Gångvadsvägen 44

Bilder

  • Såld!
  • Gångvadsvägen 44
  • Välkommen in!
  • Huvudentré
  • Terass
  • Framsida

Gångvadsvägen 44 , Össjö Prästgård , Ängelholm

Össjö gamla Prästgård, anno 1876, står nu inför ett ägarebyte. Ett av de mest magiska ställen du kan leta efter och en fastighet som håller på historia, pampig arkitektur och läcker inredning. 14 rum och kök samt två badrum. Väldigt låga driftkostnader med jordvärme. Dessutom finns en stor sidobyggnad med oändliga möjligheter. Nära 17.000 kvm inhängnad parkliknande trädgård med omgivningar som får dig att kippa efter andan. Här finns så mycket som aldrig kan beskrivas i ord eller fångas på bild utan måste upplevas på plats. Välkommen att boka DIN plats för visning!

400 kvm, 14 rok

Typ:
1 familjs friliggande
Boarea:
400 kvm
Biarea:
25 kvm
Tomtarea:
16 977 kvm
Byggår:
1876
Driftskostnad:
3 120 kr/månad

Mer information

Visa objekt på karta

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

14 rum varav 8 - 9 sovrum

Boarea

400 kvm

Biarea

25 kvm

Rumsbeskrivning

Strax utanför Munka Ljungby i Ängelholms vackra kommun ligger det lilla och rofyllda samhället Össjö. Byn Össjö är belägen mellan Rönne å i sydväst och Pinnån i sydost. Vid Pinnån finns ett gammalt vadställle med en vacker stenbro, området kallas Gångvad, därav namnet på vägen av denna fastighet. I denna rofyllda omgivning ligger en otroligt pampig och spännande fastighet inbäddad i den absolut vackraste miljön som kan tänkas. Eller som ägarna själva beskriver platsen "-din alldeles egna underbara plätt på jorden.... "
Byn Össjö har en lång historia, där man under 1100-talet invigde sockens kyrka. Någon gång på 1870-talet brann prästgården som var belägen intill kyrkan ner till grunden. Enligt folkmun så var dåvarande präst lite "förmer" och ska ha uttalat sig om att han inte ville beblanda sig med "pöbeln" och därav beslutades den nya prästgården att byggas på den mark som kyrkan ägde en bit utanför byn.

1876 uppfördes den stora byggnaden och intressant i sammanhanget är också att materialet/leran till teglet är taget från marken och virket till huvudbyggnadens fönster är tillverkade av träden på ägorna. Här pratar vi närproducerat på hög nivå och som kyrkan, över 100 år senare, säkert känt sig mycket stolta över. 1989 sålde kyrkan prästgården, då hade huset stått tomt under något år efter den siste prästen flyttat ut. En annan spännande kuriosa är det faktum att drottning Sofia och Oscar II har övernattat i prästgården då de under en resa möttes av ett väldigt oväder och blev tvungna att stanna i Össjö i väntan på bättre väderlek. Därav går idag det stora gästrummet under namnet "kungarummet".

Idag har man skapat en helt annan känsla i denna prästgård än den som drottning Sofia och Oscar II möttes av någon gång på 1800-talet. Många av originaldetaljerna finns kvar, framförallt exteriört, men interiört kan det nog hända, att den urspungliga prästen som lät uppföra prästgården, vänder sig i sin grav. För insidan idag präglas av modernitet, stil och spänning. Planlösningen är i stort sett i sin helhet men ytskikt och inredning håller en betydligt högre växel än 1800-talets mitt. Många fiskbensparkettsgolv finns kvar men till dessa kombineras stora ytor med rejäla 60x60 klinkerplattor i mörkgrå sidenmatt kulör. De tre stora rummen i fil som vetter ut mot den magiskt vackra och parkliknande trädgården håller på mycket historia. I dessa rum kittlar det lite extra när man tänker på de olika människor som vistats, umgåtts och vandrat över dessa golv. Viktiga sammankomster, familjemiddagar, hemligheter som yppats och människors helt vanliga vardag genom tiden. Då och nu. Här kan en och annan whiskey intagits, en intressant bok lästs och kanske har någon bjudit upp till dans...

