Bjärröd 1197

Bilder

  • Reserverad
  • Boningshus med innergård
  • Välkommen!
  • Boningshus från gavel
  • Eldstad på uteplats
  • Bakugnen

Bjärröd 1197 , Bjärröd , Hässleholm

I ett vackert landskap finner man detta konstnärshem med känsla av harmoni och historia. Fastigheten ligger helt ostört en bit från landsvägen med en underbar trädgård och naturen in på knuten. Bostaden med anor från 1750 har en rofylld atmosfär, lugna färgskalor och gedigna material. I den luftiga ateljén som lämpar sig för kreativ verksamhet flödar ljuset in från de stora takfönstren. Huset har ett modernt kök med en stor bakugn och fint badrum som smälter bra in i miljön. Framför huset finner man en färgrik innegård som mynnar ut i en fantastisk parkliknande trädgård med stora gräsytor, naturliga planteringar och stor damm. Välkomna till en alldeles särskild bostad med rogivande omgivningar som ger balans för själen.

158 kvm, 4 rok

Typ:
1 familjs friliggande
Boarea:
158 kvm
Biarea:
0 kvm
Tomtarea:
12 900 kvm
Byggår:
1750
Driftskostnad:
2 923 kr/månad
Pris:
1 795 000 kr

Mer information

Visa objekt på karta

Mer om bostaden

Interiör

Antal rum

4 rum varav 1 - 2 sovrum

Boarea

158 kvm

Rumsbeskrivning

Bostaden har två fina ingångar, antingen via den ljusa och fina ateljén i husets vinkel eller genom att ta ett steg på det gamla kvarnhjulet utanför den delade ytterdörren som leder direkt in till den fina bakugnen och köket. Här känner man direkt hur huset har en själ som talar. Bostadens rum ligger i fil och i husets vinkel finner man ateljén som har ett rikligt ljusinsläpp från flera takfönster. Ateljén är rymlig med öppet upp i nock och gott om svängrum på de tänkta arbetsytorna eller kanske ett härligt sovrum med massor av rymd. Via en smal trappa finner man ett loft som i dagsläget har använts för övernattande gäster. Från loftet ser man rakt ut över ateljén och nivåskillnaden gör att huset får en annan spännande dimension. Bakom loftets svängda gråstensvägg finner man husets nav i form av pannrummet. Här eldar man med pellets och värmen går ut via ett vattenburet system till radiatorerna i husets rum. Pannan har även en elpatron som kan användas vid längre semestrar eller bortavarande. I pannrummet finns vattenpumpen som pumpar upp vatten från den egna brunnen.

Från ateljén kommer man ut i köket som har en tilltalande modern karaktär och är från Ballingslöv. Här finner man luckor med rundade hörn, rejält skafferi med karusell, vask i svart komposit, spishäll med köksfläkt, ugn, dubbla kyl/frysskåp och diskmaskin. I köket finns även en effektfull downlight belysning med dimmer. I anslutning till köket finns matplats med framträdande bålevägg, bevarat inbyggt skåp och dekorativ sättugn i gjutjärn. Murstocken som framträder kraftigt har synliga naturstenar och är i sig vackert smyckande med sin bakugn och i övrigt vitmålade yta.

Från kök och matrum tar man sig vidare via en låg dörrpost in i sällskapsrummet som har en levande atmosfär med sin murade stenvägg och synliga takbjälkar. Rummet har ett inbyggt hörnskåp med gammal dörr och på golvet finns parkett. Från sällskapsrummet når man groventré som i dagsläget ej används. Här finns möjlighet för den som vill dela av och göra ytterligare ett sovrum och då förslagsvis med ingång från denna groventré. Det sovrum som finns i dagsläget har egen omklädningsavdelning med skjutdörrsgarderober. Sovrummet har vackert slitet brädgolv och ljust målade väggar.

Husets badrum finner man med ingång från köket via gammal spegeldörr med smideshandtag i haspmodell. Badrummet är rymligt och går i sandfärgad ton med kakel och klinker med mosaikinslag och golvvärme. I badrummet finns wc, handfat med skåpinredning i trä och speglar, tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare, duschutrymme med välvda glasdörrar, handdukstorkar och badrumsfläkt.

Byggnad

Byggnadstyp

1-plansvilla i vinkel

Byggnadsår

1750

Uppvärmning

Pelletspanna samt elpatron 2007

Energideklaration

Utförd. Utfärdat den 31 juli 2015
Energiklass: G
Energiprestanda: 295 kWh/m² (Atemp) och år

Byggnadssätt

Grundläggning: Gjuten/torpargrund
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas och 1-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Taktegel (enkupigt)

Övrigt

Uteplats vid husets gavel med murad öppen spis/grill.

Fastighetsbeteckning

Bjärröd 2:2

Övriga byggnader

Intill huset finns enklare garage med plats för en bil. I övrigt finns gott om plats för två-tre bilar på förstärkt parkering längs stenmuren fram till huset.

Samt två uthus med gott om utrymme för trädgårdsredskap och verktyg. Ett av uthusen kan inredas till gästhus. Det andra uthuset har tidigare rymt en bastu, som kan återuppbyggas.

