 1780, enligt uppgift som en utvidgning av sakristian. En ny liten sakristia byggdes öster om korsarmen. Byggherre var kyrkans patronus,
Nils Bonde till Hörningsholm, och under golvet murades ett gravkor för ättens medlemmar. Vapenhuset revs, portalen igenmurades och huvudingången förlades till kyrkans västgavel. Ytterligare ett gravkor byggdes för ätten Bonde, det s.k. Bondeska gravkoret i den runda utbyggnaden från 1841 söder om södra korsarmen. Vid restaureringen 1933 byggdes orgelläktaren och den slutna bänkinredningen.

Hörningsholms slott
Mörkö är känt för Hörningsholms slott, beläget i den lilla orten Hörningsholm på öns allra nordligaste del, nära Skanssundet. Slottet kallas vanligtvis endast Hörningsholm. Det är strategiskt beläget på en kulle med utsikt över sundet som idag är en del av Södertälje kanal. Läget gjorde att platsen befästes redan under 1200-talet. På 1400-talet uppfördes där ett slott som, tillsammans med stora delar av Sörmlands kust, förstördes av ryssarna under 1700-talet. Slottet Hörningsholm i sitt nuvarande utförande uppfördes i mitten av 1700-talet, och är idag i privat ägo av släkten Bonde, samma släkt som också äger, med några få undantag, marken på Mörkö.
Färjan Karin vid Skanssundet
Färjan Karin vid Skanssundet
I maj blommar orkideer på Oaxen
I maj blommar orkideer på Oaxen
Farleden in till Södertälje
Farleden in till Södertälje
Hörningsholms slott
Hörningsholms slott
Allt innehåll är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Vi använder oss av cookies.

I närheten

Daghem, Förskolor & Fritidshem
Hölö förskola
5,9 km
Grundskolor
Hölöskolan
6,1 km
Sport- & Idrottsanläggningar
Hölö IP
5,9 km

Finns i närheten

Detta är en tjänst från Hitta.se som automatiskt mäter upp avstånd till olika platser. Vissa avvikelser kan förekomma då uträkningen bygger på luftväg och inte på det faktiska vägnätet. Det betyder att det inte tas hänsyn till naturliga hinder så som vatten, berg etc. Till exempel kan en affär på andra sidan sjön vara den närmsta enligt uträkningen.

Uppgifterna bygger på offentlig adressinformation. Det innebär att viss information kan saknas eller vara gammal.

Hör av dig till Göran Vigerland för mer information!

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad

SEB erbjuder bolån. Och mer.

Period Aktuell ränta Din ränta
3 mån 2,05 % 1,55 %
3 år 2,1 % 1,8 %
Ansök om lånelöfte