Prästgården håller på, inte mindre än 14 olika rum, ett kök och två badrum. Men några av rummen är så pass stora så man skulle kunna dela av dem flera gånger om. Entréplanet består av en stor hall med Gäst WC, tre rum i fil som ursprungligen skapats som salong, bibliotek och musikrum. En rejäl matsal intill det stora köket närliggande hall och entré mot gaveln. I denna del finns också två större skrubbar intill det precis färdigställda badrummet/tv��ttstugan som uppförts i det moderna och läckra materialvalet mikrocement som ger en väldigt behagligt, modernt och minimalistiskt intryck. Mot den andra sidan av detta bostadsplan finns fyra sovrum i olika storlekar som idag nyttjas som bland annat kontor, walk-in closet och självfallet används "kungarummet" som gästrum så de övernattande gästerna känner sig extra uppmärksammade och omhändertagna som säkert och förhoppningsvis även Drottning Sofia och Oscar II gjorde en gång för länge sedan. Här finns också ett badrum insprängt mellan rummen och det finns även två eldstäder, dels i salongen samt i matrummet.

Det övre planet, är den yta i bostaden som förändrats mest sedan nuvarande ägare tog vid. Stora delar av den stora vinden var oinredd och här finns nu massor med ytor att sväva ut på. Läckrast av allt är det otroligt stora, ljusa och inbjudande rummet man möts av direkt uppstigen på detta plan. Här finns en stor takkupa mot baksidan av huset med många fönster som blickar ut mot den vidunderliga utsikten. Inte konstigt att stjärnkikaren står på första parkett för här måste ett och annat stjärnfall beskådats genom tiderna. Rummet är idag inrett som ett galet läckert Master Bedroom med en braskamin centrerat rummet. Ett rum med ateljékänsla och hade du varit konstnär så skulle det naturliga motivet att måla finnas på andra sidan av fönsterglaset. OM drottning Sofia hade levt idag, så hade hon utan tvekan valt detta rum till sitt!

Mot de båda gavlarna finns ännu mer rum att inspektera. Åt ena hållet finns ett stort lekrum och allrum i anslutning till två supersöta barnrum. Ett av rummen har man låtit platsbygga en barnsäng, kanske gör man detsamma i det andra. Båda rummen har varsin större garderob. På andra sidan av det stora sovrummet finns två stora rum, idag ett yogarum och det stora sovrummet nyttjas som extra förvaring.

Dessutom finns, med ingång från utsidan, en mindre källare med bastu och dusch, läckra murade vägghyllor perfekt till en vinsamling eller kanske handdukar om vinet känns överflödigt. Längre in finns pannrum och ingång till krypgrunden som finns under resterande delar av byggnaden.

Och inte nog med detta så finns även en rejäl sidobyggnad kallat Annexet. Uppfört 1922, där det idag finns garage, förråd och verkstad. Med separat ingång finns även den mysigaste gästavdelningen med öppet upp till nock i en del av byggnaden. Ett stort loft som än så länge inte nyttjats till mer än förvaring, men tänk vilka möjligheter! Gästhus, uthyrning, ha ditt företag hemma eller bara tonårsbarn som behöver utrymme och enskildhet, eller kanske när föräldrarna behöver det?! Här finns även en stor bakugn som är i bruk samt en toalett med tvättställ. Tänker man ännu längre så gör man om denna byggnad. Kanske driver du ett kattpensionat, valpuppfödning, ett bed n' breakfast eller så sitter du själv på en mycket bättre idé?!

Denna fastighet med tillhörande byggnader är så otroligt vacker från insidan och hela vägen ut. Tänk att få leva och beskåda denna underbara plats på jorden, varje dag. Den plats där vitsipporna invaderar dina näromgivningar varje vår och där marken pryds av doftande liljekonvaljer under sommarmånaderna. Många skulle kalla det livskvalitet. Och för somliga skulle det säkert kännas som man äntligen blivit bönhörd och kommit till himmelsriket. Amen.

Entréplan

Hall
Hall med klinkergolv. Ingång till Gäst Wc vid entrén.

Salong, fd bibliotek och fd musikrum
Tre stora rum i fil med fiskbensparkett. Stora fönster och dörr ut till den majestätiska verandan. Centrerat i salongen finns en täljstenskamin.

Kontor, gästrum, Kungarummet och dressingroom
Till vänster från entrén sett ligger en korridor med fyra rum i olika storlek. Ett av dem är idag inrett som dressingroom. Här finns många garderober. Den matta som ligger i detta rum kommer också ligga kvar. Längst ned i denna korridor ligger det sk "kungarummet" -ett vackert och väl tilltaget sovrum med fönster i två vädertreck och utsikt ut mot trädgården. Mellan två av rummen ligger ett badrum utrustat med badkar på tassar, dubbel kommod, WC och duschhörna.