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad

35 076 kr/år

Driftskostnad, varav

Uppvärmning: 27 000 kr
VA: 1 300 kr
Renhållning: 1 700 kr
Sotning: 1 600 kr
Försäkring: 3 476 kr
Beräknat antal personer: 2

Kommentar

Uppgifterna baseras på kostnader för uppvärmning av bostaden via mestadels elpatron och ca 1000kr för pellets. I uppvärmningskostnaden ingår även kostnad för hushållsel. Uppvärmningskostnaden avser helgboende under större delen av året och även underhållsvärme under resterande del av tiden.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

622 000 kr

Summa pantbrev

1 230 000 kr

Tomt

Areal: 12 900 kvm
Tomttyp: parkliknande trädgårdstomt

Tomtbeskrivning

Intill huset finner man en trevlig innergård omgärdad av huset och en äldre stenmur. Innergården nås via rosbeklädd murad portal och här finns äldre rustika stenläggningar. Runt knuten på huset finner man en uteplats vid husets gavel. Här sitter man omgärdad av växtlighet och med möjlighet att göra upp en brasa i den rejäla murade öppna spisen. Vid skogens början finns en fin, liten stuga med en blå ytterdörr och plåttak. Stugan används som förråd men kan säkert göras om till ett mysigt gästhus. Trädgården en parkliknande karaktär med öppna ytor som bryts av med träd, buskage, planteringar och en damm. På fastigheten finns en del naturtomt och man kan även finna en jordkällare för trädgårdens skörd.

Vatten/avlopp

Enskilt vatten. Enskilt avlopp.

Övrigt

Detta är ett äldre hus med låg takhöjd och takbjälkar.

Renoveringar:
2016 Plåtarbete runt takfönster (takfönsterna är äldre och är i behov av byte/renovering)
2016 Justering av hängrännor
2016 Förhöjningsring vattenbrunn
2015 Ny vattenledning från brunnshuset (även förberett för borrad brunn)
2015 Ny hydroforpump

Tidigare renoveringar:
2001 Trekammarbrunn
2004 monterades ny köksinredning och elen i stora delar drogs om.
2004 Dusch/toalett/tvättstuga renoverades med kakel och klinker enl.gällande föreskrifter
2007 installerades ny pelletsbrännare, panna (även elpatron) samt pelletsförråd
2009 nya hängrännor (söder)
2010 ny plåtnock

Fastigheten tillhör byggnader inom kommunen som anses vara av kulturellt och historiskt värde, dock utan några förpliktelser.

Lite om husets historia, utdrag ur byggnadsinventering i Hässleholms kommun
(inv. datum 2002-02-05):
"År 1923 sålde makarna Nils och Anna Johnsson sitt hemman, Bjärröd 2:1. De hade brukat detta sedan sekelskiftet och fött 12 barn där i de gårdsbyggnader de lät uppföra vid tillträdet till gården. Gårdens äldre byggnader belägna något hundratal meter in från vägen har då troligen lämnats obebodda. Vid försäljningen var paret i 45-års åldern och drog sig tillbaka till ett från hemmanet avstyckat område på 2, 5 tunnland. Den nya fastigheten fick registreringsnumret 2:2 och på denna låg de ursprungliga gårdshusen vilka nu p nytt blev bebodda.
Stamfastigheten Bjärröd nr 2, daterar sig från före 1658 och ägdes då av Joen Suendsson. Under försvenskningsprocessen ombildades egendomen till kronohemman med omväxlande brukande Ryttare och perioder av ödegård. Hemmanet kom åter i enskild ägo vid mitten av 1700-talet.
Makarna Johnsson som slog sig ned i den avstyckade fastigheten 1923 levde kvar där, Nils till sin död 1936 och Anna till omkring 1950. Konstnärsparet Gösta och Ann-Britt Lindkvist köpte sedan fastigheten och gav den namnet Nicklasgården.
År 1984 köpte Sven-Erik och Maj-Britt Svensson fastigheten och renoverade varsamt byggnaderna till det mycket goda skick dessa håller idag. Sedan 2001 ägs fastigheten av Rolf Nilsson."

Huset har sedan byggnadsinventeringen gjordes 2002, hunnit byta ägare ytterligare en gång.

Om området

Bjärröd

Den lilla byn Bjärröd ligger på vägen mellan Rickarum och Häglinge. Mycket fin och blandad natur med skog, ängar och närhet till sjö. Ett rikt djurliv med såväl fåglar och fjärilar som skogens större djur. Närhet till Sösdala (15 min) med Pågatåg mot Malmö och Hässleholm. I Bjärröd finns Humlalyckan som är ett gårdscafé och en inredningsbutik.

I närheten

Livsmedelsbutiker
Anderssons Lanthandel
2,9 km
Daghem, Förskolor & Fritidshem
Rickarums förskola
2,9 km
Kollektivtrafik
Rickarum skolan
2,9 km

Finns i närheten

Detta är en tjänst från Hitta.se som automatiskt mäter upp avstånd till olika platser. Vissa avvikelser kan förekomma då uträkningen bygger på luftväg och inte på det faktiska vägnätet. Det betyder att det inte tas hänsyn till naturliga hinder så som vatten, berg etc. Till exempel kan en affär på andra sidan sjön vara den närmsta enligt uträkningen.

Uppgifterna bygger på offentlig adressinformation. Det innebär att viss information kan saknas eller vara gammal.

Bli kontaktad av mäklaren

* Obligatoriskt

Jag vill komma på visning

* Obligatoriskt

Jag vill bevaka slutpriset

* Obligatoriskt

Hör av dig till Lina Wretfors Friis eller Jenny Ahlman för mer information!

Lina Wretfors Friis

Lina Wretfors Friis

Hässleholm

Reg. Fastighetsmäklare Franchisetagare

Ansvarig mäklare

0768 69 44 10

0451 895 00

lina.friis@husmanhagberg.se

Expressvärdera din bostad

Hittat ny bostad? Vi värderar din nuvarande inom en arbetsdag – kostnadsfritt!

Boendekostnad

SEB erbjuder bolån. Och mer.

Period Aktuell ränta Din ränta
3 mån 2 % 1,5 %
3 år 2 % 1,5 %
Ansök om lånelöfte