Matsal, kök, badrum/tvättstuga
I den andra delen av detta bostadsplan ligger en stor matsal intill en värmande kamin. Intill matsalen ligger ett stort kök med ljus skåpsinredning och härligt ljusinsläpp från två håll. Köket är utrustat med dubbel kyl och frys -16, spis, fläkt-08 och diskmaskin -13, På motsatt sida från köket ligger ett nyrenoverat badrum med väggar och golv i mörkgrå microcement. Badrummet är renoverat under 2016. Vattenburen golvvärme. Rummet är utrustat med duschkabin, WC och tvättställ samt tvättmaskin -16 och torktumlare -12.

Övre plan

Allrum/ Master bedroom
Ett oerhört stort och ljust rum belägen i fönsterkupa med två franska balkonger ut mot de vackra omgivningarna. Målat plankgolv. Kamin. Ett stort rum som går att skapa "rum" i rummet". Två skrubbar i vardera hörn.

Lekrum samt två barnrum
Till vänster finns ett stort "förrum" innan du kommer in i barnrummen. I ena rummet finns en platsbyggd säng. Målat plankgolv i samtliga rum. Sovrummen har varsin större oinredd klädkammare/skrubb.

Yogarum/Sovrum
I andra änden finns också et stort förrum innan sovrummet mot gaveln. Detta rum skulle utan problem kunna delas av till ett till separat sovrum. Förvaring i sidovinden.

Byggnad

Byggnadstyp

2-plansvilla med delvis källare

Byggnadsår

1876

Uppvärmning

Jordvärme, tre kaminer

Ventilation

Självdrag

Energideklaration

Utförd. Utfärdat den 9 maj 2016
Energiklass: B
Energiprestanda: 37 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Källare, krypgrund
Grundmur: Gråsten
Stomme: Tegel
Fasad: Tegel
Fönster: 2-glas, 3-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Tegelpannor

Övrigt

Utförda renoveringar:
-Två nya takstegar -01
-Ny kamin i matsal -01
-Tilläggsisolerat vindar -01-03, golv med lösull -01, kupa tak -04
-Ny el övre plan -00-06
-Ventilation vid takfoten vid varje takstol norra sidan -01
-Nytt undertak samt nya takfönster norrsida delvis under -01 och resterande -03
-Jordvärme installerades -03
-Kamin på övre plan -04
-Nya fönster allrum -06
-Galvaniserat räcke vid terass -07
-Nya vindskivor samt bjälkar som bär dessa, gjort i sektioner fr -01-08
-Ny takfönster på sydsidan -08
-Ommålning av alla fönster och dörrar utvändigt inkl annexet -08
-Samtliga väggar har målats invändigt -09, (något rum har målats om på nytt.)
-Inrett de oinredda rummen på övre plan -09
-Installerat PH-reglator samt omvänt osmos-fliter med mineralisering under vask -09
-Annexet ytskiktsrenoverat väggar och golv -12
-Fiber indraget -15
-Nytt badrum/tvättstuga -16
-Putsat upp väggar i spa-avdelning -16

Fastighetsbeteckning

Össjö 1:6

Övriga byggnader

Annex:
Stor sidobyggnad uppförd 1922. Garage och förråd. Stora sällskapsutrymmen, sovrum och öppet till nock i del av byggnaden. Vinden är ej inredd men här kan fler rum skapas. Tegeltak, tegelstomme, tegelfasad, Torpargrund. Värms upp via kulvert från huvudbyggnaden. Annexet är ca 65 kvm i bottenplan.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

37 450 kr/år

Driftskostnad, varav

El: 23 500 kr
VA: 1 600 kr
Renhållning: 1 500 kr
Sotning: 850 kr
Försäkring: 10 000 kr
Beräknat antal personer: 4

Kommentar

VA-avser slamtömning. Under elkostnaden ligger även uppvärmningskostnad. Nuvarande ägare har inget kompostkärl.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

1 572 000 kr, varav byggnadsvärde 1 285 000 kr

Summa pantbrev

3 531 000 kr

Tomt

Areal: 16 977 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt, naturtomt

Tomtbeskrivning

Fastighetens yta har förändrats genom tiderna. Ursprungligen var tomten ungefär i storlek som idag med fruktträd och grussgångar långt ner mot bäcken. När kyrkan sålde prästgården 1989, tvar fastigheten endast ca 4000 kvm. Den förr-förra ägaren, köpte 1997 ytterligare mark från kyrkan och fastigheten omfattade då ca 14.000 kvm. En odefinerad tomtgräns i öst medförde ett ytterligare köp om knappa 3000 kvm som resulterat i de fastighetsgränser vi ser idag. Under 2003-2004 sattes ett viltstängsel runt hela fastigheten för att skydda fruktträd mm mot råddjur och vildsvin. Under 2008 kompletterades stängslet med grindar.

På tomten finns diverse planteringar i form av Rododendron, Azalea, Rosor, Magnolia samt olika fruktträd o form av äpple, plommon och bigaråer. En otroligt vacker parkliknade trädgård, som genom årstiderna skiftar i färg och form. Trädgården är uppbyggd på ett sätt att "klara sig själv" så ingen nämnvärd trädgårdsskötsel behövs.

Under februari finns här massor med snödroppar, i april växer vitsipporna som ett vitt skimmer över markerna runt omkring och under sommarmånaderna doftar det underbart av Liljekonvalj som då står i full blom. Det ska också finnas en hel del orkideér.

Vatten/avlopp

Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp. Trekammarbrunn. PH-reglator, installerad samt omvänt osmos-fliter med mineralisering sitter under vasken i köket. Vattenprover har tagits under årens lopp. Trädgårdsbrunn grävdes 2003 Jordvärmesllingor ligger i marken söder om huset ner mot bäcken ligger två slingor om vardera 400 m kollektorslang på ca 1 m djup.

Servitut etc

Last, Officialservitut: Avlopp, 11-ÖSS-307

Tillträde

Efter överenskommelse.

Om området

Össjö Prästgård

Össjö är en småort i Ängelholms kommun i Skåne. Här finns skola F-5 och fritidshem. Närhet till skog och kulturell verksamhet. Många fritidsaktiviteter för stora och små och föreningslivet är stort inom t ex fotboll och orientering. Össjö by har cirka 250 invånare. Närmaste centrum är Munka Ljungby. Området där fastigheten ligger strax utanför Össjö by.

Kommunikation

Regionbuss 510 går via Össjö mellan Ängelholm och Klippan. Mer info se www.skanetrafiken.se. Össjö ligger endast ca 15 min från Ängelholms tätort och med endast 5 min fr E6;an. Ca 20 min till Ängelholms flygplats.

Väg 13 går igenom samhället och leder till Ängelholm och Klippan.

I närheten

Livsmedelsbutiker
Brelerts Eftr. W
1,4 km
ICA Nära Eriks Lanthandel
3,8 km
Daghem, Förskolor & Fritidshem
Pilagårdens förskola
3,7 km
Mattisborgen Munkaskolan Fritidshem/Förskola
6 km
Grundskolor
Össjö skola
680 m
Pilagårdsskolan
3,7 km
Gymnasium
Segra gymnasiet
3,5 km
Sport- & Idrottsanläggningar
Kartingsällskapet Klippan
2,6 km
Munka Ljungby Tennisklubb
5,1 km

Finns i närheten

Detta är en tjänst från Hitta.se som automatiskt mäter upp avstånd till olika platser. Vissa avvikelser kan förekomma då uträkningen bygger på luftväg och inte på det faktiska vägnätet. Det betyder att det inte tas hänsyn till naturliga hinder så som vatten, berg etc. Till exempel kan en affär på andra sidan sjön vara den närmsta enligt uträkningen.

Uppgifterna bygger på offentlig adressinformation. Det innebär att viss information kan saknas eller vara gammal.

Hör av dig till Linda Glimmenvall för mer information!

Linda Glimmenvall

Linda Glimmenvall

Ängelholm /Båstad

Reg. Fastighetsmäklare Franchisetagare

Ansvarig mäklare

0768-668008

linda.glimmenvall@husmanhagberg.se

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag - kostnadsfritt!

Boendekostnad

SEB erbjuder bolån. Och mer.

Period Aktuell ränta Din ränta
3 mån 2,05 % 1,55 %
3 år 2,1 % 1,8 %
Ansök om lånelöfte